Kaj je naravna nega?

(Foto: Shutterstock)

Naravni izdelki za nego

Beseda naravno še ne jamči, da ste kupili naravni izdelek. Naravno lahko pomeni, da izdelek vsebuje kako naravno sestavino, besede organsko, eko ali bio pa so lahko samo del komercialnega imena oziroma blagovne znamke, ne povedo pa ničesar o sestavinah izdelka. V kolikšni meri je izdelek naraven, najbolje pove certifikat naravne kozmetike, lahko pa tudi preverimo sestavine, zapisane na ovojnini.

Navadno ob besedi naravno pomislimo na kaj, kar je neposredno povezano z naravo in česar ni ustvaril ali spremenil človek. Seveda za izdelke to ne drži in v dobesednem pomenu tudi ne more držati. Proizvajalci se zavedajo, da je naravno postalo moderno, zato tudi v imena izdelkov podtikajo besede, kot so bio, eko in naravno, s čimer naj bi nas prepričali v nakup.

Pogosto zasledimo tudi napise, da je izdelek nekomedogen (ne zapira por), da ni bil testiran na živalih, da ne vsebuje živalskih sestavin … Tudi ti izdelki lahko vsebujejo konzervanse, barvila in druge sestavine, ki že po imenu ne delujejo nič kaj naravno. Morda bomo naslednjič, ko bomo poskušali dobronamerno negovati svoje telo, dvakrat premislili, kateri izdelek bomo izbrali, saj se moramo zavedati, da 60 odstotkov losjona ali kreme, ki ga namažemo po vsem telesu, koža vsrka v telo. Najbolj pazljivi moramo torej biti pri izdelkih, ki so na koži najdalj časa (npr. kreme za obraz) in/ali jih uporabljamo po vsem telesu (losjoni za telo, kreme za sončenje …).

Večina naravnih izdelkov, med katerimi izbiramo, so seveda običajni izdelki z dodatkom kake naravne sestavine ali pa so resda izdelani iz naravnih sestavin, vendar so jim dodane tudi umetne sestavine. Najmanj je izdelkov s certifikati, kar pomeni, da so njihove sestavine preverjeno naravne, njihovo poreklo pa znano. Ti izdelki so resnično naravni. Pa si oglejmo, katere sestavine so naravne in katere ne.

Kaj je naravno …

Vsaka kozmetika, tudi naravna s certifikatom, po vsej verjetnosti vsebuje majhen delež nenaravnih sestavin v obliki zgoščevalcev ali konzervansov – to lahko zasledimo tudi na ovojnini, ki opozarja, da je izdelek 95- ali 99-odstotno naraven. Naravna kozmetika vsebuje naravne minerale, rastlinske ekstrakte, eterična olja in naravne konzervanse, kot je ekstrakt iz grozdnih pečk ali vitamin E. Na primer avokadovo, jojobino, arašidovo in mandljevo olje poleg maščobe koži zagotavljajo še veliko vitaminov in antioksidantov.

… in kaj ni

Kadar na embalaži zasledimo imena sestavin, za katera moramo imeti skorajda znanje doktorja kemije, da jih sploh lahko tekoče preberemo, je to znak, da moramo biti pozorni. Najbolj škodljive snovi v izdelkih, ki so lahko tudi alergene, so konzervansi, emulgatorji, belila, dišave, stabilizatorji itn. Proizvajalci jih dodajajo kozmetičnim pripravkom, da se ne bi prehitro pokvarili, da bi prijetno dišali in da bi bili čim lepšega videza. Škodljivi so tudi sintetični oziroma umetni preparati, ki v kremah nadomeščajo naravne sestavine, in tako imenovane neprečiščene snovi. Sintetični konzervansi so namreč glavni povzročitelji preobčutljivosti in kontaktnega dermatitisa.

Izogibati se moramo izdelkom, ki vsebujejo sestavine s končnicami -butil, -metil,-etil in -paraben, ter barvilom s končnicami FD&C, D&C, DEA, DMAE, PPG, PEG … Če je v izdelkih, ki jih uporabljate, katera od teh sestavin, ste lahko prepričani, da ni 100-odstotno naraven.

Naravna sredstva za sončenje

Najboljša hrana za kožo so sredstva za sončenje, v katerih so samo izvlečki rastlin, pridobljenih brez kemičnih zaščitnih sredstev (ekološko ali biodinamično). Takšne rastline vsebujejo za tretjino več mineralov in vitaminov ter do dvakrat več antioksidantov, ki ščitijo celice pred poškodbami. Kot filter največkrat uporabljajo titanov dioksid, ki ne draži kože ter odbija celoten spekter UVB- in tudi pretežen del spektra UVA-žarkov. Za nego kože po sončenju uporabimo izdelke, ki vsebujejo alojo vero ali ognjič.

Naredimo sami

Sestavine za naravno nego najdemo kar doma. Uporabimo sezonsko sadje in zelenjavo, naravna olja, tem pa lahko dodamo med (kakovostna sta, denimo, lipov in kostanjev med), cvetni prah ali matični mleček in jajce (rumenjak za suho in beljak za mastno kožo).

Maske kombiniramo tudi z mlečnimi izdelki (kisla in sladka smetana, skuta, jogurt). Sestavine temeljito zmešamo, dišečo masko (upreti se boste morali, da je ne boste kar pojedli) nežno nanesemo na kožo obraza in vratu ter pustimo delovati do pol ure. Masko nato narahlo speremo z mlačno vodo.
Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki