Nega občutljive kože

(Foto: Shutterstock)

Če imate suho in občutljivo kožo, ki se hkrati nagiba k rdečici, se je treba njeni negi še posebno posvetiti. Če je koža vse manj sijoča ter vse bolj hrapava, srbeča, rdeča ali pa se lušči, izgublja prožnost in je razpokana, je tudi občutljivejša.

Ko koža izgubi sposobnost zaščite, se še bolj nagiba k različnim vnetjem. Skrbna nega za občutljivo kožo naj bo redna, čim bolj preprosta in naravna. Manj snovi ko pride v stik s kožo, manjša je verjetnost, da ste na katero od njih občutljivi. Uporabljajte negovalne izdelke, ki so zasnovani posebej za občutljivo, suho ali pordelo kožo in jih ne menjavajte prepogosto, saj bi s tem utegnili kožo še dodatno razdražiti. Preden se odločite za nov izdelek, ga preizkusite. Če vam izdelki ne pomagajo, se posvetujete s farmacevtom ali pa se, še bolje, napotite k dermatologu, ki bo predpisal najprimernejšo terapijo.

Nežna sredstva

Za nego občutljive kože uporabljajte nežna čistilna sredstva ter izdelke, ki vsebujejo lahka olja ter pomirjajoče snovi, kot so pantenol, ognjičevo olje, izvlečki kamilice … Obraz čistite z mlačno vodo ter s sredstvi, ki ne vsebujejo mil, alkohola, dišav ali umetnih barvil.

Dobri izdelki …

… vzpostavijo maščobno oviro, tako da koža ohranja vlažnost, obenem pa morajo vsebovati UVB- in UVA-filtre, ki kožo ščitijo pred soncem. Na nalepki poiščite oznako, da je izdelek nekomedogen, kar pomeni, da ne maši por. Izvirajte dermatološko preizkušene izdelke ter tiste s čim več naravnih (ali ekološko pridelanih) sestavin, ki so enake ali podobne koži lastnim, tako da podpirajo ali spodbujajo naravno delovanje kože.


Kronična intenzivna rdečica

Suho in občutljivo kožo pogosto spremlja rdečica na čelu, licih, bradi ali spodnji polovici nosu. Ta je lahko sprva občasna, nato pa postane trajna zaradi razširjenja žilic pod kožno površino. Strokoven izraz za ta pojav je rozacea, z njeno terapijo pa se ukvarjajo dermatologi. Poslabšanja rdečice sprožijo dejavniki, ki okrepijo pretok krvi skozi kožno površino, kot so vroča hrana in pijače, začinjene jedi, alkohol, vročina ali mraz, sončna svetloba, trema, stres, jeza ali zadrega, telesna dejavnost, vroče kopeli, savnanje in zdravila, ki širijo žile. Na trgu so izdelki, namenjeni posebej negi pordele kože, ki vsebujejo zelene pigmente. Ti pomagajo prekriti vidno rdečico.


Dober spanec in prehrana

Kože ne pozabite ščititi pred zunanjimi dejavniki: zavarujte jo pred vetrom, mrazom, soncem in vročino. Ne umivajte je s prevročo vodo, pijte dovolj tekočine ter jejte prehrano, bogato z vitamini in minerali. Vitamini C, A in E ter biotin in cink poskrbijo za lepo kožo, lase in nohte, betakaroten pa jo ohranja vlažno in zdravo. Privoščite si dovolj počitka in kakovostnega spanca, saj se koža med spanjem čisti in obnavlja.

Mit ali resnica?

Spolni odnosi naj bi za dvakrat povišali raven estrogena, kar prispeva, da je koža lepša in mehkejša.


Ne pozabite …

Čeprav v navodilih izdelkov za nego obraza piše, da jih nanašamo tudi na vrat in dekolte, na to radi pozabimo. Predvsem koža na vratu je, tako kot tista na obrazu, izpostavljena številnim zunanjim dejavnikom, zato ne pozabite na nego tega predela.
Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki