Otroci in bolečina v hrbtenici

(Foto: Jupiterimages)

Gibanje za lepo držo

Čeprav pri otrocih bolečine v križu niso pogoste, do tega vseeno lahko pride. V ortopedsko ambulanto najpogosteje pridejo zaradi bolečin v hrbtenici, predvsem v križu, redkeje v vratu. Pogovarjali smo se s prim. Boštjanom Baeblerjem, dr. med., spec. ortopedije, z Ortopedske klinike v Ljubljani.

V otroško ortopedsko ambulanto prihajajo otroci tudi z nujno napotnico, od tega četrtina z bolečinami v vratu ali križu. Specialisti so pri pregledu še posebno pozorni, če gre za dolgotrajno bolečino ali nevrološke izpade, potem pa skušajo poiskati vzrok za bolečine in ugotoviti njen razvoj (ali je nastala nenadoma ali postopoma).

Različni vzroki za bolečine

Vzroki za bolečine v hrbtenici so zelo različni. Povzročajo jih lahko bolezni, poškodbe, prirojene razvojne spremembe v hrbtenici (denimo nepravilno oblikovana vretenca), vnetje (gnojno ali tuberkulozno vnetje) ali tumorji, ki pa so zelo redki. Bolečino v hrbtu lahko povzroči tudi sekundarna bolečina. Takšno bolečino povzroči bolezen v bližini hrbtenice, denimo v trebuhu (pri ženskah bolezni rodil), a tudi vnetja in tumorji, ki pritiskajo na hrbtenico. V različnih starostih so vzroki za bolečine pogosto različni.

Bolečine v hrbtenici so najbolj redke pri dojenčkih. Prirojene malformacije (spremenjena oblika hrbtenice) namreč niso nujno boleče. Novorojenčki imajo lahko zasukano vratno hrbtenico, kar je posledica krvavitve v mišico obračalko vratu. To se kaže z zadebelitvijo mišice, do katere pride v dveh, treh tednih po rojstvu. Oteklina navadno izgine v nekaj tednih, gibljivost hrbtenice pa se normalizira.

Tudi pri mlajših otrocih so bolečine v hrbtenici redke; največkrat so posledica bolezni ali poškodbe (npr. padec). »Pri šolarjih in mladih pubertetnikih je lahko bolečina posledica pretiranih obremenitev hrbtenice zaradi športa ali čezmerne obremenitve pri otrocih, ki niso vajeni telesne dejavnosti. Šola zahteva od otrok dolgotrajno sedenje in razmeroma malo gibanja, kar zagotovo ni zdravo,« razmišlja prim. Baebler.

Tudi starejši otroci se lahko pri različnih dejavnostih poškodujejo. V takšnih primerih je vzrok za bolečino dokaj jasen. V ambulanti mlade bolnike pregledajo in skušajo najti vzrok bolečin, nato pa, če je treba, predpišejo primerno zdravljenje. »Ne smemo pozabiti na psihogene vzroke,« dodaja prim. Baebler, »saj na bolečine lahko vplivajo težave v šoli, v odnosih …«

Degeneracija diskusa

Tudi pri otrocih lahko pride do degenerativnih sprememb medvretenčnih ploščic, ki so resda pogostejše pri starejših ljudeh. Degeneracija medvretenčnih ploščic se pri otrocih navadno kaže drugače kot pri odraslih. Pri odraslem človeku lahko pripelje do išiasa, pri mladih ljudeh pa je to razmeroma redko. Pri mladih se hrbtenica ukrivi in zaradi krčev mišic otrdi. Prisotna je bolečina v križu, ni pa nevroloških izpadov (bolečine v nogi ali mravljinčenje) kot pri odraslih, saj se hrbtenica dovolj upogne, da se zmanjša pritisk na živčne korenine.

Članek se nadaljuje »


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki