Otroci z avtizmom

Avtizem se lahko pojavi v različno izrazitih oblikah. Na kateri stopnji bo avtizem povzroči značilna vedenja, je odvisno od vsakega posameznika.
Avtizem se lahko pojavi v različno izrazitih oblikah. Na kateri stopnji bo avtizem povzroči značilna vedenja, je odvisno od vsakega posameznika. (Foto: Pixabay)

Njegov svet je drugačen

Večina staršev se še pred rojstvom sprašuje, kakšen bo njihov otrok. Zanimajo jih njegov bodoči videz, značajske značilnosti, interesi in še marsikaj. Če se jim rodi otrok, pri katerem se pokažejo znaki avtizma, se starši znajdejo pred občutno zahtevnejšimi vprašanji.

Avtizem ni bolezen, marveč sindrom, ki nastopi zaradi specifičnih vzrokov. Pri otroku, ki kaže avtistične znake, so največkrat prizadeta področja komunikacije, vedenja in socializacije. Avtizem je tudi razvojna motnja, kar pomeni, da stanje vpliva na potek skladnega razvoja. Takšni otroci se zaradi napačne predelave informacij, ki jih dobijo prek čutil, v interakciji z okoljem odzivajo neustrezno. Avtistični otroci hitro postanejo razdraženi ali se umaknejo pred motečimi zvoki, vonjavami, dotiki ... zaradi česar se izognejo številnim dejavnikom, ki spodbujajo razvoj.

Avtizem se lahko pojavi v različno izrazitih oblikah. Na kateri stopnji bo avtizem povzroči značilna vedenja, je odvisno od vsakega posameznika. Nekatere značilnosti avtizma so prisotne vse življenje, druge, na primer razdražljivost in napadi jeze, pa se sčasoma utegnejo preoblikovati ali celo povsem izginiti.

Kaj povzroči avtizem?

Odgovor na to vprašanje je enako nedorečen, kot je motnja sama, saj doslej še niso odkrili enega samega, natančno določenega vzroka. Strokovnjaki še vedno raziskujejo napake v delovanju možganov, infekcije, genske anomalije, hormonska neravnovesja in neustrezne telesne odzive na okolje. Starši s svojim ravnanjem nikakor ne morejo povzročiti avtizma pri otroku.


Prvi znaki

Nekateri starši kmalu po rojstvu pri otroku opazijo nepričakovane vedenjske vzorce. Dojenček zavrača dojenje, nikoli se ne nasmehne in se obrača stran od staršev. Pogosto doživlja nepretrgane in neutolažljive napade joka ter zavrača umivanje, oblačenje in ljubkovanje. Nekateri avtistični malčki pa so tihi in nikoli ne jokajo, niti tedaj ne, ko so lačni. Pozneje so pasivni in nezainteresirani za okolje. Ne raziskujejo predmetov in svojega telesa ter se ne zanimajo za druge ljudi.

Vsak malček z avtističnimi znaki razvije vedenje, ki je značilno samo zanj. Nekateri se nenehno gugajo ali vrtijo, udarjajo z glavo, hodijo po prstih ali pa hočejo ves čas koga držati za roko. Malček lahko med dvanajstim in osemnajstim mesecem starosti nenadoma preneha čebljati. Včasih ima njegov edini način sporazumevanja obliko neutemeljenih izbruhov jeze in potiskanja staršev proti predmetu, ki bi ga rad dosegel. Malček se naveže le na določene predmete ali postane občutljiv na nekatere zvoke ali snovi.

Komunikacija

Otroci z avtističnimi znaki uporabljajo zelo različne načine sporazumevanja. Nekateri se zdijo kot gluhi, saj se skorajda ne odzivajo na zvok. Zaradi primanjkljajev na področju besednega in nebesednega sporazumevanja se pojavijo dodatne frustracije, zato se nam včasih dozdeva, da govorijo v tujem, nerazumljivem jeziku. Otrok se lahko oglaša le s posameznimi besedami ali glasovi. Včasih je govor eholaličen; to pomeni, da otrok ponavlja, kar je pravkar slišal, ali pa nepričakovano ponovi kaj, kar je slišal že dolgo tega, na primer besedilo starega televizijskega oglasa. Otroci, pri katerih se govor funkcionalno razvije, imajo težave z nadziranjem jakosti glasu, poleg tega je njihov govor pogosto monoton. Redko se vključujejo v pogovor, saj ne znajo primerno razlagati dogodkov okoli sebe.
Članek se nadaljuje »


Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki