Lepota zrele kože

(Foto: Shutterstock)

Na drugi hormonski prelomnici

»Vse življenje sem imela gladko in napeto kožo, čeprav je nisem negovala z najrazličnejšimi kozmetičnimi sredstvi. Lepa koža se mi je zdela samoumevna in nekako sem pričakovala, da bo ostala lepa tudi po tistem, ko bom prestopila magično mejo 40 let.

A se moje želje niso izpolnile. Sprva niti nisem bila pozorna, nato pa sem začela opažati vse več gub, najprej le okoli ust in oči med smehom, kasneje pa so se pojavljale po celem obrazu, okoli ust, nosu, na čelu... Koža je tudi sicer postala suha, vse manj napeta in bilo je jasno, da je časov njenega naravnega sijaja nepreklicno konec. Ko sem začela opazovati prijateljice, sem videla, da imajo podobne težave tudi same.

V pogovorih smo skupaj prišle do zaključka, da so za to krive hormonske spremembe in bližajoča se menopavza. Ne nazadnje so tudi lasje začeli izgubljali nekdanjo bujnost in lesk, podobno opažam tudi pri nohtih. Čeprav sem se nekako sprijaznila s tem, da se počasi moje telo stara, pa mi je kljub temu težko ob misli, da bi imela vidne gube na obrazu že zdaj. Sem v iskanju kreme, s katero bi koži povrnila vsaj del njene nekdanje napetosti.«


Tako pravi 46-letna Maja, ki pa še zdaleč ni osamljena v svojih težavah. Dejstvo je, da smo ženske podvržene velikim spremembam pravzaprav ne le v menopavzi, temveč v vsem življenju, kar je seveda posledica zelo živahnega hormonskega delovanja. To pa se odvija vse življenje. Najdejavnejše pa je v dveh obdobjih: puberteti in menopavzi.

Navzven in navznoter

Staranje je ena od neizbežnih stvari v življenju. Zob časa ne prizanaša nikomur. Po štiridesetem letu začnejo vedno bolj opazni postajati vplivi »gravitacije«, mišice so manj fleksibilne, koža izgublja elastičnost, telesne funkcije se upočasnjujejo ... Do petdesetega leta ženske izgubijo do 30 odstotkov kolagena, snovi, ki ohranja kožo čvrsto in napeto ter preprečuje nastanek gubic. Ob tem se upočasni tudi izločanje naravno nastajajočih lipidov (maščob in olj), zaradi česar se koža tanjša in postaja vedno bolj suha. Posledice, na katere je postala pozorna naša Maja, so zategovanje kože, luščenje, površina, groba in hrapava na dotik, koža izgubi svoj nekdanji lesk.

Čeprav ste morda leta in leta uporabljali isto kremo in bili z njo zadovoljni, ko prestopite 40. let, vam kozmetika, ki ste jo uporabljali do takrat, zagotovo ne bo več tako ustrezala, kot prej. Načine negovanja kože je zato nujno potrebno prilagajati novim okoliščinam. V tem obdobju koža potrebuje negovalne izdelke, ki ustvarjajo zaščitni sloj na koži in preprečujejo nadaljnje izsuševanje, takšne, ki suhi koži ne le povrnejo izgubljene lipide, temveč jo bodo spodbudili, da jih začne sama ponovno tvoriti. Vse te negovalne izdelke je priporočljivo nanašati na od umivanja še vlažno kožo, kajti to podaljša njihovo delovanje.

Nahranite svojo kožo

Posebno pozornost velja nameniti izbiri kakovostne dnevne hidratantne kreme. Prva izbira so hidratantne kreme, ki temeljijo na hialuronski kislini, saj ta zapolni drobne gubice in jih naredi manj izražene. Hidratantna krema bi morala vsebovati antioksidante, denimo MMP inhibitor, ki upočasnjuje delovanje encimov, ki uničujejo kolagen, ter zeleni čaj, ki nevtralizira škodljive proste radikale. V ponudbi so tudi kreme s tako imenovanim anti-age učinkom, ki vsebujejo sestavine, kot denimo soja, ki kožo oskrbi s fitoestrogeni (pomagajo ohranjati kolagen ter ohranjajo kožo napeto).

Vsekakor se odpovejte toniranim kremam na osnovi alkohola ter izdelkov s parfumskimi sestavinami, saj lahko dodatno izsušijo in dražijo zrelo kožo. Prednost dajte izdelkom, bogatim z naravnimi olji in maslom, antioksidanti, kolagenom ter drugimi sestavinami, ki bodo koži nadoknaditi tisto, kar z leti izgublja.

Hormonsko neravnovesje lahko ob tem, da kožo izsuši, povzroči nastanek aken okoli ust, na čeljusti in bradi. V boju z nadležnimi aknami pomagajo nežni tonik za čiščenje na bazi glikolne kisline, ki bo očistila umazanijo ter presežek naravnih lipidov brez dodatnega izsuševanja kože. Tonikom, namenjenim problematični koži v najstniških letih, se izognite, saj so preveč agresivni za kožo v menopavzi in jo lahko dodatno poškoduje.


Rdečica zaradi navalov vročine

Neizogiben spremljevalec menopavze so tudi valunge, ki se pojavljajo zaradi širjenja krvnih žil blizu površju kože. Zaradi tega obraz postane rdeč, telo pa se povečano znoji. V takšnih primerih pomaga vitamin C, ki blaži rdečico, ščiti kožo pred onesnaženostjo ter spodbuja proizvodnjo kolagena.

Serum eliksir lepote

Serum je bolj koncentriran in prodira v kožo globlje kot kreme. Je odlična priprava obraza na kremo in povečuje njeno delovanje. Prav zato je v tem življenjskem obdobju nepogrešljiv zaveznik in eliksir lepote zdrave kože. Serum se praviloma nanaša pred kremo, kjer pustite nekaj minut, da se vpije, ter nato nanesete kremo. In še en nasvet za čim boljše rezultate: preden nanašanjem seruma obraz za nekaj sekund ovijte s toplo brisačo, kar bo odprlo pore. Nato nanesite serum in počakajte nekaj minut z nanašanjem drugih preparatov, da bi jih koža čim bolje vpila. Dodajanje seruma se morda zdi dodatno podaljševanje vaše jutranje ali večerne rutine, toda če najdete serum, ki resnično ustreza potrebam in tipu vaše kože, boste veliko prej opazili rezultate kot le s kremo.


Po štiridesetem letu

Izogibajte se sredstvom za umivanje in čiščenje kože, ki vsebujejo saponine in alkohol, saj dodatno izsušujejo kožo.
Izdelki, ki vsebujejo glikolno kislino, retinol, laneno in druga hranljiva olja ter vitamini A, E in skupine B, vam pomagajo izboljšati videz in tonus kože. Redno opravljajte piling, s katerim boste spodbudili celično obnovo ter koži povrnili lesk in svežino.

Po petdesetem letu

Izbirajte lažje in močno vlažilne (hidratantne) formule, ki koži bolje ustrezajo v tem obdobju, ko je občutljivejša in bolj suha kot v prejšnjem življenjskem desetletju. Za področje okoli oči uporabljajte posebno kakovostno kremo, ki ima pravo kombinacijo hidratantnih in hranilnih lipidnih snovi.

Dobra izbira so izdelki, bogati z vitaminom C, ki upočasnjuje procese staranja tako, da prodira v globlje plasti kože, kjer krepi molekule kolagena, da ne pokajo, in spodbujajo nastajanje novega. Kot podlago za ličila namesto gostih pudrov uporabljajte izdelke nežnejših tekstur. Izbirajte dekorativno kozmetiko, ki je obogatena s hranilnimi sestavinami za kožo, vitaminom E ter drugimi umirjajočimi snovmi.
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki