Smejte se za zdravje

  • T.ko
  • nedelja, 03. april 2011
(Foto: Jupiterimages)

Se spomnite, kdaj ste se nazadnje zares zasmejali tako iskreno in od srca, da vas je tiščalo v trebuhu, vas pograbilo in poneslo nekam, kjer ste popolnoma izgubili nadzor. Ali pa ste se smejali tako močno, da ste pozabili, zakaj ste se sploh začeli smejati, in se smejali še naprej brez pravega razloga?

Za razpoloženje

Sodobna znanost potrjuje, da takšen smeh ne samo prinaša veselje, ampak hkrati krepi zdravje. Smeh je poživljajoč način za izboljšanje razpoloženja, saj nas nežno sprošča napetosti in osvobaja družbenih spon. Humor ponuja vreden vpogled v nas same in svet. Smešno se nam zdi vse, kar se ne sklada med tistim, kar pričakujemo, da se bo zgodilo, in tistim, kar se zares zgodi.

Proti tesnobi in strahu ...

Humor je potrditev naše človeškosti, način, da brez bojazni, da bi se ponižali, izrazimo svoje tesnobe, strahove in pogosto skrita čustva do drugih. Tako prelomimo led, gradimo zaupanje in to nas vleče skupaj, v stanje skupinskega dobrega počutja.


... in stresu

Humor je tudi najboljši protistrup za stresne situacije. Ker smo videti v stresni situaciji komično, lahko spremenimo svoj odgovor na grožnjo. Humor nam omogoča, da se odmaknemo in nadomestimo hromeče občutke stresa z veseljem. Ko se smejemo, preprosto ne moremo biti še resno zaskrbljeni.

"Notranji džoging"

Smeh imenujejo tudi "notranji džoging". Krepak smeh razgibava obrazne in ramenske mišice, prepono in trebušne mišice, včasih tudi noge in roke. Srčni utrip in krvni tlak se začasno dvigneta, dihanje se pospeši in poglobi, kisik pa hitreje teče po krvnem obtoku. Nato se mišice sprostijo in krvni tlak upade, kar povzroči mehkobno ugodje. Z dobrim smehom porabite na uro toliko kalorij, kot če bi hitro hodili. Med dobrim, iskrenim smehom možgani orkestrirajo navale sproščanja hormonov, ki sprožajo stanje visoke budnosti, in hkrati zmanjšujejo občutek bolečine.

Predvidevajo, da smeh sproža sproščanje endorfinov, možganskih opiatov, s čimer bi lahko razložili protibolečinsko delovanje smeha. Nadzorovane študije so namreč potrdile, da humor znižuje prag bolečine, zmanjšuje stres in celo spodbuja imunski sistem.

Ljudje, ki se zatekajo k humorju, se tudi znatno težje razburijo, ko se srečajo z neprijetnimi dogodki. V neki drugi študiji so študentje morali rešili težak matematični problem in proces reševanja je postal precej stresen. Nato so lahko izbirali med gledanjem sprostitvenih posnetkov, raziskovalnega filma o islandski reki ali posnetkov skrite kamere. Sprostitveni in smešni posnetki so enako učinkovito znižali stopnjo stresa. Toda humor je deloval samo pri tistih, ki so se že sicer veliko smejali. Smeh mora torej postati sestavni del življenja, če naj imamo od njega največ koristi.


Proti virusom

Znanstveniki so pri ljudeh, izpostavljenih humorju, opazili tudi začasen dvig ravni protiteles v slini, ki pomagajo pri obrambi pred okužbami, denimo z virusi prehlada. Pri tistih, ki so poročali, da humor pogosto uporabljajo kot sredstvo za obvladovanje stresa, so izmerili znatno višje vrednosti varovalnih protiteles. In naposled, pri ljudeh z močnim smislom za humor, niso opazili pričakovanih padcev v imunski funkciji med izpostavljenostjo stresu.
Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki