Sonce: priložnost ali nevarnost?

(Foto: Shutterstock)

Ali lahko Sneguljčica postane Naomi Campbell ?

S plakatov se smehljajo manekenke zagorele polti v najnovejših kopalkah. Ali si predstavljate iste kopalke na bledi koži? Tega ne bi pogoltnil noben naročnik oglasa … Testi všečnosti oglasov namreč kažejo, da imamo radi zagorele manekenke, sicer tudi predstavljenih kopalk ne bi kupili. In tako se "fama" zdrave zagorele polti nadaljuje, kljub vsem ugotovitvam, da bi bilo najbolj zdravo, če bi na čokoladno polt kar pozabili.

Začelo se je po drugi svetovni vojni, ko je zagorela polt postala statusni simbol in dokaz, da vam gre tako dobro, da imate dovolj časa za partijo tenisa, jadranje in poležavanje na plaži. V petdesetih in šestdesetih letih je bil namen vseh sredstev za sončenje čimprej zagotoviti lepo porjavelo polt. Se spomnite deklice z oglasov za Copertone? Ali ste tudi vi vsak večer opazovali razliko med osončeno in belo kožo ter se veselili doseženega kontrasta?

Komu verjeti?

Dandanes nas različni strokovnjaki prepričujejo, da nekaj velja le zaščitni faktor, večji od 30, da se moramo mazati vsakih nekaj ur in da nikamor ne smemo brez očal, pokrival, gosto tkanih oblačil & Nikoli na sonce med 10. in 16. uro? Ali to pomeni, da bo kmalu prišlo v modo nočno kopanje? Ali se je sonce od našega otroštva tako spremenilo, ali je posredi kaj drugega? V množici nasprotujočih si informacij se navaden, sonca željan človek težko znajde.

Če vaše telo ne dobi nekaj sončnih žarkov, boste imeli težave s pridobivanjem vitamina D. Ta pa je zelo pomemben za zdravje vaših kosti, ki so, kot vemo, v vse slabšem stanju.

Na drugi strani iz leta v leto ugotavljajo, kako škodljivi so ultravijolični žarki. Število ljudi, obolelih za melanomom (obliko kožnega raka), se je v zadnjih pol stoletja povečalo za 500 odstotkov, nemelonomski rak kože pa vsako leto prizadene od 900.000 do 1,2 milijona Američanov. Leta 1993 je ameriška agencija za zdravila (FDA) izdelala sistem zaščitnih sredstev in predlagala, naj na embalažo sredstev za sončenje dodajo napis, podoben tistemu na cigaretah: "Sonce škoduje koži".


Kdo da več?

Od sedemdesetih let naprej se faktorji v zaščitnih sredstvih iz leta v leto zvišujejo. Do leta 1978 je bil najvišji SPF, ki ga je obravnavala FDA, SPF 15. Dandanes se zaščitni faktorji približujejo številki 50.

Kaj je sploh zaščitni faktor oziroma SPF?
Številka nam pove, koliko časa smo lahko na soncu, v primerjavi s časom, ki bi ga imeli na voljo, če ne bi uporabili zaščitnega sredstva. Vendar je ta faktor zavajajoč.

Večina sredstev ščiti pred UVB-žarki (spekter valovnih dolžin med 290 in 320 nm) in oznaka SPF se nanaša na zaščito pred njimi. UVA-žarki (spekter valovnih dolžin med 320 in 400 nm) ne povzročajo vidnih opeklin in takojšnjih sprememb, zato jih do osemdesetih let niso podrobneje preučevali.

Toda izkazalo se je, da prav podaljšani čas na soncu, ki smo si ga pridobili z zaščitnimi filtri UVB, prispeva, da smo zaužili veliko več škodljivih UVA-žarkov. UVA-žarki so tisočkrat bolj koncentrirani in se ne menijo kaj prida za uro in nadmorsko višino. To pomeni, da delujejo tudi zgodaj zjutraj. UVA-žarki stopnjujejo akutne in kronične učinke UVB-žarkov in poskusi so pokazali, da so sokrivi za nastanek uničujočih učinkov na koži.

Zaradi UVA-žarkov so tudi solariji, ki so do včeraj bili sinonim za varno zagorelost, nenadoma postali dodaten dejavnik tveganja za nastanek kožnega raka.

Tako se je začel boj za patentiranje sredstev, ki bodo absorbirala daljši spekter in tako ščitila tudi pred UVA-žarki.

Vojna za učinkovitost počasi pozablja na svoj namen. Današnja sredstva so ponavadi koktajl različnih organskih kemičnih snovi: PABA, estri, benzofenoni in kinamati, začinjeni z obilo umetnih dišav, konzervansov, stabilizatorjev, emulgatorjev in barvil. Vse to je v sredstvih za sončenje prisotno v neprimerno večjih količinah kot v navadni kozmetiki.

Razlog: predstavljajte si temperaturo peska, po katerem komajda hodite in na katerem se bo "kuhalo" vaše mleko za sončenje. Seveda si želite, da bo uporabno tudi po večkratnem segrevanju in hlajenju. In kozmetična industrija vam bo ustregla , le ne sprašujte, kako to dosežejo.

Dandanes je vse več ljudi, ki so alergični na sonce. Resnica je največkrat ta, da so alergični na močna zaščitna sredstva. Namesto, da bi nas tovrstna sredstva ščitila, nas dejansko "napadajo".

Dermatologi izhajajo s stališča čim več, tem bolje. Sredstva s faktorjem SPF 15 po njihovih izračunih blokirajo 93 odstotkov škode, tista z SPF 30 pa ustavijo kar 97 odstotkov škodljivih žarkov. Vendar ste zaradi teh dodatnih 4 odstotkov morali uporabiti dvakrat močnejše sredstvo. Koliko skritih in trenutno neznanih žarkov se je pretihotapilo, boste izvedeli čez deset let. Takrat boste verjetno tudi izvedeli, kaj vaša koža meni o teh dvakrat močnejših sredstvih.


Bodite humani do svoje kože!

Preden se odločite, ali boste kupili SPF 15, 24, 30 ali 45, razmislite o svoji koži kot o organu, ki bi rad jedel, dihal in užival tako kot vi.

Koža je največji organ telesa. To so naša druga pljuča in naša druga usta. Kar 60 odstotkov tistega, kar nanesemo na kožo, konča v naši krvi in notranjih organih.

Prav tozadevno tekmovanje za čim večjimi zaščitnimi številkami zgreši bistvo. S tem da kožo dobesedno namakamo v kemiji, tvegamo drugo vrsto kroničnih sprememb v njenem delovanju, ki utegnejo biti hujše od škodljivih sevanj.

Sodobna kozmetična industrija se do kože obnaša tako, kot da bi nas najraje nepropustno zaprla, odpravila njene funkcije kože in vse opravila namesto nas.

Ideja o vodni odpornosti je nastala iz potrebe, da se zaščitna sredstva ne sperejo s kože. S tem res prihranimo nekaj denarja, vendar se račun na koncu ne izide. Kot pove že izraz, na kožo nanesemo nekaj, kaj je za vodo nepropustno. To pomeni, da se pore zaprejo in njihovo delovanje ustavi. Nič ne more noter in tudi ven ne! To pa je v nasprotju z osnovno funkcijo kože.

Namesto da bi izkoristili poletno gibanje, se do milega preznojili in sprali iz sebe vse nakopičene strupe, zamašimo "odtoke" in limfi preprečimo opravljanje njenega dela.

Drugi blagor, za katerega nas prikrajšajo takšna sredstva, je zdravilni učinek kopanja v morju. Ne gre toliko za razgibavanje mišic. Veliko pomembnejša je osmoza, ki jo ustvarja velika koncentracija soli; ta dobesedno potegne iz našega telesa odvečno umazanijo, topi celulit, čisti pore. Sočasno telo iz morske vode črpa precej manjkajočih mineralov, ki pomagajo vzpostaviti ravnovesje v telesu.

Tako morska voda dokazano pomaga zdraviti nevrodermititis, psoriazo (luskavico), glivice, alergije, bronhitis, astmo. Pomaga celo pri presežku želodčne kisline in splošno izboljšuje delovanje imunskega sistema.

Ali vse napisano pomeni, naj pozabimo na zaščitna sredstva ter se prepustimo soncu in morju?


Dobra volja ne bo zadostovala

Ozonska plast je vse tanjša, zato pride do zemlje več škodljivih žarkov kot nekoč. Tudi naša koža ni takšna, kot je bila včasih. Oblačila iz umetnih materialov, antiperspiranti, industrijska hrana, revna z vitamini, kozmetična sredstva, toksini ; vse to je našo kožo že obremenilo, jo polenilo in naredilo še občutljivejšo za škodljiva sevanja.

Dejstvo je, da se lahko srečanje naše kože, ki je bolj občutljiva, in sonca, ki kaže več moči kot nekoč, kaj hitro konča s "knock-outom v prvi rundi". Vendar to ne pomeni, da je treba sprejeti dobesedno absurdno zamisel, po kateri kožo najprej "zadelamo" z visokimi zaščitnimi faktorji in za vodo odbojnimi snovmi ter jo nato umetno obarvamo s sredstvi za porjavitev. Da bi barva dlje časa trajala, na koncu uporabimo še losjone in mleka, ki delujejo tako, da umetno podaljšujejo življenje povrhnjice in tako zavirajo razvoj novih plasti kože.

Kaj če bi ubrali drugačno pot in le podprli naravne funkcije kože?

Takšno pot je ubrala naravna kozmetika. Znano je, da avokadovo, jojobovo, arašidovo in mandljevo olje poleg maščobe koži zagotavljajo še veliko vitaminov in antioksidantov. To pomeni, da pospešujejo njeno sposobnost za proizvajanje obrambnih učinkovin in preprečuje poškodbo celic. V švicarskih kozmetičnih pripravkih Cosmerba ne uporabljajo zaščitnih faktorjev. Izbirajo sestavine, ki so bogate z vsemi potrebnimi sestavinami in koži omogočajo, da sama proizvede vse, kar potrebuje. Tako oranžna krema vsebuje veliko naravnega karotena; ta ob pomoči sonca pomaga koži proizvajati pigment, ki je naravna obramba pred soncem.

Na naravnih oljih, zlasti oljčnem, temelji tudi kozmetika Frais de Monde, vendar izbrani mešanici naravnih olj dodajajo še organske filtre.

Izdelki znamke Dr. Hauschka za sonce temeljijo na biodinamičnem znanju o rastlinah. Dr. Hauschka je ugotovil, da izvlečki kutine pomagajo koži zadrževati vlažnost, izvlečki vrtnice pa celijo poškodbe in delujejo rahlo razkuževalno. Delovanje naravnih preparatov pospešujejo še zdravilna zelišča, izvlečki kalčkov, bogati z vitaminom E, naravni lecitin, potreben za izgradnjo novih zdravih celic, in titanov dioksid naravni mineralni pigment, ki odbija sončne žarke in ne draži kože. Dodatna prednost mineralnih pigmentov, kot je titanov dioksid, je v tem, da kožo ščitijo takoj po nanosu. Organska sredstva, ki jih vsebujejo običajni izdelki, pa potrebujejo čas, da se vpijejo v kožo in šele potem začnejo delovati, zato se morate namazati vsaj 20 minut pred odhodom na plažo.

Na trgu je tudi vse več izdelkov, ki koži pomagajo pri obnovi; takšen je gel aloje vere. Če pomaga zdraviti najhujše opekline in obnoviti najgloblje plasti kože, mu lahko mirno zaupate tudi "servisiranje" manjših poškodb. Izberite čisti gel aloje vere, ne pa standardnih izdelkov, ki so jim dodali nekaj aloje vere. Dobra pomoč so tudi kakovostne ognjičeve kreme (ognjič je eno od redkih zdravilnih zelišč, ki jim tudi farmacija priznava zdravilne učinke pri raku kože). Cosmerba rjava krema tudi temelji na ognjiču ob podpori vrste zdravilnih zelišč in naravnih olj.

Vaja dela mojstra

Zaščite pred močnim opoldanskim soncem vam ne more ponuditi nihče. V štirinajstih dneh ne boste iz Sneguljčice postali Naomi Campbell.

Zelo pomembno je, da vaša koža dobi priložnost, da se privadi na sonce. Ko pridete na dolgo pričakovani dopust, se vam zagotovo ne bo ljubilo slediti klasičnim navodilom (prvi dan 15 minut, drugi dan 30 minut in tako naprej). Preden pridete do dveh ur na soncu, bo dopusta že konec.

Zato za "trening" kože poskrbite še pred odhodom zdoma. Če vaša koža dalj časa ni videla sonce, je takšna priprava še kako potrebna. Tudi če imate nekaj podlage, pozabite na "obračanje na žaru" na plaži ter si med 11. in 15. uro poiščite kakšno drugo zabavo. Tudi v tem času lahko veliko postorite za porjavelo polt. Pojejte veliko skledo sveže solate, privoščite si veliko tekočine in svežega sadja in videli boste, kako bo koža s polno paro proizvajala pigmente.


Naravno in "naravno"!

Hit tega je beseda "naravna kozmetika". Večinoma jo uporabljajo proizvajalci konvencionalne kozmetike, ki so izdelkom dodali nekaj naravnih sestavin. Ostalo je še vedno v osnovi nafta, iz katere pridobivajo snovi s tisočerimi imeni. Obstaja pet kategorij naravnih sredstev za sončenje. Presenetljivo, najboljše ni vedno najdražje, zato dobro preberite, kaj kupujete, preden odštejete svoj denar.

1. Konvencionalna sredstva, ki so v celoti izdelana iz kemično pridobljenih surovin.

2. Konvencionalna sredstva z naravnimi dodatki (najpogosteje gre za naravna olja ali nekaj aloje vere).

3. Pretežno naravne surovine (mandljevo, avokadovo, oljčno ali kako drugo olje z izvlečki zelišč, ki so jim dodani organski filtri, ponavadi še kakšna umetna dišava in konzervansi).

4. Kozmetika, v kateri so vse sestavine rastlinskega izvora, vsebujejo pa tudi naravne mineralne zaščitne filtre, kot sta titanov dioksid in cinkov oksid. Način pridelave in/ali predelave rastlin ni znan.

5. Najboljša hrana za kožo so sredstva za sončenje, v katerih so uporabljene le rastline, pridobljene brez kemičnih zaščitnih sredstev (ekološko ali biodinamično). Takšne rastline vsebujejo za tretjino več mineralov in vitaminov ter celo do dvakrat več antioksidantov, ki so še kako pomembni za varovanje celic pred poškodbami. Kot filter pogosto uporabljajo titanov dioksid, ki ne draži kože in deluje do valovnih dolžin 370 nm, kar pomeni, da odbije celoten spekter UVB- in tudi pretežen del spektra UVA-žarkov.