Fotostaranje kože


Pri dolgotrajnem čezmernem izpostavljanju soncu se koža ne more več v celoti obnoviti. Govorimo o pospešenem staranju kože zaradi sonca oziroma fotostaranju.
Pri dolgotrajnem čezmernem izpostavljanju soncu se koža ne more več v celoti obnoviti. Govorimo o pospešenem staranju kože zaradi sonca oziroma fotostaranju. (Foto: Shutterstock)

Fotostaranje je proces, ki je posledica večletnega nezaščitenega izpostavljanja ultravijoličnim žarkom. Naša koža je sposobna popraviti omejeno število okvar. Pri dolgotrajnem čezmernem izpostavljanju soncu se koža ne more več v celoti obnoviti, na njej nastajajo zadebelitve, sčasoma se tudi izsuši.

Govorimo o pospešenem staranju kože zaradi sonca oziroma fotostaranju. Stopnja fotostaranja je odvisna od fototipa kože in od skupne količine sončnih žarkov, ki jih prejmemo v življenju. Značilni znaki, ki kažejo na prezgodnje staranje kože, so suha, usnjata in nagubana ali hrapava koža, pogosto so opazne nepravilne pigmentacije, rdečina in drobne ali razširjene krvne žilice.

Najhujša posledica pretiranega izpostavljanja soncu je kožni rak, katerega pojavnost zelo narašča. Čeprav posledice fotostaranja nastajajo počasi, jih je na najbolj izpostavljenih delih kože opaziti žekmalu. Najizrazitejše znake staranja boste opazili na obrazu in hrbtiščih dlani, ki sonavadno najbolj izpostavljeni ultravijoličnim žarkom, pogosto pa tudi pozabimo na njihovo zaščito.


Zagorelost je obrambni mehanizem kože na poškodbo z UV-žarki. Zaradi poškodbe se začne tvoriti zaščitni pigment melanin, ki kožne celice vsaj nekoliko zaščiti pred nadaljnjim okvarjanjem. Ker je pigment melanin rjave barve, je koža z veliko pigmenta tudi temneje obarvana.

Ljudje se med seboj zelo razlikujemo po podedovani sposobnosti tvorbe zaščitnega pigmenta. Ljudje s fototipom 1 imajo zelo slabo sposobnost tvorbe melanina, zato je njihova koža že po nekajminutnem izpostavljanju soncu opečena in nikoli ne porjavi. Ti ljudje so zelo svetlopolti, pegasti in rdečelasi, pri nas pa je ta fototip najredkejši.

Ljudje s fototipom 2 imajo svetle lase in oči, sonce jih zelo hitro opeče, vendar taka koža sčasoma vsaj nekoliko porjavi.Tisti s fototipom 3 so manj občutljivi na sončne žarke, koža pa ob postopnem izpostavljanju soncu počasi porjavi. Sončna opeklina nastopi po 20 do 30 minutah nezaščitenega izpostavljanja opoldanskemu poletnemu soncu. Njihova polt je srednje svetla, lasje so rjavi ali črni, oči pa svetlorjave. Ta fototip je pri nas najpogostejši.

Za fototip 4 ali sredozemsko tip je značilna temna polt, temni so tudi lasje in oči. Sončne opekline nastopijo redko, koža ob izpostavljanju soncu hitro porjavi in se zaščiti. Poleg podedovane sposobnosti zaščite pred sončnimi žarki so dejavniki, ki vplivajo na okvaro kože, tudi količina in moč ultravijoličnega sevanja ter starost.


Zaščita kože

Da se lahko s kremo za sončenje borimo proti pospešenemu staranju in proti gubam, dokazuje raziskava, ki so jo strokovnjaki nedavno objavili v reviji AnnalsofInternal Medicine.V raziskavi je sodelovalo 903 odraslih, mlajših od 55 let. Polovica jih ni uporabljala zaščite, drugi pa so vsako jutro ter po kopanju in močnem znojenjuna glavo, vrat, roke in dlani nanašali kremo z zaščitnim faktorjem 15 – in to kar štiri leta in pol. Slednji so imeli na hrbtiščih dlani za 24 odstotkov manj gub kot tisti, ki niso uporabljali zaščite. Raziskovalci z Inštituta za zdravstveno raziskovanje v Queeenslandu upajo, da bo ta dokaz prepričal še več ljudi, da bodo redno skrbeli za zaščito kože pred sončnimi žarki. So vas prepričali?

Kakšno zaščitno sredstvo izbrati?

Zaščitna sredstva so uporabna približno dve leti, seveda če jih pravilno hranite. Staro sredstvo boste prepoznali po spremenjenem vonju in zrnatosti. Zaščitna sredstva so najpogosteje v obliki kreme, mleka ali pršila. Mleko kožo vlaži ter jo ohranja nežno in prožno, pršilo pa laže razmažemo in se hitro vpija.

Zaščitno sredstvo mora vsebovati zaščito pred UVB-žarki, ki je označena z oznako SPF (angl. sunprotectionfactorUVB– sončni zaščitni faktor UVB), in zaščito pred UVA-žarki, ki je označena z oznako PFA (angl. sunprotectionfactor UVA – zaščitni faktor UVA). Za nego obraza so primerne kreme z visoko stopnjo zaščite, ki varujejo pred prezgodnjim staranjem kože. Za občutljivo kožo so priporočljiva sredstva brez dodatka dišav in konzervansov.

Naravna izbira so sredstva za sončenje, ki vsebujejo le izvlečke rastlin, ne pa tudi kemičnih zaščitnih sredstev. Najpogostejši filter je titanov dioksid, ki ne draži kože in deluje do valovnih dolžin 370 nm, kar pomeni, da odbije celoten spekter UVB- in tudi velik del spektra UVA-žarkov. Pravilno izbran izdelek za zaščito in nego kože vas bo skupaj z zaščitnimi oblačili ščitil pred poškodbami sonca, dolgoročno pa ohranjal vašo mladost.