Je modrček koristen ali ne?

(Foto: Shutterstock)

Modrček ali nedrček, ta izključno ženski kos perila, sestavljen iz dveh košaric, ki deloma ali v celoti pokrivata in podpirata prsi, je v zadnjem času predmet burnih razprav o tem, ali je koristen ali ne.

Modrček nosi več kot 90 odstotkov žensk, ne da bi se kdaj vprašale – zakaj? Pregled razlogov za nošenje modrčka je pokazal, da ga večinoma ne nosijo predvsem zaradi koristnosti, pač pa zaradi kulturnih razlogov.

Zgodovina

Po izročilu naj bi minojske ženske s Krete uporabljale modrček za podporo prsi med telesnimi dejavnostmi, krojile in nosile pa so tudi oblačila, ki so dvigala, poudarjala in razodevala gole prsi, ki so veljale za simbol plodnosti in ženskosti. Sodobni modrček je leta 1912 izumil inženir nemškega rodu Otto Titzling.

Današnji modrček …

… se je iz preprostega kosa perila razvil v pripomoček, ki poudarja seksualno naravo prsi. To je razvidno tudi iz izrazov, ki spremljajo oglaševanje modrčkov: vabljivo, vroče, zapeljivo, očarljivo … Nič nenavadnega, da so feministke v šestdesetih letih 20. stoletja modrčke simbolično zabrisale v smeti. Dejstvo je, da so vso zgodovino srečno živele brez modrčka, zato so se mnoge odločile za naraven pristop k negi prsi, ki ne zahteva dodatne podpore.

Žensko brez modrčka še zdaj povezujejo s feminizmom, toda četudi feminizem odmislimo, obstaja nekaj zdravstvenih razlogov, zakaj ni dobro nositi modrčka.

Za ravnovesje in podporo

Pri večini žensk se dojki malce razlikujeta po velikosti (ena je lahko nekoliko večja od druge) in legi (ena dojka je niže od druge). Modrček pomaga ustvariti privid simetričnosti.

Ženske modrček nosijo zato, ker naj bi podpiral dojke in s tem preprečeval njihovo povešenost. Dokazov za to teorijo ni, vseeno pa proizvajalcem pomaga pri kovanju dobičkov. Ženskam z večjimi dojkami modrček dejansko pomaga nositi težo prsi, kar jim v marsičem olajša življenje. Poleg tega podpira prsi med intenzivno vadbo, saj jih drži tesno ob prsnem košu, to pa prepreči, da bi poskakovale. Toda kljub podpori in ustvarjanju bolj mladostnega, seksi videza modrček še ne zagotavlja, da se prsi sčasoma ne bodo povesile ali izgubile obliko.

Še več, vse kaže, da je prej nasprotno. Pri ženski, ki ves čas nosi podporni modrček, so mišice, ki naravno podpirajo prsi, manj dejavne, zaradi česar postanejo ohlapne, to pa sčasoma vodi do pretirane povešenosti in deformacije prsi. Dejavna vadba, ki obsega utrjevanje prsnih mišic, prsim pomaga ohranjati zdravje. Joga, pilates, taj či in druge oblike vadbe ne prispevajo le k dobri telesni pripravljenosti, temveč tudi zmanjšujejo možnost za nastanek težav s prsmi.


Za udobje

Ženskam s srednje velikimi in velikimi prsmi dobro prilegajoč modrček pomaga prenesti nekaj teže s prsnega koša na ramena, kar zagotovo prispeva k udobju. Drugače je z ženskami z manjšimi in povprečno velikimi dojkami, saj ni pravega dokaza o potrebi po nošenju modrčka – razen moralističnega, da morajo biti ženske prsi prekrite, in modnega, ki ženskam zapoveduje nošenje modrčka.

Raziskava

Ameriška zakonca sta izvedla raziskavo na vzorcu več kot pet tisoč žensk, objavila sta jo v knjigi Vez med rakom dojke in modrčkom, ki kaže, da dlje ko ženska nosi modrček, večje je njeno tveganje za nastanek raka dojke. Po njuni teoriji modrčki pritiskajo na limfni obtok, kar naj bi preprečevalo naravno odstranjevanje kancerogenih odpadkov in strupov iz prsi. Tekočina, ki se nabira, lahko povzroči fibrocistične spremembe (benigne zatrdline, ciste in bolečine) ter ustvarja dobre razmere za nastanek različnih težav, skupaj z rakom dojke.

Modrček je prehodil dolgo pot: v viktorijanski Evropi so bile modne prekipevajoče prsi, zdajšnje različice modrčkov pa nudijo neomejene možnosti, ko gre za poudarjenost in lego prsi. Čeprav gre za del naše kulturne tradicije in vsakodnevne rutine, pa modrček ni nujno dober za zdravje prsi.

"Na vprašanje, ali je modrček neudoben, večina žensk odgovori, da ne – kljub očitnim dokazom, ki govorijo o nasprotnem. To je nemara posledica prilagoditve družbenim normam, ki je močnejša od telesnega nelagodja. Z drugimi besedami, v današnji družbi je bolj neprijetno biti brez modrčka."
A New Look At Breast Cancer, Brian Sanderoff in Craig N. Fryer.

Je modrček koristen ali ne? Ne eno ne drugo! Zdravstvenih razlogov za nošenje modrčka ni, zato odločitev temelji na vaših osebnih pogledih na udobje in lepoto. Ne glede na to, ali ženska modrček nosi ves čas ali pa nikoli, se bodo njene prsi zaradi starosti in dojenja sčasoma naravno povesile.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki