Kako pogosto čistiti dom?

Kuhinjski pult čistite vsak dan – večkrat. Dobro ga obrišite in razkužite po vsaki uporabi, tako boste poskrbeli, da ne boste na njem gojili mikrobov, ki bi lahko čez čas končali v vašem sendviču.
Kuhinjski pult čistite vsak dan – večkrat. Dobro ga obrišite in razkužite po vsaki uporabi, tako boste poskrbeli, da ne boste na njem gojili mikrobov, ki bi lahko čez čas končali v vašem sendviču.

Morda vas zanima, če dovolj pogosto čistite nekatere naprave doma in kdaj odslužijo nekateri pripomočki? Za vas smo zbrali nekaj namigov o tem, kako ustrezno skrbeti za stvari, ki jih v svojem domu redno uporabljate, da bodo čim dlje uporabne in delujoče.

V kuhinji

Kuhinjski pult: čistite ga vsak dan – večkrat
Težava s kuhinjskim pultom je v tem, da tudi ko je videti čist, ni. Dobro ga obrišite in razkužite po vsaki uporabi, tako boste poskrbeli, da ne boste na njem gojili mikrobov, ki bi lahko čez čas končali v vašem sendviču.

Gobica za pomivanje posode: zamenjajte jo vsak teden

Na kvadratnem centimetru gobice je do 10 milijonov bakterij. Zato gobica kaj kmalu ne služi čiščenju posode, marveč le enakomernemu razporejanju nevidne umazanije.

Deska za rezanje: zamenjajte jo vsako leto

Najpomembnejši razlog za pogosto menjavo deske za rezanje so ureznine, ki jih naredi noževo rezilo. V teh zarezah se namreč zgoščajo ostanki hrane. Desko operemo z zelo vročo vodo, najmanj 60 stopinj, najsi bo iz umetnega materiala ali lesena.

Kuhinjske krpe zamenjajte vsaj dvakrat na teden

Ena od raziskav je pokazala, da se v večini kuhinjskih krp začnejo po nekem času razmnoževati bakterije E. coli. Zaradi bombažne sestavine in visoke vlažnosti se v krpah uspešno in hitro razvijajo klice, ki lahko povzročijo tudi trebušne težave. Perite jih vsaj pri 60 stopinjah Celzija.

Pomivalni stroj: čistite ga vsak mesec
Čez čas se tudi v vašem pomivalnem stroju nabere umazanija, zaradi česar stroj umazane posode ne bo tako dobro opral. Enkrat na mesec vsujte sodo bikarbono na dno stroja in v stroj na zgornjo polico postavite še pol lončka belega kisa, nato ga operite.

Hladilnik: očistite ga vsaj štirikrat na leto
Nesnaga neznanega izvora na zadnji steni hladilnika lahko počasi preraste v spore plesni. Zato je dobro, da na tri do štiri mesece hladilnik izpraznimo in dobro očistimo vse police, stranice in posode. Za čiščenje lahko uporabite žličko sode bikarbone, ki ste jo namočili v vodo. Dobro sperite še z vodo in nato spet zložite hrano v hladilnik.


V dnevni sobi

TV-daljinec: čistite ga enkrat na teden
Uporabite bombažno vato, ki jo pomočite v vodo, ki ste ji dodali milo, in odstranite lepljive in oljne prstne odtise ter umazanijo okrog gumbov. Nato celega prebrišite z raztopino belega kisa in vode, da se znebite še bakterij. Pazite, da ne zmočite predelčka za baterije.

Mehko oblazinjeno pohištvo: enkrat mesečno

Seveda, če nekaj umažemo po kavču ali fotelju, pobrišemo takoj, vseeno pa je dobro, da kavč in blazine na njem vsaj enkrat na mesec dobro presesamo, tudi vse razpoke in luknje. Svetujemo, da ga enkrat na leto tudi počistite s parnim čistilnikom, s čimer boste podaljšali njegovo življenjsko dobo.

Okrasni predmeti: čistite vsak teden
Kjer se nabira prah, ga vsaj enkrat na teden očistite z dobro vlažno krpo – od okraskov, okvirjev slik, ogledal, mizic, spominkov …

Ventilatorje, zavese, žaluzije in luči: očistite štirikrat na leto

To so prav privlačni lovilci prahu, še posebej pa se umažejo v kuhinji, kjer se prah zmeša z maščobo. Dobro bi bilo, da jih očistite takoj, ko opazite, da so umazani, uporabite toplo vodo, ki ste jo zmešali z milom. Zavese pa seveda operite v stroju.

Preproge, tekači: enkrat na teden
Posesajte velike preproge vsaj enkrat na teden, manjše pa operite. Če jih ne čistimo redno, lahko postanejo sprožilci alergij.

V kopalnici

Straniščno školjko operite vsak dan
Več jo uporabljate, bolj je pomembno, da jo tudi redno čistite s čistilom za straniščne školjke. Bolj poglobljeno pa se ji posvetite vsaj enkrat na teden in dobro razkužite prav vsak milimeter.

Straniščna krtača: zamenjajte jo vsakih šest mesecev

Zakaj? Sčasoma se med krtačnimi ščetinami nabere dovolj klic, da se jih s splakovanjem ne da več odstraniti. Ker je straniščna krtača običajno postavljena pokonci v manjši posodici, v kateri se vedno nabere tudi voda, je pametno, če tej vodi dodamo nekaj sanitarnega čistila. S tem boste podaljšali uporabnost ščetke. Za manjše obremenjevanje okolja z odpadki pa je najbolj prav, da kupite straniščno krtačo z možnostjo menjave zgolj krtačnega dela.

Brisače v kopalnici operite po nekajkratni uporabi

Brisač ni potrebno zamenjati vsakokrat, ko se oprhate, dobro pa je, če jih operete po nekajkratni uporabi. Vlažno brisačo obesite in je ne odvrzite v koš za perilo, dokler se ne posuši, da ne boste na njej gojili plesni in bakterij.

Zaveso za tuširanje operite vsak mesec
Plastično zaveso za tuš bi morali oprati s toplo vodo in sodo bikarbono vsaj enkrat na mesec, da z nje odstranite ostanke mila in preprečite plesen. Dlje časa bo čista, če jo boste po vsakem tuširanju sprali in obrisali.

Zobno ščetko zamenjajte vsaj štirikrat na leto
Oziroma jo zamenjajte takoj, ko opazite, da ščetine niso več takšne oblike, kot bi morale biti, da bi lahko opravljale svoje delo. To je jasen znak, da potrebujete novo ščetko.

Britvice za enkratno uporabo zamenjajte po petih do sedmih britjih
Ali ste vedeli, da topa britvica povzroči še več ureznin in draži kožo bolj kot nova? Zato zamenjajte britvico, če se vam zdi že skrhana. Dlje boste ohranili rezila, če jo boste po uporabi dobro oprali in tudi obrisali, saj se mokra hitreje skrha.

Pripomočki za ličenje: očistite jih enkrat na teden do enkrat na mesec

Čopiči in gobice, ki jih uporabljate za nanašanje ličil, so lahko prava gojišča za bakterije. Na njih se nabirajo prah, umazanija in vse, kar »plava« po zraku ali je na vaši koži. Tiste, s katerimi nanašate mokra ličila, operite enkrat na teden, druge pa enkrat na mesec. Dovolj bo, če jih sperete z nežnim milom in toplo vodo, nato pa dobro posušite.

Pralni stroj razkužite štirikrat na leto
Vsaka naprava, ki uporablja vodo, je v nevarnosti, da se v njej nastani plesen. Po vsakem pranju dobro prebrišite vrata in gumijasta tesnila, štirikrat na leto pa v stroj dodajte še eno skodelico belila in pustite stroj, naj pere prazen cikel.


V spalnici

Rjuhe: operite vsak teden
Osnovno priporočilo je, da se posteljnino pere enkrat na teden v vroči vodi, da se odstrani vse bakterije, dobro je tudi, da jih posušite v sušilnem stroju. Seveda pa je vse odvisno tudi od vaših spalnih navad – če denimo pri vas spijo živali, če jeste v postelji … potem jih je verjetno potrebno prati pogosteje.

Vzglavnike in okrasne blazine perite večkrat na leto

Če jih lahko perete, je dobro, da to storite na tri do šest mesecev, zamenjajte pa jih najkasneje po petih letih. Med spanjem se potimo, obračamo in pritiskamo na vzglavnik, zato se na njem pojavljajo madeži, hkrati pa vsak vzglavnik sčasoma izgubi svojo kakovost in obliko. Zbito polnilo ne zagotavlja zdrave opore telesu, hkrati pa se v vzglavniku lahko razvijejo alergeni mikroorganizmi.

Ležišče očistite dvakrat na leto
Če ni povsem novo, vaše ležišče predstavlja dom milijonom pršicam. Zato bi ga morali vsaj dvakrat na leto dobro presesati, s čimer boste odstranili tudi številne odmrle celice vaše kože. Približno vsakih deset let je dobro vzmetnico tudi zamenjati, saj v njej nastanejo udornine, zato ne vpliva več dobro na lego vašega telesa med spanjem.

Mobilni telefon: čistite ga vsak dan

Čez dan se ga dotaknete neštetokrat in prstni odtisi, ki ostanejo na ekranu, so prava maščobna past za mikrobe. Naj vam pride v navado, da tudi telefon očistite vsaj enkrat na dan. Študije pravijo, da je najboljše čistilo za uničevanje bakterij alkohol, vendar preverite pri proizvajalcu telefona, da ga s takšnim čiščenjem ne boste poškodovali. In ne pozabite dobro očistiti tudi zaščitnega ovitka!