Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Ni razloga, da otrok ne bi bil cepljen


(stran 2 od 2)


Če starši zavrnejo cepljenje

»Starši, ki zavračajo cepljenje iz nemedicinskih razlogov, so večinoma negotovi in prestrašeni zaradi medijskega poročanja o dozdevnih neželenih učinkih cepljenj po svetu in pri nas, nekateri pa tudi zaradi lastnih sklepov, do katerih so prišli na osnovi izkušenj sorodnikov in znancev, ki jih upravičeno ali neupravičeno pripisujejo cepljenjem.« Starši o teh argumentih večinoma prebirajo na spletu in v časopisih ali pa se zanašajo celo na podatke iz rumenega tiska. Nekaj jih je tudi članov ali vsaj somišljenikov društev, ki nasprotujejo cepljenju, pravi Ajda Cimperman.

»Skrbi jih, ker otroke cepimo tako zgodaj in proti toliko boleznim hkrati, češ da še nimajo razvitega obrambnega odgovora; nepotrebno se jim zdi cepljenje proti boleznim, ki jih pri nas že dolgo ni več; skrbi jih, da bo otrok bolj nagnjen k alergijam; sprašujejo, kako vemo, da so cepiva varna, če pa naj bi bila polna zdravju škodljivih dodatkov. Kot dokaz vedno navajajo podatke, ki izvirajo iz neznanstveno opravljenih raziskav.« Toda starši, ki zavračajo cepljenje, se vedno premislijo, če otrok pozneje zboli za nalezljivo boleznijo, pove naša sogovornica:

»Takšen primer sem imela pri družini iz Nemčije. Mati je zaradi zaupanja v homeopatsko cepivo zavračala cepljenje, pozneje pa so njeni trije otroci zboleli za oslovskim kašljem. Starejša otroka, ki sta bila že šolarja, sta se zdravila ambulantno z antibiotiki, dojenčica pa je zapadla v tako hudo dihalno stisko, da je bila dolgo v bolnišnici, v prvih dneh bolezni pa je bila celo v smrtni nevarnosti. Po ozdravitvi je mati sama prosila za cepljenje po programu.«

Raziskave o ošpicah kažejo, da je možnost za nastanek resnih posledic te bolezni tisočkrat večja pri necepljenih kot pri cepljenih otrocih.

Obveznega cepljenja ne bi smeli opustiti

»Kot prepričani zagovornici svobode in svobodnega odločanja, mi ni vseeno, kako ukrepa država glede obveznosti cepljenja. Odvrne me že beseda "obvezno". Edina pot do pravilnega odločanja staršev je izobrazba, zdravstvena vzgoja, država pa jim mora ponuditi možnost najboljše odločitve. Žal ne izobrazba ne zdravstvena vzgoja, ne nazadnje pa tudi vse slabša splošna kultura in odnos do sočloveka v naši družbi ne zadoščajo za opustitev obveznosti cepljenja.

 Pričakujem, da bi v takem primeru, podobno kot v nekaterih drugih evropskih državah, odstotek cepljenih otrok padel pod zahtevano številko za čredno imunost, najbrž na približno 70 odstotkov, to pa bi omogočilo širjenje povzročiteljev bolezni, kar se v teh državah seveda po nepotrebnem tudi dogaja. Ko bi zbolelo kritično število otrok ali pa bi otrok kakega javno pomembnega starša zbolel s hudimi posledicami, bi se, upam, zganili tudi zunaj zdravstvene stroke. Na mednarodnih kongresih nam tuji kolegi zavidajo dosežene številke pri cepljenju otrok, še bolj pa odstotek obolelih, ki ga je možno zmanjšati z obveznim cepljenjem,« je jasna Cimpermanova.

Cepljenje proti rotavirusu in vnetju srednjega ušesa?

Pri nas imajo starši  možnost dodatnih cepljenj proti rotavirusu in pnevmokoku. »V moji ordinaciji je delež otrok, cepljenih proti rotavirusu približno 65-odstoten, proti pnevmokoku pa je cepljenih 40 odstotkov otrok. Pogosta ovira je visoka cena cepiv. Z rotavirusno drisko so starši bolje seznanjeni zaradi njene pogostosti in hitrega širjenja med otroki v vrtcih. Upam, da se bodo za pnevmokokno cepivo odločali še pogosteje, saj ne varuje samo pred resda redkimi življenje ogrožajočimi boleznimi (gnojni meningitis, sepsa, pljučnica), temveč tudi pred pogosto obliko gnojnega vnetja ušes,« pove Ajda Cimperman, dr. med. Ta skupina obolenj zelo povečuje izdatke za zdravstveno varstvo, zlasti med otroki od prvega do tretjega leta, ki obiskujejo vrtec, poleg tega zahteva zdravljenje z antibiotiki, na katere so bakterije vse odpornejše. Zato je v številnih razvitih državah cepivo proti pnevmokoku že na seznamu rednih cepljenj.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd