Samoporjavitvene kreme

mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije
mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije (Foto: Diana Anđelič)

Na kaj bodimo pozorni pri nakupu?

Za začasno in obenem varno obarvanje kože lahko uporabljamo sredstva za samoporjavitev. Mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije, je razložila, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu in rabi tovrstnih sredstev, ali so nevarna in kako delujejo.

Kako delujejo sredstva za samoporjavitev?

Sredstva za samoporjavitev vsebujejo dihidroksiaceton (DHA), ki spada med ketosladkorje in jo v ta namen uporabljajo že več desetletij. Podobno kot DHA deluje eritruloza, ki so jo v ta namen začeli uporabljati pred nekaj leti. DHA reagira z aminoskupinami aminokislin v povrhnjih kožnih celicah, pri čemer kot stranski produkt obarvana snov. Snov obarva zgornje plasti kožnih celic. Reakcija ni takojšnja: preden se kožna površina povsem obarva, navadno mine od tri do štiri ure. Takšno obarvanje je kratkotrajno, navadno pet do šest dni, nato pa se skupaj s povrhnjimi kožnimi celicami odlušči. Podobno reakcijo lahko opazujemo, če prerezano jabolko pustimo na zraku.

Obstaja več vrst sredstev za samoporjavitev. Ali se moramo pri tem ravnati glede na tip kože? Zakaj moramo za obraz in telo uporabiti različni kremi?

Kakšno sredstvo za samoporjavitev bomo uporabili, je odvisno od tipa kože in predela telesa – za obraz so najprimernejše kreme, za telo losjoni. Velja namreč, da je koža obraza, zlasti okrog oči, tanjša in občutljivejša kot drugje po telesu. Na voljo so tudi pršila, tako za domačo kot profesionalno rabo v kozmetičnih salonih. V tem primeru nanašamo sredstvo ob pomoči majhne črpalke, ki omogoči enakomeren nanos DHA. V kozmetičnih salonih brizgajo DHA na kožo s tako imenovanimi tuši oziroma brizgalkami ali s peresi, ki omogočajo obarvanje pod določenim zračnim pritiskom, obenem pa zagotavljajo enakomernejši nanos.

Ali kreme za samoporjavitev ščitijo kožo pred UV-žarki?

Pri izpostavljanju soncu je nujno treba uporabiti dodatno zaščito, saj tako pridobljena obarvanost kože ne ščiti pred poškodbami celic zaradi izpostavljanja UV-žarkom. Nekaterim samoporjavitvenim sredstvom so dodane snovi, ki ščitijo pred UV-žarki, kar je seveda označeno na embalaži.

Še vedno je pogosto mnenje, da kreme puščajo lise ali pa kožo obarvajo oranžno.

Barvni odtenek, ki nastane, je odvisen od naravne obarvanosti kože, koncentracije DHA v sredstvu (od 2,5 do 10 %) in od predela telesa. Pri samoporjavitvenih sredstvih je najpogostejša 5-odstotna koncentracija DHA. Odtenek je odvisen tudi od tega, s kakšnim sredstvom očistimo kožo pred nanosom samoporjavitvenega sredstva. Pri rabi alkalnih sredstev (milo, tekoče milo) utegne zaradi reakcije z alkalno (bazično) snovjo priti do nastanka nekoliko oranžnega odtenka.

Kako pogosto naj bo nanašanje? Kako pravilno nanašamo ta sredstva?

Pred uporabo tovrstnega sredstva mora biti koža popolnoma očiščena, odstraniti je treba vse maščobe in ostanke alkalnih snovi. Pred nanosom samoporjavitvenega sredstva svetujemo nežno dodatno luščenje povrhnjice (piling). Predhodno luščenje namreč za cel dan podaljša delovanje. Po umivanju oziroma nežnem luščenju povrhnjice svetujemo dodatno čiščenje kože s tonikom, ki vsebuje hidroksialkohol, saj bo s površine kože odstranil še zadnje ostanke čistilnih sredstev (mila, kalcijeve soli).

Nato primeren izdelek čimbolj enakomerno – v skladu z navodili proizvajalca, natisnjenimi na embalaži – namažite po vsem telesu, tudi po manj dosegljivih predelih. Po nanašanju sredstva pilinga ne priporočamo več, dokler barva ne izgine. Tako je možno podaljšati obarvanost kože še za kak dan. Pomembno je, da se sredstvo na koži temeljito osuši, sicer utegne obarvati svetla in občutljiva oblačila. Vsaj štiri do pet ur po nanosu ni priporočljivo nositi tesnih oblačil in obuval.

Ali so ta sredstva lahko škodljiva?

Dermatologi ta sredstva priporočamo kot varen nadomestek za sončenje. DHA ni strupena snov in tudi po kemični reakciji na površju kože ostaja v odmrlih celicah. Doslej dermatologom ni uspelo dokazati, da se DHA vsrka v globlje kožne plasti ali da povzroča kakršnekoli sistemske učinke. Samoporjavitvena sredstva načeloma niso škodljiva, čeprav lahko pri nekaterih preobčutljivih posameznikih povzročijo preobčutljivostne reakcije, zlasti pri vdihavanju ali nanosu v bližini očesne veznice.

Zato svetujemo, da dan ali dva pred uporabo sredstva na večji površini opravite preizkus morebitne preobčutljivosti. Kremo nanesite na manjši skriti del kože – najprimernejša je notranja stran podlahti. Če ne pride do neprijetne reakcije, lahko sredstvo nanesete na večje kožne površine. Pri preizkusu se boste tudi prepričali, kako se bo obarvala koža, s čimer se boste obenem izognili izrazito rumenemu oziroma oranžnemu odtenku.
Rabo teh sredstev odsvetujemo v prvih treh mesecih nosečnosti in pri nekaterih kožnih obolenjih (ekcem, luskavica, atopijski dermatitis, poškodovana kožna površina).

Poleg samoporjavitvenih sredstev lahko kožo obarvamo tudi z nekaterimi snovmi, ki jih v telo vnašamo s hrano ter v obliki tabletk ali kapsul.

Da, to so oranžno-rdeča barvila, ki jih proizvajalci dodajajo živilom, in naravni retinoidi iz nekaterih živil, kot so korenje, agrumi … Opozoriti želim, da sredstva, ki jih oglašujejo kot "čudežne" kapsule ali tablete za porjavelost, ne vsebujejo snovi, ki bi pospeševale nastajanje naravnega pigmenta melanina (ta nastaja pri stimulaciji pigmentnih celic z UV-žarki), kot večina ljudi napačno sklepa na temelju oglasov proizvajalcev. Snovi, ki jih vsebujejo "čudežne" tabletke, so povsem navadna barvila, ki jih v živilski industriji v manjših količinah dodajajo hrani, najbolj znana in najpogosteje uporabljena tovrstna snov pa je kantaksantin. Po zaužitju takšno barvilo povzroči obarvanje različnih tkiv, tudi globljih plasti kože in podkožnih maščob.

Po uporabi takšnih tablet ali kapsul je koža videti oranžno-rjava. Ta sredstva ne ščitijo kože pred škodljivimi učinki UV-žarkov! Ker se kopičijo v različnih tkivih, lahko povzročijo nepopravljivo škodo, denimo v jetrih in na očesni mrežnici (kantaksantinska retinopatija). Pripeljejo lahko tudi do težav s kožo ali do nastanka koprivnice. V trgovinah s tovrstnimi preparati in na spletu je možno kupiti tudi tabletke, ki naj bi pospeševale nastanek naravnega kožnega pigmenta melanina. Vsebujejo aminokislino tirozin, ki je pri normalnih telesnih procesih potrebna kot gradbena snov pri nastanku melanina, vendar doslej nobena od številnih študij ni dokazala učinka tirozina na porjavelost. Nasprotno, v ZDA je agencija za hrano in zdravila FDA tovrstna sredstva uvrstila med "prepovedana", prepovedala pa je tudi njihovo prodajo.

Strokovnjaki opozarjajo, da sredstva, ki jih oglašujejo kot "čudežne" kapsule ali tablete za porjavelost, ne vsebujejo snovi, ki bi pospeševale nastajanje naravnega pigmenta melanina .

Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki