Maske za obraz iz vašega hladilnika

(Foto: Jupiterimages)

Naj koža ostane mlada in zdrava

Da koža na obrazu lahko ostane mlada in zdrava, potrebuje nego. Poleg vsakodnevne uporabe vlažilnih krem kožam vseh tipov dobro denejo vlažilne maske in pilingi. Preberite, kako lahko z doma narejenimi maskami poskrbite, da bo vaša koža zdrava in naravno sijoča.

Če kupujemo maske v trgovinah, se utegnemo znajti pred množico bolj ali manj dragih izdelkov različnih blagovnih znamk, med katerimi so najbolj cenjeni naravni izdelki iz biološke pridelave. Da bo koža zdrava, vlažna in naravno sijoča, lahko poskrbimo tudi sami: pripravimo si maske iz naravnih sestavin, ki ne bodo vsebovale konzervansov, poleg tega lahko sestavine kombiniramo po lastnih željah in odkrijemo, kaj naši koži najbolj prija.

Pobrskajte po hladilniku

Sestavine za maske poiščemo kar v domačem hladilniku. Sadje in zelenjava sta dobra za naše telo, poleg tega dobro deneta koži obraza in dekolteja. Koži zelo koristijo vitamini in minerali, voda, kisline in encimi, ki jih vsebujejo sadeži in zelenjava.

Za maske uporabljamo sezonsko sadje (jagode, limona, lubenica, papaja, jabolka, melona) in zelenjavo (avokado, kumara, krompir …) in naravna olja (olivno, mandljevo, avokadovo ali pšenično, ki je bogato z vitaminom E), ki jim po želji dodamo še med, cvetni prah ali matični mleček. Kot osnovo za maske lahko uporabimo jajce, ki mu dodamo kak mlečni izdelek, denimo kislo ali sladko smetano, skuto ali jogurt, gel iz aloje vere ali kvas. Pozimi koža potrebuje še posebno bogato nego, zato lahko maskam dodajamo različne oreščke, ki bodo kožo nahranili in jo zaščitili pred vremenskimi vplivi. Koristni so zdrobljeni orehi, mandeljni, lešniki, a tudi kosmiči, ki so bogati z vitamini in minerali, zaradi česar kožo dobro obnovijo.

Članek se nadaljuje »


Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki