Naravna kozmetika je varnejša

(Foto: Dreamstime)

Nega kože

Ženske z željo po urejenem in zdravem videzu kože uporabljamo različne kozmetične izdelke. Kožo, ki je največji človekov organ, mažemo z najrazličnejšimi kremami, losjoni in serumi, ne da bi se vprašale, katere sestavine vsebujejo in kaj se skriva za, marsikdaj zapletenimi, kemijskimi imeni na deklaracijah.

Nekatere od teh snovi so lahko nevarne za zdravje. Ameriška nevladna organizacija Environmental Working Group (EWG) še posebno svari pred naslednjimi kemikalijami: parabeni, pospeševalci vpijanja, ftalati in kislinami.

Parabeni


Kozmetična industrija uporablja parabene kot konzervanse. Najdete jih v rdečilih za ustnice, šamponih, regeneratorjih, gelih in penah za lase, ličilih, maskah, losjonih, kremah, sredstvih za sončenje in po sončenju ter deodorantih. Na deklaracijah se skrivajo pod različnimi imeni, ki se končajo s končnico -paraben.

Njihovo delovanje povezujejo s težavami z rodili, rakom dojk, vzdraženostjo kože, kontaktnim dermatitisom in alergijami. V telesu se namreč obnašajo kot hormon estrogen. Kot je z raziskavami ugotovila nevladna organizacija Women's Enviroment Network, kar 57 odstotkov vseh kozmetičnih izdelkov vsebuje konzervanse, ki naj bi znali posnemati delovanje estrogena, povečana količina estrogena pa poveča možnost nastanka raka na dojkah. Propilparaben naj bi slabo vplival na moško plodnost.

Pospeševalci vpijanja


Te snovi so na deklaracijah pogosto označene kot PEG. Čeprav nekatere kemikalije niso dodane izdelkom, da bi povečevale vpijanje, vseeno delujejo tako. PEG snovi in PEG-derivati kot emulgatorji združujejo vodo in maščobo. Kožo naredijo prepustno in tako dopuščajo vnos snovi, ki sicer ne bi prišle v organizem. Raziskava EWG iz leta 2004 je na vzorcu 7.500 izdelkov ugotovila, da jih je 56 odstotkov vsebovalo pospeševalce vpijanja.

Kisline


Alfa hidroksinske in beta hidroskinske kisline je najti v izdelkih za piling, lifting ter odpravljanje gub ali aken, v losjonih, ki mladostno napnejo kožo, vlažilnih kremah, sredstvih za samoporjavitev in sredstvih za sončenje. Študija Ameriške zvezne agencije za zdravila iz leta 2000 opozarja, da te kisline za 18 odstotkov povečajo občutljivost na UV-žarke in podvojijo celične poškodbe zaradi UV-žarkov.

Parfumi


Običajno kozmetični izdelek vsebuje od 50 do 100 različnih parfumov. Vse, kar je diši v kremah, milih, tonikih in deodorantih, so umetne dišave, ki so pridobljene sintetično. Še posebno pazljivi bi morali biti pri nekaterih, za katere študije in primerjave Informativnega združenja dermatoloških klinik ugotavljajo, da lahko povzročajo alergijske reakcije; takšne so, denimo, dišave hrastovega maha in drevesnega maha.

Delovanje vseh kozmetičnih sestavin in njihovih kombinacij ni povsem poznano, zato tudi ni povsem jasna njihova morebitna nevarnost za zdravje. Torej je najvarnejše uporabljati kozmetiko iz naravnih sestavin in/ali katere sestavine poznate.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki