Cepljenje otroke zaščiti pred okužbami s pnevmokoki

Okužbe s pnevmokoknimi bakterijami so v obdobju zgodnjega otroštva zelo pogoste, pogosto se ponavljajo in povzročajo zelo neprijetne bolezni. Največkrat pride do gnojnega vnetja srednjega ušesa, pljučnice, vnetja nosnih in obnosnih votlin, redkeje tudi do meningitisa.
Okužbe s pnevmokoknimi bakterijami so v obdobju zgodnjega otroštva zelo pogoste, pogosto se ponavljajo in povzročajo zelo neprijetne bolezni. Največkrat pride do gnojnega vnetja srednjega ušesa, pljučnice, vnetja nosnih in obnosnih votlin, redkeje tudi do meningitisa. (Foto: Shutterstock)

Okužbe s pnevmokoknimi bakterijami so v obdobju zgodnjega otroštva zelo pogoste, pogosto se ponavljajo in povzročajo zelo neprijetne bolezni. Največkrat pride do gnojnega vnetja srednjega ušesa, pljučnice, vnetja nosnih in obnosnih votlin, redkeje tudi do meningitisa. Kot pravi dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja, lahko te okužbe, zlasti zelo majhnim otrokom, tudi škodujejo pri razvoju. Ena od neljubih posledic pogostih okužb s pnevmokoki (teh je več kot 90 vrst) je velika uporaba antibiotikov. Že nekaj let je na voljo zaščita s cepljenjem, ki otroke zaščiti pred tistimi vrstami pnevmokoka, ki povzročajo večino okužb.

"Stroka cepljenje zelo podpira, saj je z njim mogoče zmanjšati obolevnost in uporabo antibiotikov  ter omejiti delež težkih bolezenskih stanj in bolnišničnega zdravljenja. K cepljenju želimo spodbuditi čim več staršev. Že nekaj let s pomenom cepljenja proti pnevmokoknim okužbam seznanjamo pediatre, ki so v najtesnejšem stiku s starši. Seveda hkrati s pripravami na uvedbo tega cepljenja v rutinski program razmišljamo tudi o sistematičnem informiranju staršev. Menimo, da je prav, da starše nagovorimo neposredno in ne prek medijev. Mediji so seveda nadvse pomemben partner pri komuniciranju z javnostjo, vendar starše vseeno želimo nagovoriti neposredno in zlasti prek izbranih pediatrov," pojasnjuje sogovornica.

Cepljenje v prvem letu življenja

"Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je priporočljivo izvesti karseda zgodaj, najbolje v prvih mesecih življenja, kar za slovenske otroke pomeni, da se s prvimi odmerki začne pri treh mesecih. Prav zato razmišljamo, da bi s programom ozaveščanja začeli že v šolah za starše. Zdi se nam prav, da so starši s tako pomembnimi stvarmi seznanjeni dovolj zgodaj ter s pravilnimi in razumljivimi informacijami. Če s tem začnemo že v obdobju, ko otroka šele pričakujejo, imajo dovolj časa, da o možnosti cepljenja razmislijo, dobijo dodatne informacije in so takrat, ko je čas za začetek rutinskega cepljenja, že odločeni, kako bodo ravnali glede cepljenja proti pnevmokoknim okužbam," pove Kraigherjeva.

Cepljenih malo otrok

Cepljenje trenutno poteka samoplačniško, zanj pa se odloča nizek odstotek staršev, kar je stroko presenetilo. "Mislili smo, da se bo za to možnost odločalo več staršev. Že zdaj je možno na stroške zavarovalnice cepiti otroke s takšnimi bolezenskimi stanji, ki bi jih okužba s pnevmokoki še poslabšala. Izkušnje pri njih so zelo dobre. Vzroke za nizek odstotek staršev, ki se odločajo za cepljenje, vidimo predvsem v slabi obveščenosti," pove dr. Alenka Kraigher, ki meni, da za marsikoga samoplačništvo ni ključni razlog, da se ne odloči za cepljenje.

To pojasnjuje z dejstvom, da je bilo pri sorodnem cepljenju proti rotavirusom, ki je tudi samoplačniško, sprva podobno, zdaj pa se odstotek staršev, ki se odločijo za samoplačniško cepljenje svojega otroka, iz leta v leto povečuje. Opažajo trend cepljenja mlajših sorojencev, kar je verjetno posledica neprijetnih izkušenj z rotavirozami pri starejšem otroku, zato starši mlajše otroke pravočasno cepijo in s tem preprečijo neprijetne okužbe.

Zaščita sebe in drugih

Cepljenje je vsekakor velik korak k preprečevanju nekaterih za otroke in starše neprijetnih, v skrajnih primerih tudi hudo ogrožajočih in celo smrtnih bolezni. Ker imamo pnevmokokne bakterije v telesu vsi, in to ves čas, okužba pa se prenaša kapljično, je z vsakim cepljenim otrokom večja zaščita vseh otrok, saj vsak cepljeni otrok pomeni enega prenašalca manj. Z dovolj visokim odstotkom precepljenosti bi lahko nekatere bolezni skoraj v celoti izkoreninili. To pa je vsekakor dovolj pomemben razlog za to, da se cepi čim več otrok.


Rutinsko cepljenje visoka prioriteta

Priprave na uvedbo rutinskega cepljenja proti pnevmokoknim okužbam že potekajo in po sogovorničinih besedah pomenijo visoko prioriteto.


Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki