Proticelulitni program

(Foto: Jupiterimages)

Lotite se ga!

Pomlad je tu, zato je zdaj pravi čas, da se lotite proticelulitnega programa. Marsikatera od vas že dolgo razmišlja, kako bi se lotila celulita. Vse, kar ste poskušale same, ni prineslo pravega učinka. Kdo in kako vam lahko pomaga?

Najprej bomo za vse, ki še ne veste, kaj je celulit in kako nastane, ponovili nekaj osnovnih dejstev. Celulit velja za žensko težavo, zanj so odgovorni ženski spolni hormoni ali estrogeni, toda to še ne pomeni, da ga pri moških ne zasledimo. Drugi krivci za nastanek celulita so bolj ali manj znani.

Neustrezna prehrana, premalo tekočine, ...

... malo ali nič telesne dejavnosti, stresno življenje in razvade, kot sta kajenje in čezmerno pitje kave, vse to je značilno za sodobno življenje in sčasoma prinese posledice, tudi celulit. Celulit je degenerirano maščevje, ki nastane predvsem zaradi prevelike količine škodljivih snovi, ki vplivajo na tkiva v podkožju. Maščoba v celicah maščobnega tkiva se neenakomerno porazdeli, prizadeti so tudi vezivno tkivo, kapilare in limfne žile. Tako nastaja čedalje bolj nehomogena struktura podkožja, ki se na pogled kaže kot neravna površina kože. Celulit običajno spremljata ohlapnost mišic in kože ter čezmerna telesna teža.

Spremembe v podkožju ...

... so se začele dogajati veliko prej, preden so postale opazne. Če ne ukrenemo, se stanje slabša, celulit pa je čedalje težje odpraviti. Zato je pomembno, da se skrbno opazujemo in čimprej ukrepamo, saj bo tako odpravljanje težave uspešnejše.

Ker je celulit kompleksen problem, ...

... tudi proticelulitni program ni enostaven. Pri vsakem posamezniku je najprej treba opraviti pregled postave z antropometričnimi meritvami. Dobiti moramo več podatkov: izmerimo BMI (indeks telesne mase), delež telesne maščobe in obsege, ugotovimo kostno in mišično konstitucijo, ocenimo stanje kože, določimo tip postave ipd. Zlasti pomembno je ugotoviti, ali je delež maščobe v telesu povečan, ali je torej celulitu pridružena povišana telesna teža. Šele na osnovi takšnega celostnega pregleda lahko sestavimo ustrezen individualni proticelulitni program.

Kako naj bo sestavljen proticelulitni program?

Če ugotovimo povišano telesno težo ali povišan delež maščobe, sta potrebna redukcijska dieta in program telesne dejavnosti. Sočasno poteka program zdravstvenih terapij (elektrostimulacija mišic, hidromasaža, presoterapija) in kozmetičnih tehnik (endermologija, različne negovalne maske za telo), ki izboljšajo kakovost in hitrost hujšanja. Tako hkrati s programom hujšanja poteka proticelulitni program, ki se ob zaključku hujšanja nadaljuje.

Proticelulitni program mora biti dokaj intenziven, ...

... zlasti če se s celulitom spopadamo prvič. Terapije in kozmetične tehnike na začetku potekajo tudi več dni zapored in si sledijo v določenem zaporedju. Program mora biti raznolik, saj mora odpravljati težave maščevja, kože in mišic. Vse terapije in kozmetične tehnike imajo svoj namen in se dopolnjujejo. Tako z limfno drenažo ne moremo vplivati na količino maščevja v maščobnih celicah, lahko pa znatno izboljšamo limfni in venski obtok; z elektrostimulacijo mišic lahko vplivamo na količino maščevja, tonus mišic in krvni obtok, ne moremo pa izboljšati kakovosti kože ... S tako zastavljenim začetnim programom želimo predvsem intenzivno pospešiti obnavljanje podkožja, zato se osredotočimo na lokalno obdelavo kritičnih mest. Intenzivnemu začetnemu programu sledi manj intenziven program vzdrževanja, pri katerem se posvečamo celemu telesu.

Vzdrževanje pomeni spremembo življenjskega sloga, ...

... zato priporočamo tudi izobraževanje o zdravi prehrani, v vsakdanjik pa je treba vključiti več kakovostne telesne dejavnosti in zlasti več gibanja v naravi. Čedalje večji poudarek namenjamo sprostitvenim tehnikam. Pomembna je tako duševna kot telesna sprostitev, saj si le tako lahko olajšamo stresno življenje, to pa pomeni tudi večjo telesno odpornost. Izredno blagodejne so različne oblike masaže v kombinaciji s savno. Poleg tega priporočamo ponavljanje programa za oblikovanje postave (elektrostimulacija mišic, endermologija). Vsak program je sestavljen individualno, glede na posameznikove potrebe, program vzdrževanja pa je odvisen tudi od rezultatov začetnega programa.

Vedeti je treba, ...

... da celulita vselej ni mogoče popolnoma odpraviti in da se spremembe odvijajo počasi, tako kot je tudi celulit nastajal postopoma. Brez dobro zastavljenega začetnega in nadaljevalnega programa ne moremo pričakovati vidnih rezultatov, toda če odpravljanje celulita poteka pod nadzorom strokovno usposobljene ekipe, ni bojazni za neuspeh!
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki