Islandska skrivnost mladosti

Bioeffectov rastlinjak
Bioeffectov rastlinjak

Kozmetika EGF Bioeffect

Nedaleč od glavnega mesta Islandije v prostrani in obljudeni pokrajini, ki so jo izoblikovali vulkani, stoji rastlinjak, ki je topel dom za tisoče ječmenovih stebel. Pod budnim znanstvenim očesom in rokami, skrbnimi kot kmetovalčeve, v rastlinjaku klijejo semena, dokler se ne preobrazijo v odrasle klase. Iz njih pridobivajo dragocene sestavine, ki ohranjajo mladost.

Strast do znanstvenega raziskovanja ter islandski duh okolju prijazne proizvodnje in usmerjenosti v razvoj je vodilo podjetje Sif Cosmetics, da so pred tremi leti začeli razvijati izdelke za pomlajevanje, ki vsebujejo rastne faktorje. To so sestavine, ki, če so pravilno proizvedene, učinkovito pomlajujejo kožo. Björn Örvar, izvršni direktor podjetja, po duši in srcu pa predvsem znanstvenik, nam je predstavil znanstveno ozadje razvoja rastnih faktorjev, ki pomenijo revolucijo na področju pomlajevalne kozmetike.

Doktor rastlinske molekularne genetike, ki je pred desetimi leti začel graditi zgodbo o uspehu, z zanosom in navdušenjem razlaga o razvoju rastnih faktorjev. Podjetje, v katerem je zaposlenih trinajst znanstvenikov, se namreč v prvi vrsti ukvarja z rastlinsko biotehnologijo – s proizvodnjo rastnih faktorjev za raziskovalne in medicinske namene. Prodajajo jih evropskim ter ameriškim inštitutom in znanstvenim centrom, ki se ukvarjajo z regenerativno medicino.

Drugi del podjetja se ukvarja s proizvodnjo kozmetičnih izdelkov. "Prva leta smo se ukvarjali samo z razvojem genetske tehnologije za proizvajanje rastnih faktorjev v medicinske namene, šele nato smo začeli razmišljati o tem, da bi lahko rastlinske faktorje uporabljali tudi v kozmetične namene," razlaga dr. Örvar. Rezultat večletnega dela so edinstveni kozmetični izdelki, ki dokazano pomlajujejo kožo.

Znanost v ozadju

Leta 1986 so Nobelovo nagrado za medicino podelili ekipi znanstvenikov, in sicer za odkritje beljakovine, ki je pomembna za zdravje človeške kože –to je celični aktivator, ki so ga poimenovali epidermalni rastni faktor (EGF). Šlo je za pomemben korak za medicino, saj so na osnovi tega odkritja začeli raziskovati vlogo številnih drugih celičnih aktivatorjev v telesu in možnosti za njihovo uporabo v medicinske namene.

"Rastni faktorji delujejo kot celični aktivatorji: spodbujajo delitev celic, njihovo diferenciacijo in ohranjanje. Vsaka celica ima namreč na površini receptorje, na katere se kot ključ v ključavnicoprilega določen rastni faktor. Ko pride do stika med celičnim receptorjem in celičnim aktivatorjem, v celici pride do biološkega odziva.Obstaja več kot sto vrst celičnih aktivatorjev – in vsak ima svojo vlogo. Po zaslugi celičnih aktivatorjev se matične celice razvijejo v specializirane celice, vendar pa morajo priti v stik s točno določenim rastnim faktorjem. To védenje s pridom izkorišča znanost, zlasti na področju regenerativne medicine. Z uporabo rastnih faktorjev in matičnih celic namreč že zdaj in vitro vzgajajo nekatera človeška tkiva, denimo kožo, ki jo presadijo ljudem z opeklinami, hrustančne strukture, kot sta uho in sapnik, mehur, nevrone … Nekateri znanstveniki napovedujejo, da bo že v naslednjih petih do desetih letih mogoče proizvajati številne druge strukture človeškega telesa in organe," razlaga dr. Örvar.


Skrivnost ohranjanja mladosti

In kako so rastni faktorji povezani s pomlajevalno kozmetiko? Kot je znano, se s staranjem upočasni nastajanje kolagena in elastina, razrahljajo se tudi podporna tkiva in zmanjša hitrost obnavljanja celic. Zato koža postaja vse bolj suha in nagubana. Rastni faktorji v koži, kot je EGF, spodbujajo obnavljanje celicter proces produkcije kolagena in elastina v koži. Toda z leti jih je v našem telesu vse manj, zmanjšuje pa se tudi število njihovih receptorjev. S pravim koktajlom rastnih faktorjev je mogoče spodbuditi celice, da se obnašajo tako, kot so se v mladosti – rastni faktorji sprožijo procese samoobnavljanja. Koži se znova povrnejo naravni lesk, vlažnost in napetost, gubice pa se omilijo. Prav to je z razvojem izdelka, ki vsebuje človeku podobne rastne faktorje, uspelo temu islandskemu podjetju. Ugotovili so, da je za razvoj najučinkovitejših rastnih faktorjev najprimernejši ječmen.


Iz laboratorija v rastlinjak

In kako je potekal razvoj njihovega prvega kozmetičnega izdelka? Najprej so sintetizirali repliko človeške DNK-kode za EGF in jo vsadili v ječmenovo seme. Ječmen so najprej gojili v laboratoriju, v petrijevkah. Ko so bili poganjki nared, so jih posadili v rastlinjaku, kjer so jim dodajali hranila iz rodovitne vulkanske prsti in čisto izvirsko vodo. Ko je ječmen dozorel, so za naslednji proces sajenja izbrali le rastline, ki so vsebovale največ rastnih faktorjev, dokler jim ni uspelo ustvariti ječmena, ki je vseboval dovolj rastnih faktorjev, da jih lahko v dovolj velikih količinah izločijo iz rastlin in nato uporabijo v izdelkih. Kot si lahko predstavljate, je to dolgotrajen proces. Danes imajo na Islandiji dva rastlinjaka, enega uporabljajo v raziskovalne namene, drugega pa za gojenje ječmena.


Edinstveno na svetu

"Tudi druga podjetja v kozmetičnih izdelkih uporabljajo rastne faktorje, vendar jih proizvajajo iz bakterijskih (E.coli) ali živalskih celic. Mi smo edino podjetje, ki jih proizvaja iz rastlin. Rastlinski rastni faktorji so namreč veliko čistejši od tistih, ki prihajajo iz bakterij. Poleg tega podjetja, ki v kozmetičnih izdelkih uporabljajo rastne faktorje, zaradi sestavin, ki jih dodajajo izdelkom (npr. olja), pogosto spremenijo njihovo strukturo, s tem pa zmanjšajo tudi njihovo učinkovitost. Za nas je bilo ključno razviti izdelke s sestavinami, ki bodo EGF ohranile stabilen in učinkovit. Obenem so morali biti ti izdelki prijetni za uporabo na koži," razlaga dr. Örvar. To jim je s prvim izdelkom, serumom proti staranju, tudi uspelo. Vsaka steklenička seruma vsebuje rastne faktorje iz stotih ječmenovih semen.

Do zdaj so razvili že več izdelkov. Zadnja novost, tridesetdnevni intenzivni serum proti staranju, ne vsebuje le EGF, temveč tri rastne faktorje, ki delujejo v sinergiji. Ta serum vsebuje trikrat več rastnih faktorjev, zaradi česar je šeučinkovitejši. Njihovo kozmetično linijo z rastnimi faktorji dopolnjujeta tudi losjon za telo in dnevna krema. Njihove izdelke prodajajo po Evropi, v ZDA in tudi v Sloveniji.

Znanstveno dokazana učinkovitost

Učinkovitost izdelkov testirajo z dvojno slepimi raziskavami in s kontrolno skupino. S testi merijo številne parametre, od vlažnosti in elastičnosti kože do volumna gubic. "Z gotovostjo lahko trdimo, da z rastnimi faktorji vplivamo na videz in površino kože: koža postane bolj gladka in nežna. Poleg večje prožnosti kože ter omilitve gub in gubic je najvidnejša rezultat tudi dramatično povečanje količine kolagena v koži," razlaga sogovornik. O učinkovitosti pričajo tudi zadovoljne uporabnice. "Že prvo leto smo prodali 33 tisoč stekleničk seruma, naše izdelke pa uporablja kar tretjina islandskih žensk, starih nad trideset let," ponosno pove dr. Örvar.

Nedavno so njihov serum nagradili tudi s prestižno mednarodno nagrado za inovativnost na področju kozmetične industrije. Tudi v prihodnje bodo nadaljevali z raziskovanjem možnosti uporabe novih rastnih faktorjev in njihovih kombinacij. Dokler bo v ozadju prava znanost, poudarja dr. Örvar, imajo lahko tudi kozmetični izdelki pomembno vlogo pri upočasnjevanju staranja kože.

Več informacij na spletni strani bioeffect.si
Galerija

Bioeffectov rastlinjak

Dr. Björn Örvar, "oče" kozmetike Bioeffect.

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki