Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kmalu konec sivih las?

Če menite, da ste začeli siveti prezgodaj, je upanje na obzorju.
Če menite, da ste začeli siveti prezgodaj, je upanje na obzorju.

Sivenje las je neizogibno in upamo si trditi, da bi večina ljudi z odprtimi rokami pozdravila možnost, da bi čim dlje ohranili svojo barvo las. Raziskovalci z univerze v Londonu so naredili preskok v boju proti sivenju las z nedavnim odkritjem gena, ki ima ključno vlogo pri začetku sivenja las.
Obstaja veliko zmot in zablod o tem, zakaj lasje začnejo siveti. Vsi smo že slišali, da če izpulimo en siv las, bosta zrasla dva, toda za to ni nobenih dokazov. Prav tako je malo dokazov za to, da sivenje povzročata stres in barvanje.

Po drugi strani ugotavljajo, da imajo s starostjo ob začetku sivenja las veliko opraviti naši geni. IRF4, znan tudi kot gen za sive lase, določa barvo las z nadzorovanjem izločanja in shranjevanja melanina, pigmenta, ki določa barvo las, kože in oči. Ker sivi lasje nastanejo kot posledica usihanja melanina, so strokovnjaki iskali način, kako bi to informacijo lahko uporabili za razvoj izdelkov, ki bi prestavili sivenje. Spotoma so odkrili še nekaj drugih genov, ki vplivajo tudi na skodranost lasu, debelino kocin v bradi in debelino obrvi. Če menite, da ste začeli siveti prezgodaj, je upanje na obzorju.

Drug raziskovalni britanski tim razvija izdelek, ki se v nasprotju s tradicionalnimi metodami, ki preprosto prekrijejo siv las z barvo, problema loteva pri njegovi »korenini«. Po nanosu nove kreme na obrvi udeležencev v študiji so znanstveniki presenečeno ugotovili, da se jim je vrnila tudi naravna barva las.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sivi lasje

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.