Vse za lepe roke

(Foto: Shutterstock)

Roke izdajajo leta in način življenja

Roke izdajajo leta in način življenja. Zahtevajo veliko pozornosti, in če je ne dobijo, z leti "pokažejo" našo malomarnost. Roke so dovzetne za staranje, na njih se najhitreje pokažejo starostne pege, poudarjene žile, gube in suha koža. Pogosto nanje pozabimo in se bolj posvečamo negi obraza.


ZAŠČITITE ROKE
Roke so enako kot obraz izpostavljene zunanjim vplivom. Poleg tega z rokami opravljamo vsa mogoča opravila, tako da so dodatno izpostavljena detergentom, čistilom in pogostemu umivanju z milom. Ko pomivate posodo ali ste v stiku s čistili, roke zaščitite z rokavicami. Tudi pri fizičnem delu, na primer na vrtu, nosite zaščitne rokavice, saj vas bodo obvarovale pred morebitnimi mehanskimi poškodbami, kot so praske in odrgnine.

KREMA ZA ROKE
Obraz negujemo z dnevno in nočno kremo, včasih pa še z drugimi negovalnimi sredstvi. Kolikokrat pa namažete roke? Najbolje bi bilo, če bi jih po vsakem umivanju namazali s kremo. Če nimate posebne kreme za roke, lahko uporabite kar tisto za obraz. Krema naj bo vaša redna spremljevalka; izberite takšno, ki se bo hitro vpila v kožo in ne bo puščala mastnih madežev. Tudi roke so izpostavljene UV-žarkom, zato naj krema vsebuje zaščitni faktor, ker se znaki staranja na rokah poznajo hitreje kot na obrazu, ker je tu koža tanjša. Cena kreme ni nujno povezana z njeno kakovostjo. Pri dragih kremah običajno plačate predvsem ime in embalažo, vendar niso pomembno kakovostnejše od cenejših.

ZAŠČITA PRED MRAZOM
Pozimi obvezno nosite rokavice in roke mažite s kremo, ki jih bo obvarovala pred nizkimi temperaturami. Mraz je namreč krivec za razpokano in pordelo kožo, ki na posameznih mestih utegne celo zakrvaveti. Primerne so kreme, ki vsebujejo glicerin, na primer Neutrogena. Uporabite lahko tudi vazelin, ki vas bo enako dobro ščitil pred mrazom in je obenem blagodejen za zelo suho kožo

DODATNA NEGA
Vsak teden opravite piling rok, ki bo odstranil odmrle celice povrhnjice. Občasno jim privoščite tudi masko; najboljša je parafinska. Nadomestite jo lahko z naravnim voskom, ki ima podoben učinek: vosek segrejte, počakajte, da se nekoliko ohladi, in vanj potopite roke ali jih oblijte s toplim voskom. Ne pozabite na nohte.

MANIKIRA
Če se boste manikire lotili doma, boste potrebovali nekaj pripomočkov: kakovostno pilico, ostre škarjice za nohte, pilico za poliranje nohtov, mehko brisačko, kremo za roke in mandljevo olje.
Roke namočite v toplo kopel ter počakajte, da se koža in nohti zmehčajo. Pri tem ne uporabite mila, saj bi kožo dodatno izsušilo, lahko pa v vodo kanete nekaj kapljic eteričnega olja, mandljevega olja ali pa vanjo stresete pest morske soli.

Kožice ob nohtih nikdar ne odstranjujte s škarjicami. Najprej jo namažite s kremo, da se popolnoma zmehča, nato pa jo z bombažno brisačko ali z leseno paličico potisnite nazaj. Kožica ima namreč svojo funkcijo: noht ščiti pred bakterijskimi okužbami.

Škarjice, s katerimi boste krajšali nohte, morajo biti čimbolj ostre. Ostrejše ko so škarje, lepše oblikovan bo rob nohta. Slabe škarjice lahko povzročijo cepljenje nohtov. Najboljše so takšne z rahlo zakrivljenim rezilom, ker boste z njimi najlažje ustvarili lok. Nohti ne smejo biti ne preveč koničasti ne pretirano ravni; najlepša je zaobljena, naravna oblika.

Pilice za nohte imajo različne strukture, od grobih do finih. Kakšna je najprimernejša, je odvisno od kakovosti, debeline in trdote nohtov. Če se vaši nohti lomijo in cepijo, jih pilite, še preden odstranite lak, pozneje pa obliko samo izpopolnite. Pilica za poliranje nohtov je videti kot običajna pilica; pogosto sta združeni v eno samo, štiridelno pilico. Polirna pilica je veliko mehkejša, to pa zato, da z njo ne bi poškodovali nohtov. S takšno pilico dosežemo, da nohti dobijo naraven lesk.

Za čiščenje nohtov nikoli ne uporabite škarjic, ker utegnete poškodovati noht in kožico za nohtom, ki je izredno občutljiva. Umazanijo odstranite z mehko krtačko, ostanke piljenja pa z leseno paličico, ki ne sme biti preostra. Nohti so navidez močni in trdi, a so v resnici izredno občutljivi na mehanske poškodbe.

MANDLJEVO OLJE
Če želite nohtom nameniti dodatno nego, jih vsak dan natrite in masirajte z mandljevim oljem. Koža dlani bo mehka, olje pa bo okrepilo nohtno posteljico in utrdilo nohte.
NOHTINohti zrastejo približno milimeter na teden. So brezbarvni, na njih pa se lahko odražajo tudi znaki nekaterih bolezni ter posledice neuravnotežene prehrane in hormonskih motenj. Tako so bele lise lahko posledice pomanjkanja kalcija, lopatasti nohti pa pričajo o težavah s ščitnico. Noht se v celoti obnovi v treh do štirih mesecih.
Tudi nohti so občutljivi na UV-žarke, zato jih je treba zaščititi s kremo ali z lakom, ki vsebuje UV-filter.

LAKI ZA NOHTE
Podlak in nadlak nista tržna izmišljotina. Vsak ima svojo funkcijo, čeprav sta navidez enaka. Uporaba podlaka je nujna, zlasti kadar uporabljate lake temnih ali zelo močnih barv. Podlak ščiti in vlaži noht; tudi ko se posuši, je nekoliko lepljiv. Poleg tega omogoči lepši in trajnejši nanos laka. Ko se nadlak posuši, je zelo trd in zaščiti nanos laka.
Barva laka za nohte mora pristajati tudi barvi kože, kajti vsak lak ni primeren za vsako polt, zlasti ne takšni v naravnih in svetlih tonov.

Laki že dolgo niso samo barva, ki jo nanesemo na noht. Mnogi so negovalni, med seboj pa se razlikujejo po dodanih snoveh in po strukturi. Tradicionalne lake nanašamo v dveh plasteh, sušijo se dlje časa in imajo lep, suh lesk. V drogerijah so na voljo mat, bleščeči in perlasti laki. V nasprotju z njimi imajo laki, ki se hitro posušijo, manj leska. Laki, ki jih odstranimo tako, da celoten nanos potegnemo z nohta, niso kaj prida obstojni, poleg tega se pogosto in hitro luščijo.

Če imate kratke nohte, je najlepša francoska manikira; nohti bodo videti, kot da sploh niso namazani, naravni, a vseeno brezhibni.

ODSTRANJEVALCI LAKOV ZA NOHTE
Odstranjevalec naj ne vsebuje acetona. Odstranjevalcem lakov za nohte največkrat pravimo kar aceton, čeprav je to agresivna snov, ki noht popolnoma izsuši.

KAJ ŠKODUJE NOHTOM
Nohtom škodujejo predvsem čistila, praški in agresivna mila. To velja tudi za grizenje, saj je slina agresivna in načne noht; tako hitreje pride do okužbe in tudi prstne blazinice sčasoma postanejo manj občutljive. Izogibajte se odstranjevalcem laka, ki vsebujejo aceton, in cenenim lakom, ki obarvajo nohte. Za krajšanje nohtov ne uporabljajte klešč, ker so nohti na rokah za to prenežni.

PILJENJE
Pilica za nohte naj bo kakovostna; ko enkrat odsluži, jo zamenjajte z novo. Pilite vedno samo v eno smer.

DROBNE SKRIVNOSTI
Ko nohte namažete z nadlakom, jih potopite v posodico s čimbolj mrzlo vodo. Lak se bo dlje obdržal na nohtih. Nikakor pa prstov ne "hladite" pod vodo iz pipe, ker bo pritisk vode poškodoval nanos laka.

Rumeno obarvani nohti so posledica uporabe lakov intenzivnih ali zelo živahnih barv brez uporabe podlaka. Noht postane rumenkast, obarvanosti pa se je zelo težko znebiti. Če obarvanost ni zelo intenzivna, poskusite z 2-odstotnim hidrogenom in nekaj dni zapored z njim mažite nohte. Seveda je rezultat odvisen tudi od kakovosti nohtov.

FRANCOSKA MANIKIRA
To je oblika manikire in lakiranja, ki je mednarodno najbolj priljubljena. Primerna je tudi za zelo kratke nohte. Nohti so videti naravno lepi in brezhibni. Takšna manikira je ustrezna za vse priložnosti.

Kako naredimo francosko manikiro? Nohte popilimo v naravno obliko, da ne bodo koničasti, kvadratni ali preveč zaobljeni. Najprej nanesete plast podlaka. Nato z lakom v mlečni barvi namažete konice. To lahko naredite s šablonami, ki jih dobite v kompletu za francosko manikiro. Vsekakor boste potrebovali nekaj izkušenj in mirno roko. Mlečni robovi morajo biti enakomerno široki na vseh desetih prstih, manjše nepravilnosti pa lahko izbrišete z vatirano paličico, namočeno v odstranjevalec laka. Ko se konice posušijo, čez celotno površino nohta nanesete dve plasti bledo rožnatega ali svetlo mareličnega laka. Na koncu nohte premažite še z nadlakom in počakajte, da se posuši.

Če ste francoske manikire že vešči, lahko postopek nanašanja posameznih plasti obrnete: podlak, plast rožnatega laka, svetle "lunice" v mlečni barvi, spet plast laka in naposled nadlak.

Pri tej različici lunic ni mogoče popraviti, ker bi z brisanjem zbrisali tudi plast laka; če niste spretni, boste lakiranje ponavljali v neskončnost. V drogerijah ponujajo posebne komplete za francosko manikiro, ki vsebujejo tri lake in šablone. Francoska manikira je lepa tudi na nogah. Lahko se odločite tudi modno različico v dveh intenzivnejših barvah. Kakšno kombinacijo boste izbrali, je stvar okusa in domišljije.

AMERIŠKA MANIKIRA
Precej podobna je francoski in prav tako zahteva precejšnjo mero natančnosti, le da namesto rožnatih odtenkov uporabite lak v povsem naravnem odtenku, tako da bele lunice pridejo še bolj do izraza.

PIRSING
Lahko ga naredite celo na nohtih, vendar ne na svojih. Za kaj takega uporabite umetne konice.Iz afro-karibske folklore izhajajo tudi nohti, porisani z najrazličnejšimi motivi in vzorci. Nohti morajo biti dovolj dolgi, saj vam bo le tako na voljo dovolj velika površina, ki jo boste porisali ali okrasili.