Nega občutljive kože

(Foto: Jupiterimages)

  • Nega občutljive kože mora biti popolnoma enostavna: čiščenje, vlaženje, zaščita proti soncu. Pri ličenju se je najbolje omejiti na puder v prahu in maskaro, ki ni vodoodporna. Ne zamenjajte več kot enega izdelka naenkrat, predtem pa ga najprej teden dni preizkušajte na notranji strani zapestja.
  • Izberite izdelke, ki vsebujejo manj kot deset sestavin in se ne zanašajte na napis, da so hipoalergenski. Vsekakor se izogibajte odišavljenim in obarvanim izdelkom, eteričnim oljem in alkoholu, v čistilih pa natrijevemu lavril sulfatu. Od konzervansov dermatologi priporočajo metil- in butilparaben, v sončni kremi pa cinkov oksid in titanov dioksid.

Naravne sestavine niso vedno rešitev

Za občutljivo kožo je naravna kozmetika pogosto precejšnje tveganje. Številne naravne sestavine, ki so sicer blagodejne za telo – limonina trava, žajbelj, sivka – so škodljive za kožo. Naravni pilingi so pogosto pregrobi.
Proizvajalci naravne kozmetike zaradi slabega ugleda parabenov (čeprav so naravnega izvora, saj jih pridobivajo iz kisline, ki jo vsebujejo maline in robide) svojim izdelkom pogosto dodajajo veliko manj učinkovite konzervanse.


Preučite svoje navade

  • Izogibajte se drastičnim temperaturnim spremembam: vročim kopelim, savnanju in knajpanju ter večjemu znojenju nasploh. V vodi ne ostajajte predolgo. Občutljivega območja se čim manj dotikajte.
  • Odrecite se sladkorju, alkoholu in kavi ter pazite, da redno uživate vitamine skupine B in omega-3 maščobne kisline. Dražeče reakcije lahko povzroči celo zdrava hrana: alergija na oreščke se lahko kaže tudi kot občutljivost na karitejevo ali kokosovo maslo.Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki