Umivanje las

(Ne)privlečeno za lase

Umivanje las se zdi preprosto opravilo, vendar se pogosto tudi pri tem ravnamo po nasvetih, privlečenih za lase. Preverite, kako si umivati lase, da bodo sijali od zdravja.

Za temeljitost se izplača potrpeti

Za temeljito umivanje ni treba trpeti. Lase pri umivanju masiramo nežno, tudi po umivanju jih nežno ožamemo in nalahno obrišemo oziroma nežno popivnamo. Voda naj ne bo prevroča ali prehladna. Lasišče pa lahko masiramo, saj masaža učinkuje zdravilno in krepčilno: spodbuja prekrvavitev ter dovaja kisik in hranilne snovi.

Med umivanjem češemo lase

To ni priporočljivo. Z mokrimi lasmi moramo ravnati nežno in skrbno, saj je njihova zunanja plast občutljivejša kot sicer. Lase razčešemo pred umivanjem ter s tem odstranimo ostanke različnih preparatov.


Bolj ko se peni, bolje čisti

Čeprav se nam zdi, da šampon resnično učinkuje samo, če se zelo peni, to ne drži popolnoma. Pena je le stranski proizvod šamponiranja in dela naših rok. Večjega učinka tudi ne bomo dosegli, če bomo zavoljo penjenja uporabili več šampona. Uporabiti ga moramo ravno dovolj, da ga bomo enakomerno razporedili po laseh. Količino moramo prilagoditi dolžini in gostoti las. Šamponiramo dvakrat, preden pa šampon porazdelimo po laseh, ga v dlani razredčimo z malo vode.

Vsakodnevno umivanje las je škodljivo

Če uporabljamo lasem prijazne izdelke, tudi vsakodnevno umivanje las ne bi smelo škodovati. Umivanje las moramo prilagoditi tipu lasišča: če je mastno, si lase umivamo vsak dan, pri čemer uporabljamo nežen šampon, primeren za vsakodnevno uporabo. Osebe s suhim ali občutljivim lasiščem naj si lase umivajo nekajkrat na teden. Če uporabljamo šampone, ki ne izsušujejo las, konice pa zaščitimo z balzamom, vsakodnevno šamponiranje ni nevarno.

Zdravi se igrajo s svetlobo

Las sestavljajo tri plasti, od katerih je najpomembnejša zunanja, (kutikula), ki ščiti srednjo in notranjo plast. Če se naši lasje svetlikajo, to pomeni, da so zdravi, saj je zunanja plast las ravna, nepoškodovana, zaradi česar odbija svetlobo. Zato je treba redno obiskovati frizerja, ki odstrani poškodovane konice las, ki so brez leska.

Ali ste vedeli?
  • Lasje zrastejo približno 1 cm na mesec.
  • Na glavi imamo približno 100.000 las.
  • V enem dnevu izpade od 40 do 100 las.
  • Najdebelejši so rdeči lasje, rjavi so povprečno debeli, svetlolasci pa imajo najtanjše lase.
  • Najtanjše lase imajo novorojenčki in starostniki, saj se debelina las spreminja tudi s starostjo.

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki