Kozmetični pripravki po ljudskem izročilu

(Foto: Shutterstock)

Naravni eliksirji lepote in zdravja

Naravna kozmetična sredstva so v primerjavi z umetnimi kozmetičnimi pripravki blažja, bolj zdravilna in cenejša. Njihova priprava je preprosta, saj zahteva samo nekaj pozornosti in časa. Veliko sestavin za naravne lepotilne pripravke imamo že v kuhinji ali na vrtu, druge sestavine pa so na voljo v specializiranih trgovinah, na tržnici ali pa si jih naberemo v naravi.

Izbrali smo nekaj napotkov in receptov za pripravo eliksirjev lepote in zdravja, ki izvirajo pretežno iz ljudskega zdravilskega izročila, s pravilno rabo pa zagotavljajo lepotno preobrazbo. Če sledimo naravi, se zagotovo ne bomo zmotili.

Lepota se začne z zdravo, lepo kožo. Koža je ogledalo, ki nam kaže bolezenska dogajanja v telesu. Skrivnost lepe kože je v dobri prebavi, zdravih jetrih, zmerni in zdravi prehrani, globokem ritmičnem dihanju, raznovrstni telesni dejavnosti in pravilni negi. In seveda, ne pozabimo na duševni dejavnik. Samo zadovoljna ženska ima res lepo polt.

Zdrava koža

Skrbna nega kože veliko pripomore k lepemu in zdravemu videzu kože, vendar še ne zadošča povsem. Če želimo kožo ohraniti zdravo, upoštevajmo naslednja priporočila:
  • redno čistimo telo, zlasti debelo črevo,
  • uživamo veliko sadja, zelenjave, jajc, nerafiniranega rastlinskega olja in kruha iz kaljenega zrna,
  • izogibamo se mastni in praženi hrani, rafiniranim izdelkom, kavi, alkoholu in čokoladi,
  • ne kadimo, kajti kajenje zožuje krvne žilice in izzove hitrejše staranje kože,
  • spimo od sedem do osem ur, saj se med spanjem se koža najbolj obnavlja,
  • priporočljivi so sprehodi po dežju in megli, saj je vlaga za kožo enako pomembna kot kisik za telo.
Od dobre prepustnosti kapilar je odvisna hranjenost kože, zato je priporočljivo uživati čimveč vitamina P, ki ga vsebujejo zelena solata, paprika, divji kostanj, jajca in rdeča pesa.

Vitamin F, ki ga je veliko v olivnem olju, pomlajuje zgornjo plast kože. Vitamin E preprečuje nastajanje gub in staranje kože, zato naj na našem krožniku ne manjkajo soja, lešniki, mandeljni, sončnično olje in semena, pšenični kalčki in olivno olje. Korenje je po zaslugi visoke vsebnosti vitamina A zadolženo za lepoto, gladkost in sij kože, hkrati pa skrbi za zagorel videz kože. Vsak dan popijmo kozarec sveže stisnjenega korenčkovega soka ali pojejmo korenček in koža bo lepa in zdrava.

Glinena kura

Glina vsrka vse toksične snovi in čisti kapilare, zato je priporočljiva za čiščenje kože in razstrupljanje celotnega organizma. Glina je tudi bogat vir mineralov, kot so železo, magnezij, cink, kalcij, silicij in kalij, ki so ključnega pomena za zdravo kožo. Zjutraj na tešče spijemo kozarec glinene vode, ki smo ga pustili stati čez noč; v deciliter vode damo kavno žličko glinenega prahu. Žlička naj bo lesena. Glinena kura naj traja 21 dni, nato jo en teden prekinemo in še enkrat ponovimo. Lahko pa si iz gline pripravimo masko za obraz in telo, ki posrka iz kože vse nečistoče in pospeši njeno obnavljanje. Glina je najboljša osnova za maske; deluje namreč kot magnet za nečistoče in strupene snovi, ki se kopičijo globoko v koži. Glino v prahu zmešamo z vodo, jo nanesemo na obraz ali telo in pustimo učinkovati največ eno uro. Glino po uporabi zavržemo, ker je prežeta s strupenimi snovmi, ki jih je vsrkala, zaradi česar je izgubila življenjsko moč.
Članek se nadaljuje »


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki