Izziv zimskega oblačenja

Ko je zunaj ledeni mraz, notri pa poletno vroče

Vsi poznamo neprijetne situacije, ko se v zimskih dneh napravimo ravno prav, da nas zunaj ne zebe, ko stopimo v notranji prostor, pa vročina kar “butne” v nas. Čeprav smo se, glede na letni čas in vreme primerno napravili, ne preveč in ne premalo, postane neprijetno, ko stopimo v vroč, velikokrat pretirano ogrevan notranji prostor, naj si bo to trgovina, lokal, ustanova ali javno prevozno sredstvo.

Tako se, ko je zunaj -7 stopinj, notranji prostor pa ogret na +27 stopinj, naenkrat znajdemo v temperaturni razliki več kot 30 stopinj, kar še ni problem, če vstopimo v prostor le za kratek čas, če pa se v njem zadržujemo dalj časa, zna biti neprijetno, še posebno takrat, ko svoje garderobe oziroma vrhnjih oblačil nimamo kam odložiti.

Kaj torej narediti, ko smo zimsko napravljeni, prostor, v katerega vstopimo, je ogret na (pre)visoke temperature, mi pa se bomo v njem zadrževali dalj časa? Gaderobe, kamor bi lahko odložili svoja vrhnja oblačila (jakno, bundo ali plašč), kot tudi modne dodatke (šal, rokavice, kapo), ni. Kaj naj naredimo, da nam ne bo prevroče, nelagodno in neprijetno?

Pozimi se, podobno kot jeseni, največkrat oblačimo večplastno, ko imamo na sebi tri  ali štiri plasti oblačil. Za jesenski potep zunaj je to primerno, tudi s stališča stiliranja, saj lahko s plastenjem več različnih kosov ustvarimo čudovite in unikatne stajlinge, toda za zimsko napravljanje, kjer prehajamo iz mrzlih zunanjih v vroče notranje prostore, takšen način oblačenja ni primeren. Preprosto zato, ker boste za slačenje vseh plasti porabili preveč časa, oblačila bodo zavzela preveč prostora in otovorjeni z njimi v rokah, se ne boste dobro počutili, ne glede na to, ali boste z njimi sedeli, stali ali se sprehajali po prostoru.

Zato je najboljša kombinacija tanek spodnji del, če je le mogoče naj bo iz bombaža ali kakšnega drugega naravnega materiala. Izgibajte se 100-odstotnim sinetetičnim materialom, saj v njih koža ne diha in zato hitro puščajo neprijeten vonj. Spodaj oblecite tanko svileno bluzo ali bombažno majico, čez njo pa oblecite debelo jakno ali bundo. Bodite pozorni na zgornji del, če že v naprej veste, da boste oblačilo slekli in nosili v rokah. V tem primeru se dolgi plašči odsvetujejo, bolje da imate kakšno jakno ali bundo, ki je topla, a po teži, kar današnji materiali k sreči omogočajo, še vseeno lahka.

Glede na letošnje zimske trende, nekaj konkretnih predlogov:

1. Klasične kavbojke ali trendovske široke kratke kavbojke kombinirajte s prosojnimi potiskanimi bluzami, čez pa oblecite bundo v rumeni, rdeči, zlati ali zeleni barvi, lahko pa ostanete pri bolj nevtralnih, klasičnih barvah zimskih vrhnjih oblačil. Zraven obujte gležnarje ali nizke škornje, ki naj se barvno ujemajo z vašimi oblačili.

2. Karirasto krilo A kroja ali asimetrične linije kombinirajte z enobarvnimi puloverji, zraven obujte gležnarje ali visoke škornje, čez oblecite bundo, ki pa naj bo daljša od krila.

3. Za bolj romantične trenutke oblecite mini ali midi krilo iz usnja ali obleko iz čipke, čezenj pa oblecite plašč iz tvida. Če je krilo krajše, ga kombinirajte z visokimi škornji, če je daljše, pa z gležnarji.

December je mesec (pred)prazničnih dogajanj, ko včasih iz vsakdanje poslovne oprave skočimo v svečano koktajl ali večerno obleko. Kako uskladiti tople zunanje kose oblačil s tanjšimi, kako uskladiti poslovni videz s svečanim popoldanskim ali večernim videzom, kadar nimamo možnosti, da bi odšli domov in se preoblekli? Kako se napraviti, da bomo v vseh okoliščinah ustrezno in ravno prav napravljeni? Vse male in velike trike, kako se iz ene podobe hitro preleviti v drugo, vam pokažem na praktičnem primeru in vas naučim pri procesu stiliranja.

Vse več ljudi praznike praznuje doma ali na prostem in tudi tu lahko z mali dodatki in nekaterimi kosi oblačil poskrbite, da bo vaš videz sproščen in hkrati ravno prav slavnosten - saj navsezadnje prazniki niso vsak dan in prav je, da to vsaj malo izrazite tudi z oblačili.

Na kratko še nekaj trendov letošnje zime, ki se spogledujo z zadnjimi tremi desetletji preteklega stoletja. Iz 80-ih je aktualen “rouching”, t. j. tkanina, ki ustvarja videz valovitega. Še vedno najdemo prevelike (“oversized”) plašče in bunde, a prav nič manj modno napravljeni ne boste v običajnih velikostih, ki jih boste lahko nosili še v prihodnjih letih.

Med pisanimi vzorci najbolj prevladuje karo, predvsem na krilih, sledijo cvetlični in abstraktni potiski ter živalski vzorci. Pri obutvi so tokrat “in” gležnarji ter drzni, največkrat visoki škornji v črni, beli, rjavi in rdeči barvi. Med materiali najdemo brokat, usnje in žamet, kot dodatke pa resice, perje in bleščice.

Pri nakitu so najbolj opazni (pre)veliki uhani geometrijskih oblik, tanke pasove so zamenjali široki, roza barvo je zamenjala opečnato oranžna, med rumenimi toni najdemo različne odtenke, od barve limone do gorčične barve. Še vedno ostaja atualno kombiniranje pisano na pisano oziroma en potisk čez drugega, a priznajmo, da ta trend na naših ulicah nikoli ni zares lepo zaživel.

Če strnemo modne trende: od velikih barvnih bund in plaščev, do karirastih mini in usnjenih midi kril, čipkastih oblek, gležnarjev in škornjev nad koleni, velikimi uhani, prosojnimi bluzami, divjimi potiski ... idej zagotovo ne bo zmanjkalo.

Še nekaj splošnih praktičnih nasvetov, ki se večini zdijo samoumevni in logični, a jih v praksi nekateri včasih malo pozabijo:

  • osnovna nega in higiena pozimi nista nič manj pomembni kot v ostalih letnih časih,
  • vseh vrhnjih oblačil vam ni potrebno vsak dan znova oprati, razen če ste v njih preživeli cel dan. Operite pa tiste kose, ki se direktno dotikajo kože,
  • če se iz kakršnihkoli razlogov močneje potite (nekatere bolezni, stres, uživanje močno začinjene hrane ...) ali nosite veliko sintetičnih materialov, bodite na higieno še posebej pozorni,
  • danes je v vsaki drogeriji, pa tudi v nekaterih ostalih trgovinah, moč dobiti male, žepne deodorante za moške in za ženske; prav tako so na voljo različni osvežilni, deo robčki,
  • pri decembrskem ličenju mnoge ženske zanese, da z ličili pretiravajo. Bodite zmerne, saj veste, da ima večina moških še vedno raje manj, kot preveč naličen obraz.

Za konec še namig: če iščete izvirno darilo, ki bi ga želeli podariti komu od vaših najdražjih ali kateremu od vaših sodelavcev ali prijateljev, mu lahko podarite bon za stilsko preobrazbo. Z vašim darilom boste tako poskrbeli za posebno presenečenje, ki bo obdarovancu še dolgo časa ostalo v prijetnem spominu.

Za več informacij lahko pišete na my-styling. Lepo vabljeni tudi, če imate kakšno stilsko vprašanje ali pa bi radi zasijali v novi podobi na kateri od (pred)novoletnih zabav in v novo leto želeli vstopiti v sveži podobi. Morda pa je to tisto darilo, ki ga letos lahko podarite sebi.

Galerija
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki