Staranje kože

(Foto: Jupiterimages)

Ko leta izrišejo skrbi in veselje

Človeško kožo lahko primerjamo z jabolkom. Ko ga nekaj dni pustimo na sobni temperaturi, lahko opazujemo spremembe na površini: sadež najprej izgublja vlago in postaja vse manj sočen, lupina se počasi guba in barva nekoliko bledi,... Nekaj podobnega se z leti dogaja z našo kožo, le da je proces dolgotrajnejši, zato sprememb na koži, predvsem na obrazu, ki je najbolj izpostavljen, ne opazimo tako hitro. Staranje in spremembe na koži in v organizmu so neizogibne. Četudi se kozmetična industrija ogromno ukvarja z ohranjanjem večne mladosti. Vsa potrošniška logika narekuje večno mladost, zato se ljudje toliko ukvarjamo s staranjem in njegovim zaviranjem. Cela množica preparatov, zdravil, posegov, krem, vitaminov, hrane in podobnega naj bi zavirala staranje.

Kože ne smemo jemati le kot površine, ki jo vidimo. Koža je organ, velikokrat se spremembe v organizmu izražajo na njej, dolgoletno mačehovsko ravnanje se lahko pokaže čez mnoga leta, pri vsem igra pomembno vlogo to, kar smo podedovali. Na koži se zrcali način življenja.

KAKO SE STARA KOŽA?

Z leti se obraz spreminja, ne samo, da se pokažejo gube in gubice, spreminjata se izraz, oblika. Zaradi zmanjšanja elastina in kolagena se epidermis stanjša. Koža je videti manj elastična in vlažna, zaradi tega tudi bolj upadla in manj sijoča. Spremeni se ton kože. Zaradi zmanjšanja elastičnosti nastanejo najprej gube, ki so posledica ponavljajoče se mimike - to so največkrat smejalne gube okoli oči, gube med obrvmi in gube na čelu, zaradi dviganja obrvi. Tudi hormonske spremembe pripomorejo h gubam, zlasti pri ženskah se v menopavzi gube povečajo zaradi upada estrogena.

UV-ŽARKI

Veliko vlogo pri pospeševanju gubaste koža imajo UV-žarki. Ti po mnogih letih povzročijo pigmentne spremembe na koži in upad gladkosti; koža, ki je bila pretirano izpostavljena soncu, tudi hitreje izgubi lastno vlago.Gube so bolj običajne pri belcih.

KAJENJE ...

... pospešuje nastanek gub. Zaradi nikotina je koža manj prekrvljena in pri rednih kadilcih postane sivkasta.

KAJ DELUJE?

Kože ne moremo zaščititi pred staranjem. Čeprav kozmetična industrija obljublja čudeže, ni znanstvenega dokaza, da bi preparati obvarovali obraz pred staranjem.

Nastanek gub je neizogiben, lahko jih upočasnimo ali kožo negujemo tako, da je videti zdrava in so gube manj opazne. Koži je potrebno dodajati vlago s kremami in emulzijami ter z zaužitjem dovolj tekočine. Izogibajmo se pretiranemu izpostavljanju soncu in uporabljajmo zaščitni faktor. Kajenje, slaba prehrana, alkohol in onesnažen zrak prav tako vplivajo na stanje kože. Mnogim se zdi takšno opozarjanje pretirano, a vse spremembe in mačehovsko ravnanje se pokažejo z leti. Koža je nekakšen indikator življenjskega sloga.

TRENIRAJMO!

Kakor treniramo mišice telesa, tako lahko treniramo mišice obraza. Za vsako mišico na obrazu obstaja vaja, ki krepi mišičevje in s tem ohranja nekaj čvrstosti. Vaje boste našli na spletnih straneh ali v primerni literaturi.
Gub s kremami ne moremo odpraviti. Kreme pripomorejo k boljši kvaliteti kože, k boljšemu občutku, zaradi tega je koža videti negovana in gube pridejo manj do izraza.

ISKRE V OČEH

Gube lahko delno odpravimo kirurško, z vbrizgavanjem botoksa, z mikrodermabrazijo in mnogimi drugimi posegi, informacije poiščite v forumih na to temo ali se pozanimajte pri strokovnjakih. Staranje ne prinese samo gub, spremeni se celoten izraz na obrazu. Leta na obrazu izrišejo naše skrbi in veselje. Iskre v očeh so ali pa jih ni, in ne more jih pričarati noben poseg.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki