Sončenje in priprava na sončenje

(Foto: JupiterImages)

Zagorelost

Mnogi povezujejo lepo zagorelo kožo z zdravim videzom. Drži, da smo takrat, ko smo vsaj malce porjaveli, videti lepši in bolj zdravi. Žal je resnica drugačna - zagorelost je zgolj reakcija oziroma obramba kože pred vplivi UV-žarkov.


ULTRAVIJOLIČNI ŽARKI

Poznamo tri vrste UV-žarkov. UVC-žarke zadrži plast ozona, tako da ne pridejo do zemeljskega površja. Bolj znani so nam UVA- in UVB-žarki. UVB-žarki povzročajo opekline kože, UVA-žarki pa kožo starajo in smo jim izpostavljeni vsak dan, tudi tedaj, ko sonce ne sije. Kot zanimivost povejmo, da UVA-žarki prodrejo tudi skozi steklo!

KREME Z ZAŠČITNIM FAKTORJEM

Večina zaščitnih krem, ki jih najdemo v slovenskih trgovinah, je uvoženih. Kratica SPF izvira iz angleščine in pove, kakšna je stopnja zaščitnega faktorja (ang. sun protecting factor).
Kreme z zaščitnim faktorjem bi morali uporabljati tudi takrat, ko nismo izpostavljeni neposrednemu sevanju sončnih žarkov, denimo v oblačnem vremenu, in ne samo na morju, kajti sonce nas lahko močno opeče tudi v mestu.Kožo moramo zaščititi pred negativnimi vplivi sončnih žarkov. Čezmerno in zlasti nepravilno izpostavljanje sončnim žarkom lahko resno poškoduje kožo in ogrozi zdravje. Pri tem ne gre samo za pordelo kožo ali lažje sončne opekline. Vse pogostejše so tudi alergije na sonce, pigmentne motnje, v najhujšem primeru pa nastane melanom, ki lahko prizadene vsakogar, ne glede na leta ali tip kože. Sonce kožo močno postara.
Omenimo še, da se posledice pretiranega sončenja in pomanjkljive uporabe zaščitnih sredstev v mladosti pokažejo veliko pozneje. S starostjo koža postane nagubana in na nekaterih mestih pretirano izsušena, pigment pa je porazdeljen neenakomerno.Ko kupujete sredstvo za sončenje, izberite takšno z ustrezno sestavo. Ščititi vas mora tako pred UVA- kot UVB-žarki. Številna sredstva za sončenje namreč ščitijo le pred nezaželenimi opeklinami, torej pred UVB-žarki, ne pa tudi pred UVA-žarki.
Sestavine, katerih ime se konča s -cinamat in -salicilat, ščitijo samo pred UVB-žarki. Sestavini avobenzon in parsol ščitita samo pred UVA-žarki. Oksibenzon, titanov dioksid in cink ščitijo tako pred UVA- kot UVB-žarki.
V zaščitnih sredstvih so sestavine, ki delujejo kemično, in sestavine, ki delujejo fizično. Kemične sestavine so tiste, ki jih koža vsrka in delujejo globinsko - vplivajo na UV-žarke, ki jih vsrka koža. Večina jih ščiti le pred UVB-žarki. Fizično delovanje zaščitnih sredstev je omejeno na površino kože: UV-žarke odbijajo, delujejo pa večinoma le na UVA-žarke. Mnoge kreme vsebujejo sestavine obeh vrst, zato ponujajo optimalno zaščito.

KATERO ZAŠČITNO SREDSTVI IZBRATI

S pravilno izbiro in uporabo sredstev za sončenje boste poskrbeli za zadostno zaščito, tako da se vam ne bo treba bati neljubih posledic sončenja.
Priporočljivo je, da zaščitno sredstvo preizkusite, še pred nakupom. Številni ljudje so namreč alergični na katero od sestavin sredstev z zaščitnim faktorjem. Če jemljete kakršnakoli zdravila, bodite pazljivi in se o izbiri ustreznega zaščitnega sredstva posvetujte z zdravnikom. Ne pozabite, da znana blagovna znamka in visoka cena nista vedno jamstvo za najboljšo kakovost.
Faktor naj bo dovolj visok; na začetku izpostavljanja soncu naj bo vsaj 15 ali več, pozneje pa ga lahko postopno znižujete. Številka zaščitnega faktorja pove, kakšen odstotek UV-žarkov bo sprejela koža. Tako SPF 15 prepušča 1/15 UV-žarkov, kar pomeni 93-odstotno zaščito. SPF pove, kako dolgo smemo ostati na soncu, ne da bi nas opeklo. Če vas sonce ponavadi opeče v 10 minutah (brez uporabe zaščitnega sredstva), boste z uporabo zaščitnega faktorja 15 na soncu lahko ostali 15-krat dlje (150 minut), ne da bi vas bo sonce opeklo.


NANAŠANJE IN UPORABA

Sredstvo nanesite pol ure pred izpostavljanjem soncu. Nanesite ga enakomerno in v dovolj debeli plasti. Sredstvo nanašajte vsaki dve, tri ure ter po vsakem kopanju, znojenju in brisanju z brisačo. Tudi sredstva, odporna na vodo, je treba nanesti vsaki dve uri. Ne pozabite na "skrite" predele za koleni, ušesa, nart, tilnik. Posebno pozornost posvetite ustnicam, predelu okoli oči in vekam, kjer je koža še posebno tanka in občutljiva. Ne pozabite, da vas sonce lahko opeče tudi v senci in med potapljanjem.


ROK TRAJANJA

Zaščitna sredstva so uporabna približno dve leti, seveda če ste jih pravilno shranili. Staro sredstvo boste prepoznali po spremenjenem vonju in zrnatosti.


OTROCI IN NOSEČNICE

Malčka lahko mirno namažete z zaščitno kremo. Če je mlajši od šest mesecev, ga pred soncem zaščitite tudi z oblačili. Nosečnice naj se o uporabi izbrane kreme posvetujejo z zdravnikom.


DODATNA ZAŠČITA PRED SONCEM

Ne pozabite na klobuke, sončna očala, pokrivala in senčnike, ki vas bodo dodatno ščitili pred soncem. Koristna so tudi zatemnjena avtomobilska vetrobranska stekla.


SONČENJE

Sončite se pazljivo, med 10. in 16. uro počivajte v senci, saj je takrat sonce najmočnejše. Tudi v senci boste porjaveli, poleg tega se boste izognili opeklinam.


PRIPRAVA NA SONČENJE

Mnogi si pred odhodom na morje želijo nabrati nekaj barve v solariju. Mnenja glede tega so deljena; zagovornikov solarija je prav toliko kot tistih, ki mu nasprotujejo. Bodite zmerni in ne obremenjujete kože s pretiranim sončenjem čez vse leto. Solarij je lahko enako škodljiv kot naravno sonce in ima lahko enake posledice, ki se pokažejo čez leta. Vsako pretiravanje je škodljivo. Solarij in sonce dajeta drugačen tip zagorelosti. Pri naravni porjavelosti (UVA- in UVB-žarki) pigmentne celice dobijo spodbudo in sprostijo melanin. Koža je sprva pordela in sčasoma potemni. V solariju boste izpostavljeni samo UVA-žarkom, zato bo tudi barva polti drugačna. Pol ure solarija je enakovredno celodnevnemu sončenju. Čeprav ste si v solariju nabrali nekaj podlage pred sončenjem, morate biti na soncu pazljivi in uporabljati zaščito. Barva, ki ste jo dobili v solariju, ne prepreči sončnih opeklin.