Okužba z rotavirusi

(Foto: Shutterstock)

Umivajte si roke!

Rotavirusi so okrogli virusi, ki povzročajo nalezljivo črevesno bolezen. Zelo so odporni na razkužila, zelo kužni in se hitro širijo. Zbolijo lahko tako ljudje kot živali (krave, miši, prašiči, ovce, psi, mačke, perutnina …), najpogosteje pa otroci, stari od 6 do 24 mesecev. Izbruhi ali epidemije rotavirusov so pogoste v vrtcih, domovih za ostarele in med medicinskim osebjem. Najnevarnejši so za majhne otroke, saj izguba tekočine zaradi bruhanja in driske hitro povzroči izsušitev.

Lahko poteka brez znakov

Rotavirusi povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino, ob okužbi pa se lahko pojavijo tudi prehladni znaki. Predvsem pri odraslih okužba nemalokrat mine brez znakov. Znaki se pojavijo po enem do treh dni od okužbe, ki povprečno traja od pet do sedem dni. Obolenje se lahko pojavi večkrat, saj obstaja več tipov rotavirusov. Vnovične okužbe niso tako resne kot prva.

V največji nevarnosti otroci

Najdovzetnejši in najbolj ogroženi so majhni otroci, predvsem mlajši od treh let. Zaradi bruhanja, driske in povišane telesne temperature namreč lahko pride do izsušitve, ki otroka življenjsko ogrozi. Otrok je utrujen, brezvoljen, zaspan, odvaja malo ali nič urina, ta pa je temnejše barve kot sicer. Pri hudi izsušitvi je treba izgubo tekočine nadomestiti z infuzijo, zato je potrebno zdravljenje v bolnišnici. Pri starejših prebavne težave ob zadostnem uživanju tekočine običajno minejo same po sebi v nekaj dneh.

Zlahka se prenašajo

Velike količine rotavirusov se izločajo z blatom okuženih oseb, z rokami pa se širijo na predmete, s predmetov pa spet v usta. V družinah se ti virusi pogosto prenesejo na druge družinske člane. Virusi se širijo tudi po zraku, z vdihavanjem aerosola, ki nastane pri bruhanju. Bolnik izloča virus predvsem med boleznijo in še nekaj časa po tem, ko driska in bruhanje mineta, otroci pa lahko izločajo rotaviruse že pred pojavom driske. Otroci, ki so preboleli rotavirozo, naj vsaj še dva dni po koncu bolezni ostanejo doma, da okužbe ne bodo prenesli v vrtec.
 
Zdravljenje: uživanje tekočine

Priporočeno je uživanje tekočine, ne pa tudi gaziranih pijač. Otrok mora piti večkrat na dan po malo. V lekarnah so na voljo raztopine, namenjene nadomeščanju izgubljene tekočine in elektrolitov. Posebna dieta ni potrebna. Če je otrok dojen, je treba z dojenjem nadaljevati. Zdravljenje obolenja z živalskim ogljem in drugimi preparati ni smiselno. Obolenja tudi ne zdravijo z antibiotiki. Če nadomeščanje tekočine pri otroku, ki ima drisko in ali bruha, ni možno, je treba poiskati zdravniško pomoč. Zlasti dojenčki in majhni otroci se zaradi driske in bruhanja lahko hitro »izsušijo«. Izgubljeno telesno tekočino je treba v takšnem primeru nadomeščati z infuzijo.

Preventiva

Čistoča

Prenos okužbe preprečujemo s pogostim in pravilnim umivanjem rok, tudi bruhanje je treba čim prej odstraniti, krpe, s katerim smo ga očistili, pa zapreti v vrečke in odvreči v smeti ali prekuhati, da ne pride do širjenja okužbe po zraku. Prostor, v katerem je bolnik, je treba večkrat na dan prezračiti, površine pa temeljito očistiti z vročo vodo in detergentom.

Cepljenje za majhne otroke

Proti okužbi z rotavirusi je na voljo cepivo, ki vsebuje žive oslabljene rotaviruse. Po cepljenju obrambni mehanizem telesa ustvari protitelesa proti številnim tipom rotavirusov, ki najpogosteje povzročajo drisko, zaščita pa traja vsaj dve leti. Cepivo, ki je namenjeno otrokom od 6. tedna do 6. meseca starosti, dajo v usta s posebnim pripomočkom. Potrebna sta dva odmerka, med obema pa morajo miniti vsaj štirje tedni. Najbolje je, da cepljenje z obema odmerkoma opravimo pred dopolnjenim 16. tednom starosti, najpozneje pa pred dopolnjenim 24. tednom starosti. Cepljenje prepreči več kot 80 odstotkov vseh okužb z rotavirusi in več kot 90 odstotkov resnih okužb z rotavirusi. Neželeni učinki cepiva so lahko: izguba teka, razdražljivost, povišana telesna temperatura, utrujenost, blaga prehodna driska oziroma bruhanje.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki