Nega kože se začne na krožniku

  • TK
  • sreda, 24. april 2019
Koža je najboljši pokazatelj načina življenja in zdravstvenega stanja.
Koža je najboljši pokazatelj načina življenja in zdravstvenega stanja.

Koža ni le naš največji organ, temveč tudi najboljši pokazatelj načina življenja in zdravstvenega stanja. Prve znake zdravstvenih težav lahko najprej opazimo na polti, ki zrcali tudi nekakovostno izbiro hrane. Na srečo za vsako stanje kože obstaja živilo, ki ga lahko ublaži. To hrano preprosto kupimo, cena pa je veliko nižja od kemičnih pilingov, krem in obiskov lepotnih salonov.

Prezgodnje staranje denimo lahko povzroči nizkokalorična hrana, kot so krekerji. Nizkokalorična hrana povzroča nagel porast sladkorja v krvi, in čeprav to včasih potrebujemo, dolgoročno slabo vpliva na našo kožo. Ta postane suha in sivkasta, saj ne dobiva dovolj hranil, zato krekerje zamenjajte s pravim kruhom s semeni.

Suha koža pomeni pospešeno izgubljanje vlage, gube na čelu nastajajo zaradi sladkorja in umetnih sladil. Sladkor uničuje kolagen in elastin v našem telesu, ki sta odgovorna za napetost in mehkobo kože. Izgubo kolagena nadoknadite z uživanjem lososa, purana ter peteršilja, ki so naravni viri kolagena.

Ljudem z mastno kožo priporočajo opustitev mlečnih izdelkov oziroma vsaj njihovo zmanjšanje. Mleko namreč pogosto povzroča različne iritacije na koži, rdečico in akne. Kravje mleko je v tem primeru dobro zamenjati s kakšnim rastlinskim nadomestkom ter v prehrano dodati živila z jodom, kot so ribe in ribje olje.

Če vas mučijo razpokane kapilare po obrazu, morda pojeste preveč pekoče in močno začinjene hrane. Pekoča hrana pospešuje našo presnovo in pretok krvi, zaradi česar pa lahko drobne kapilare počijo. Včasih je pekoča hrana koristna, toda uživajte jo v majhnih količinah, preveč kapilaric pa lahko pomeni, da nekaj ni v redu z vašo prehrano in načinom življenja.

Ob nečisti koži na obrazu pozabite na jutranji smuti. Velika verjetnost je, da vašemu organizmu primanjkuje vlaknin, miksanje sadja pa jih razbije v procesu. Vlaknine odpravljajo toksine iz telesa, zato povečajte vnos sveže zelenjave, suhega sadja in kakovostnih žit. Ob takšni prehrani dodajte še dovolj vode in telovadbe in opazujte, kako bodo težave z vašo kožo izginile same od sebe.
Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki