Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Otroci z avtizmom


(stran 2 od 2)


Socializacija

Avtizem se od drugih razvojnih motenj razlikuje po težavah na področju socializacije. Avtističen otrok se izogiba družabnim stikom, kar je ena od najbolj motečih značilnosti tega stanja. Otrokova nezmožnost, da bi sodeloval z ljudmi, je lahko nevarna in moteča, svojce pa neredko spravi v zadrego. Otrok se izogiba očesnemu stiku, vede se obsesivno, je avtodestruktiven in pogosto doživlja napade jeze. Navezovanje prijateljskih vezi ga tako rekoč ne zanima, redko posnema odrasle in vrstnike, ne igra se z drugimi in ne izraža čustev. Do družinskih članov je lahko popolnoma ravnodušen ali pa do njih goji enaka čustva kot do neznancev, čeprav jih pozna in potrebuje njihovo ljubezen.

Vedenje

Avtistični otroci imajo neustrezen odnos do ljudi, predmetov in situacij. Njihovi igri primanjkuje domišljije, igrala uporabljajo neustrezno. Omejijo se na en sam predmet ali celo na del predmeta in vztrajajo pri stereotipnem igranju. Živijo v svojem svetu in se odmaknejo od okolice. Pogosto je tako imenovano ritualno vedenje, ki je povezano z obsesivno potrebo po vztrajanju pri vedno enakih dejavnostih. Že vsaka najmanjša sprememba v dejavnosti, okolju ali dnevnem razporedu lahko povzroči silovite izbruhe. Nekateri otroci se poškodujejo z intenzivnim guganjem, udarjanjem z glavo, grizenjem rok, nenehnim praskanjem ali drgnjenjem.Otroci z avtizmom se na vsakdanje stvari pogosto odzovejo neustrezno, poleg tega so nedovzetni za realno nevarnost. Ne znajo preceniti, kdaj je štedilnik vroč, ali pa hodijo po sredini ceste, ne da bi se zmenili za drveče avtomobile. Pogosto se neprimerno čustveno odzivajo (nekontroliran jok, smeh v neustrezni situaciji).

Sposobnosti

Povsem razumljivo je, da starše zanima, kaj vse se lahko nauči njihov otrok. Nekateri otroci z avtizmom imajo nenavadne sposobnosti za risanje, pisanje, računanje in delo z računalnikom, na drugi strani pa zavračajo navajanje na higieno, pozdravljanje ali sedenje za mizo.Učenje oseb z avtizmom se nadaljuje tudi v odraslem obdobju. Pri otrocih z motečim vedenjem lahko odkrijemo visoke sposobnosti, ko se ta vedenja z leti nekoliko omilijo. Številne raziskave so pokazale, da se osebe z avtizmom lahko naučijo družabnih spretnosti, kar je veliko pomembnejše za osamosvojitev in sprejetje v skupnost kot dosežki pri intelektualnih testih.Z ustreznim vzgojno-izobraževalnim programom, s specializirano pomočjo in podporo staršev so potenciali takega otroka neomejeni. Nekaj neuspešnih poskusov približevanja otroku še ne pomeni, da lahko vržemo puško v koruzo.

Otrok z avtizmom je predvsem človek, ki potrebuje ljubezen in razumevanje staršev.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd