Zaradi rotaviroz največkrat zbolijo otroci do petega leta starosti

  • NP
  • nedelja, 14. november 2010
Najdovzetnejši za okužbo z rotavirusi so otroci v starosti od šestih mesecev do dveh let.
Najdovzetnejši za okužbo z rotavirusi so otroci v starosti od šestih mesecev do dveh let. (Foto: Pixabay)

Poleg virusov prehlada in gripe se jeseni in pozimi razširi tudi več virusnih črevesnih okužb. Rotavirusi povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino. Inkubacijska doba (čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov) je najpogosteje od enega do treh dni. Najdovzetnejši za okužbo so otroci v starosti od šestih mesecev do dveh let. Večina malih otrok je zaradi rotavirusnega gastroenteritisa na zdravljenju v bolnišnici. Zaradi bruhanja, driske in povišane telesne temperature lahko hitro pride do izsušitve, ki otroka življenjsko ogrozi.

Ključno zdravljenje je nadomeščanje tekočine in izgubljenih elektrolitov. Otroci in odrasli lahko pijejo kakršno koli tekočino, neprimerne so le močno gazirane pijače. Otrok mora piti velikokrat, vendar po malem. Posebna dieta ni potrebna. Dojene otroke je v času bolezni potrebno dojiti še večkrat kot običajno.

Po ugotovitvah zdravnikov tudi zdravljenje z živalskim ogljem ni smiselno. Kot preventiva je na voljo cepljenje, prvi odmerek (od dveh ali treh) cepiva lahko prejme že dojenček, starejši od 6 tednov. Rotavirus je močno kužen in se zelo hitro širi med družinskimi člani in v kolektivih. S higienskimi ukrepi poskušamo širjenje virusa preprečiti in ublažiti. Otroci, ki imajo prebavne težave, morajo ostati doma.

Posebno pozornost moramo nameniti umivanju rok. Kadar oboleli bruha, je potrebno izbruhanino čimprej očistiti, krpe pa zapreti v vrečke, da ne pride do širjenja rotavirusov v zrak, jih prekuhati ali vreči v smeti. Prostor moramo dobro mokro očistiti z vročo vodo in prezračiti. Rotavirusna okužba se prenaša z osebe na osebo na več načinov, a največkrat z neposrednim stikom. Virusi z okužene osebe se preko rok zanesejo v usta druge osebe. Okužba se zlahka prenaša tudi posredno iz onesnaženih površin, ko se osebe dotikajo okuženih predmetov, površin, igrač.