Korekcija podočnjakov in kože na vekah

(Foto: Shutterstock)

Plastična kirurgija

Oči so ogledalo duhovnega in telesnega stanja. Prej ali slej se na vekah pokaže ohlapnost kože. Mrščenje in mežikanje prispevata k nastajanju vedno novih gubic v zunanjih očesnih kotičkih. Morebitne alergije navadno povečajo dotok krvi v predel okrog oči, zaradi česar prihaja do otekanja in nastajanja odvečnega tkiva.

Prvi znaki staranja

Linija obrvi se spušča, zgornje in spodnje veke postanejo ohlapne, nastanejo lahko tudi "vrečke" ali podočnjaki. Maščobno tkivo okrog očesnega zrkla zadržuje določeno količino tekočine, zaradi različnih razlogov pa se v maščobnem tkivu lahko zadržuje tudi večja količina tekočine in veke postajajo vse bolj "vrečaste". Otekline dopoldne navadno izginejo, včasih pa se ohranijo tudi ves dan. Pri nekaterih osebah ti procesi z leti tako napredujejo, da spuščenost zgornjih vek moti vid; v takšnih primerih je korekcija vek oziroma odstranitev odvečne kože na zgornjih vekah priporočljiva iz več razlogov.

Ksantelazme

Včasih se na zgornjih vekah pojavijo rumenkaste, ploščate obloge, ki jim pravimo ksantelazme; najpogosteje jih srečujemo pri ženskah po štiridesetem letu starosti. Obloge lahko odstranimo hkrati s korekcijo vek ali ločeno. Zaradi vsega tega se utegnete zdeti žalostni in utrujeni, toda oči morda lažejo, saj se počutite povsem dobro in vas življenje ne teži tako, kot je mogoče sklepati z vašega obraza. Z operativnim posegom odstranimo odvečno kožo, ki na zgornjih vekah v obliki kožnega naborka včasih sega vse do trepalničnega roba.

Korekcija podočnjakov

Kadar operacija poteka na spodnjih vekah, pravimo, da korigiramo podočnjake, strokovno pa se poseg imenuje blefaroplastika. Mlajše osebe morda nimajo odvečne kože, jih pa motijo podočnjaki; to je mogoče korigirati z odstranitvijo odvečne maščobe na območju vek, in sicer brez kožnega reza zunanje strani vek, ampak ob pomoči vezničnega reza z notranje strani vek.

Vbrizgavanje botoxa

Številne drobne gubice okrog oči lahko dodatno korigiramo z vbrizganjem zdravila Botox ali z laserjem. Po nobenem od teh posegov se ne spremeni oblika oči. Strokovnjak pri pregledu ugotovi posebnosti vek in temu primerno izbere operativno tehniko. Včasih je za učinkovito izboljšanje videza treba dvigniti obrvi, ki so se z leti spustile pod obrvni lok.

Operacija

Operacijo navadno izvajamo v lokalni anesteziji. Pacient prek žile prejema primerno količino sredstev za pomiritev oziroma spanje. Pred posegom na veke začrtamo mesto kožnega reza. Lokalni anestetik vbrizgamo z drobno iglico neposredno pod kožo na območju predvidenega kožnega reza. Kožni rezi na zgornjih vekah so skriti v gubi, na spodnjih vekah pa potekajo tik pod trepalničnim robom. Kot rečeno, pri odstranjevanju odvečne maščobe naredimo rez na notranji strani veke. Odstranimo odvečno kožo in maščobno tkivo ter zapremo čim več žilic, da sta podplutba in oteklina po posegu čim manjši. Rano zašijemo s tekočim podkožnim šivom, saj je tako odstranjevanje veliko lažje in manj boleče kot odstranjevanje več posameznih šivov. Po operaciji oči povijemo za uro ali dve in menjamo hladne obloge, nato pa je lahko pacient brez obveze.

Po operaciji

Naslednjih 24 ur priporočamo menjavo hladnih oblog, ki zmanjšajo oteklino in podplutbe. Po petih do sedmih dneh odstranimo šive. Po enem do dveh tednih izgine večina otekline in v tem času so oči nekoliko občutljivejše; ob močnem vetru in soncu je treba uporabljati temna očala. Na delo se lahko vrnete že nekaj dni po operaciji. Ličila smete uporabljati že takoj po odstranitvi šivov, vendar je potrebna skrajna previdnost pri čiščenju. Kontaktne leče lahko začnete uporabljati dva do tri tedne po operaciji, če pa je bila korekcija opravljena samo na zgornjih vekah, tudi prej. Območja kožnih rezov oziroma brazgotin vsaj dva do tri mesece ni priporočljivo izpostavljati močnemu soncu.

Po posegu so oči videti bolj "odprte", videz pa bolj svež, spočit in veder.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki