Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vroče poletje


(stran 2 od 2)

Fotosenzibilnost

Sonce je seveda tudi koristno. Dobro vpliva na naše počutje in razpoloženje, zato ljudje poleti manj trpijo za depresijo. Sonce tudi tvori vitamin D v koži. Za tvorbo vitamina D zadostuje že 15 minut sončenja na dan.
Fotosenzibilnost je povečana občutljivost kože na sonce. Povzročijo jo lahko nekatera zdravila, kozmetični preparati, zelišča, hrana & V to skupino sodijo peteršilj, luštrek, sivka, mleček figovca, bergamotkino olje, sestavine v črtalih za usta, parfumi ipd.

Hiperpigmentacija kože ...

... je pojav, pri katerem se deli kože obarvajo temneje. Do tega lahko pride zaradi sočasnega sončenja in jemanja antibiotikov, pojav pa lahko zakrivijo tudi kontracepcijske tabletke. Nekateri ginekologi zato priporočajo, da tabletko vzamete zvečer, saj je po dveh urah koncentracija hormonov v telesu največja. Kontracepcijska tableta namreč povzroči povečano proizvodnjo melatonina. Nekateri se na sončenje pripravijo z uporabo solarija. Pri tem umetnem nabiranju "barve", delujejo UVA-žarki. Solarij ne proizvaja postopne pigmentacije, zato porjavelost na soncu ni enaka tej, ki jo dobite v solariju. Umetno pridobljena podlaga ne zagotavlja popolne zaščite pred poznejšo pordelostjo zaradi sonca.

Kreme za samoporjavitev

Tudi kreme za samoporjavitev na pomenijo zaščite pred UV-žarki, res pa je, da porjavelost iz tube ne povzroča težav, ki jih naredijo UV-žarki. Za porjavelost namreč poskrbijo dehidroksi acetoni (DHA), ki delujejo bodisi neposredno, tako da se vežejo na karoten v koži, bodisi posredno, tako da sprožijo oksidacijo pigmenta v koži. Takšna podlaga je kemično pridobljena in ne pomeni nobene zaščite oziroma podlaga za UV-žarke. Poleg tega raba krem za samoporjavitev povzroča kar nekaj težav, predvsem estetskih.

Zaščita oči

Pred UV-žarki pa je treba zaščititi tudi oči. Za to poskrbijo sončna očala s kakovostnimi stekelci. Kakovost stekelc, steklenih ali plastičnih, lahko preverite pri optiku, ki s posebno napravo določi kakovost UV-zaščite. Cena in znamka sončnih očal ne pogojujeta kakovosti stekelc, vsaj v večinskem deležu ne; na kakovost stekelc lahko vplivajo tudi praske in druge poškodbe na očalih.

Oblačila

Tudi primerna oblačile, predvsem taka, ki zakrivajo kožo, so dobra zaščita pred negativnimi vplivi sonca. Predvsem majhni otroci naj nosijo oblačila, ki bodo ščitila njihovo občutljivo kožo. Tudi pokrivala, klobuki in slamniki ščitijo pred soncem.

Ušesa, ustnice ...

Zaščitnega sredstva ne pozabite nanesti na ušesa in ustnice, kajti sonce lahko opeče tudi na teh predelih telesa. Poleti je priporočljivo uporabljati vazeline za ustnice z zaščitnim faktorjem. Dobrodejni so tudi osvežilci za obraz to so mineralne vode v obliki razpršilcev, ki so jim dodane blage dišave in sestavine, ki negujejo kožo. Primerni so tudi za najmlajše. Potrudite se, da boste kljub napovedanim visokim temperaturam zdravo uživali na soncu. Poskrbite za kremo z UV-zaščito in vedno imejte pri sebi stekleničko s tekočino. Saj veste ... poleti morate piti zadosti tekočine!
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd