O PIŠKOTKIH

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje do uporabnika prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa je bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj primerov uporabe piškotkov: za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske, za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave na delih spletnih mest, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobilnik), kar omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi, za spremljanje obiska in preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani za delovanje določenih storitev (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja).

Piškotki, ki jih uporablja portal Viva.si

VivaCredentials

Piškotek za avtentikacijo uporabnika, ki je potreben, da si spletno mesto uporabnika zapomni, ko se je prijavil v storitev. V našem primeru za prijavo na uporabniške strani, kjer imate shranjena sporočila in osebne podatke. Piškotek je potreben, da uporabnik pridobi dostop do omejene vsebine. V nasprotnem primeru bi se uporabnik moral vpisati na vsaki podstrani spletnega mesta. Dolžina veljavnosti piškotka je odvisna od tega, ali pri prijavi označite »Zapomni si me« (trajni piškotek) ali ne (sejni piškotek).

Viva.newsfeed

Piškotek omogoča, da lahko skrijete prikaz "Ali veste?" sporočil. Piškotek je veljaven 6 mesecev.

Izvajalci statistike

  _umta            .viva.si            2 leti                Google Analytics

    _umtb         .viva.si            30 minut         Google Analytics

    _umtc         .viva.si            trajanje seje     Google Analytics

    _umtz         .viva.si            6 mesecev         Google Analytics

    _ga               .viva.si          2 leti                 Google Analytics

 

Zunanji piškotki - Družabna omrežja

Uporabljamo komponente omrežij Facebook, Twitter, in in Google. Ponujamo tudi prijavo v portal s Facebook računom. V tem primeru se bo naložil tudi piškotek, vendar boste morali najprej potrditi prijavo v pogovornem oknu, ki se bo avtomatsko odprlo. To okno je v domeni Facebook-a, zato dodatne informacije o piškotkih poiščite na njihovi strani.

Zunanji piškotki - Oglasni sistemi

Viva.si uporablja oglasni sistem  Google Ad Manager (DFP - Doubleclick for Publishers). V njem so lahko najrazličnejši oglasi, katerih predvajanje lahko gre skozi verigo različnih strežnikov do tistega, ki na koncu izvede prikaz. Nabor možnih končnih strežnikov je poljubno velik in nam neznan.

Onemogočenje piškotkov

Uporabo piškotkov lahko ne glede na vašo privolitev ali zavračanje piškotkov na posamezni spletni strani nadzirate in spreminjate tudi neposredno v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate. Če uporabo piškotkov zavrnete na spletni strani ali piškotke izključite v brskalniku, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.