Z akupresuro nad gubice

(Foto: Shutterstock)

Naravne pomoč za mladosten videz

S  kozmetiko obrazu navadno ne moremo več povrniti prejšnjega sijaja, lahko pa se z gubicami spopademo nekoliko drugače – z akupresuro. Akupresuro, starodavno tehniko masaže, ki naj bi spodbujala pretok življenjske energije po telesnih kanalih, imenovanih meridiani, nekateri opisujejo kot akupunkturo brez igel. S pritiskanjem prstov na akupresurne točke lajšamo manjše zdravstvene težave in vzpostavljamo harmonijo v telesu, le vedeti je treba, kje so te točke, in jih pravilno masirati.

Akupresurnih točk, ki so povezane z obrazno mimiko in prvimi znaki staranja, je na obrazu deset. Pri spodbujanju teh točk je treba upoštevati, da na drugi strani obraza vedno obstaja mišica, katere naloga je prav nasprotna od delovanja tiste, ki jo masirate. Preden se torej spopadete z gubico, ki jo želite odstraniti, najprej določite napeto mišico, ki jo je treba sprostiti, in šele nato določite akupunkturno točko na drugi strani obraza, ki jo boste masirali.

Da bo masaža prijetna, temeljito očistite obraz, roke in prste pa navlažite s karseda naravnim losjonom ali kremo. Na kožo pritiskajte navpično ali pod kotom; temu naj sledijo počasni in enakomerni krožni gibi v smeri urinega kazalca. To delajte večkrat na dan, vsaj 5 do 10 minut vsak dan. Če boste vztrajni in disciplinirani, se utegnete izogniti prezgodnjim gubicam in dlje ohraniti gladko kožo.

Kritične točke na obrazu

  • Brada je skupaj s čeljustjo temelj spodnjega dela obraza, v katerem prepoznamo življenjsko energijo in moč. Gladka brada brez znamenj, vdolbin in jamic izdaja previden, zadržan in preračunljiv značaj. Lepo zaobljena in nekoliko izbočena brada priča o družabni, vendar uravnovešeni in umirjeni osebi, ki se zna prilagoditi življenjskim spremembam, se pravočasno izogniti težavam in zapustiti okoliščine, ki ji niso v prid. Ko popuščajo mišice brade, sprostite točko 10 in masirajte točko 8.
  • Jasna črta v predelu spodnje čeljusti, ki lepo zaokroži obris obraza, poudarja mladostni videz in temperament osebe, ki uživa v izzivalnih pogovorih. Ko se med štiridesetim in petdesetim letom starosti na spodnji čeljusti pojavijo prve gubice, gre za popuščanje čeljustnih mišic. Sprostite točko 9 ter masirajte točki 10 in 8.
  • Smejalne gubice izražajo prijazne, sproščene in vesele ljudi, ki se znajo zabavati in uživati. Takšni ljudje so zadovoljni s svojo usodo in si želijo doživeti čimveč prijetnih življenjskih izkušenj. Smeh je močna gonilna sila, ki nas v življenju potiska naprej. Zajame tako rekoč vse obrazne poteze, še najbolj prežvekovalne mišice. Ko te začnejo popuščati, se pojavijo globoke in opazne gube. Sprostite točko 8 ter masirajte točke 9, 6 in 7 – v navedenem zaporedju.
  • Pravi nasmeh je očiten in traja le nekaj sekund, vendar vsak nasmeh ne izraža zadovoljstva. Gube, ki so podobne smejalnim, vendar so globlje in vidnejše, so značilne za nestrpne ljudi, ki se težko sprostijo in hitro razjezijo. Če se začnejo okrog ust risati gube zaradi stresa, trdega dela ali nezadovoljivega čustvenega življenja, sprostite točko 9 in masirajte točko 6.
  • Kadar so usta zaprta in sproščena, se ustnice stikajo v značilni črti, ki odseva človekov odnos do življenja. Ko je ta črta jasno oblikovana, že na prvi pogled izdaja človeka trdega in nepopustljivega značaja, ki je zavrt v vseh pogledih. Nad zgornjo ustnico se zaradi dolgotrajnega stresa ali napornega in žalostnega življenja pojavijo globoke navpične gube, značilne za delovne in odgovorne ljudi, ki se nagibajo h garanju in se težko sprostijo. Če življenje jemljete preresno, se kotički ust povesijo, mišice ustnic pa popustijo. Sprostite točko 9 ter masirajte točki 10 in 8.
  • Udrta lica s plitvimi vdolbinami in jasno zarisanimi ličnicami zaznamujejo resnega, previdnega in obzirnega človeka, ki se spopada s številnimi težavami. Splošno mnenje je, da taki ljudje zlahka zdrsnejo v depresijo, če pa od zunanjega roba nosnic prek spodnjega dela lic in mimo ustnih kotičkov tečejo globoke gube, te brazde označujejo iznajdljiv temperament. Videz zato ni nič bolj veder in svež, vendar kaže, da ima človek veliko energije, da je poln idej, rad prevzame pobudo in o svojih občutkih odkrito spregovori. Če vam popuščajo obrazne mišice, sprostite točko 3 ter masirajte točki 10 in 8.
  • Oči so povezane s čustvi, skoznje pa je moč videti globoko v človekov duh in um. Sij oči govori, ali je posameznik srečen, vesel, zadovoljen ali žalosten, živčen in prezirljiv ali pa samozavesten. Topli in ljubeznivi ljudje imajo ob zunanjih očesnih kotičkih obilo pahljačasto razporejenih gubic, ki spominjajo na sončne žarke. Globoke gube pod očmi so značilne za osebe, ki so zadržane in zamerljive, hkrati pa se preveč oklepajo preteklosti, da bi se lahko premaknile naprej. Čustvene ali tako imenovane Venerine gubice so znamenje, da popuščajo očesne mišice. Hkrati sprostite točki 9 in 1 ter masirajte točko 5.
  • Zabuhle oči z rahlo povešeno polkrožno gubo, ki teče pod očmi, in gube, jih deloma prekriva zgornja veka, vzbujajo videz težkosti in zaspanosti. Največkrat so znamenje nizke energijske ravni, ki je značilna za malodušne, zaskrbljene in negotove ljudi, lahko pa so tudi posledica utrujenosti, nezadostnega spanja, pretiranega dela, stresa ali čezmernega uživanja slaščic in sladkih tekočin. Precej jih omilite, z vztrajnostjo pa povsem odstranite, če sprostite točko 3 in masirate točko 1.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki