Fotoreportaža: Estetsko-funkcionalna operacija nosu

Slika obraza pred operacijo nosu.
Slika obraza pred operacijo nosu.

Natančnost na desetinki milimetra

Nos je organ, ki zagotovo spada med najbolj opazne in izpostavljene dele telesa, ki močno zaznamuje vsak obraz. Če je nepravilne oblike, ukrivljen, grbinast, širok ali kako drugače spremenjen, to ni nujno moteče le z estetskega vidika, pač pa lahko človeku povzroča tudi funkcionalne težave, denimo z oteženim dihanjem.

Nepravilnosti nosu, naj so funkcionalne ali estetske narave, lahko kirurgi v veliki meri operativno popravijo. Operacija, s katero korigirajo tovrstne nepravilnosti, se strokovno imenuje rinoseptoplastika, opravljajo pa jo otorinolaringologi.

Vivina novinarska ekipa je obiskala murskosoboško bolnišnico, eno od treh v Sloveniji, kjer operirajo na ta način. Posebnost tovrstnih operacij je tudi v tem, da gre za kombinacijo funkcionalne, korektivne in estetske kirurgije. Teh kombiniranih posegov je približno tri četrtine od vseh posegov na nosu. Kako potekajo tovrstne operacije, nam je razložil kirurg in predstojnik otorinolaringološkega oddelka Splošne bolnišnice Murska Sobota, asist. Boris Onišak, dr. med., ki je obenem lastnik kirurškega centra Estetika Onišak in poliklinike Nobilis.

Najpogostejše nepravilnosti

Ljudje se za korekcijo nosu odločajo zaradi različnih nepravilnosti. Kot pravi dr. Onišak, njegovi bolniki najpogostejše želijo odpraviti zunanje nepravilnosti, kot so predolg ali prevelik nos, grbine na nosnem pretinu, zamik nosu v eno ali drugo stran … Sodobna kirurgija v resnici omogoča številne možnosti, toda sogovornik stvarno pove, da kljub temu ni stoodstotnih rešitev, vendar pa si prizadevajo doseči kar največji približek.

Samoplačniško ali na napotnico?

Rinoseptoplastične posege lahko opravijo na osnovi napotnice ali samoplačniško. Če ima pacient funkcionalne težave (oteženo dihanje), stroške operacije krije zavarovalnica. Če pa si človek poseg želi samo iz estetskih razlogov, je operacija samoplačniška. Čakalna doba za poseg na nosu iz funkcionalnih razlogov znaša približno šest mesecev, za estetsko operacijo pa od meseca do dveh.

Starostna omejitev: 18 let in več

Pri operacijah nosu obstaja starostna omejitev. Praviloma vedno počakajo, da kandidat za operacijo dopolni osemnajst let. To je čas, ko je razvoj praviloma dokončan in je tudi obraz dokončno oblikovan. Zgornje starostne meje načeloma ni, če le siceršnje zdravstveno stanje dopušča operacijo in anestezijo.

 

Temeljit razmislek

Čeprav operacija za bolnika ne pomeni posebnega tveganja, ko gre za zaplete med posegom in po njem, pa je predpriprava nanj nadvse pomembna. Ker gre za poseg na obrazu, ki je najbolj in nenehno izpostavljen del telesa, mora imeti vsakdo, ki se zanj odloča, dovolj časa, predvsem pa pravilne informacije, na temelju katerih pretehta, ali se bo odločil za poseg ali ne.

"Bolnik pride v ambulanto dvakrat ali trikrat. Med prvim obiskom se z njim pogovorimo o njegovih težavah in željah ter ocenimo, ali so realne glede na njegove anatomske danosti. Obraz fotografiramo ter ocenimo obrazna razmerja in profil. Nato ob pomoči računalniške animacije zasnujemo želeno obliko nosu. Fotografije izročimo bolniku, da si jih doma v miru ogleda in razmisli. Vsakomur tudi povemo, da morajo biti glavno izhodišče za operacijo njegove želje in potrebe, da se mora operirati zaradi sebe in ne zaradi koga drugega. Samo to je lahko pravi razlog za operacijo," pojasnjuje dr. Onišak.


Vnovičen pregled in odločitev za operacijo

Čez dva do tri tedne sledi vnovičen obisk v ambulanti, med katerim kandidatu za operacijo podrobno razložijo celoten operativni postopek in pojasnijo, kakšna rešitev bi bila glede na njegove težave in danosti obraza najbolj optimalna. Razložijo mu tudi, kako potekajo priprave na operacijo in rehabilitacija. "Če mi pacient zaupa ter se po slišanem in videnem odloči za poseg, določimo datum operacije. Med njo se poskušamo čimbolj približati načrtu, ki smo ga naredili pred posegom.

Žal se ne moremo vedno popolnoma približati načrtovanemu cilju, če to zaradi različnih anatomskih posebnosti ni možno, lahko pa se zgodi tudi to, da je končni rezultat celo boljši kot na simulaciji," pravi sogovornik in dodaja, da lahko v nekaterih primerih že med operacijo dokaj zanesljivo sklepa, kakšen bo končni rezultat. Seveda se lahko pozneje zgodi, da nos spremeni obliko ali da se zaradi dednih dejavnikov, ki jih pred operacijo ni bilo mogoče napovedati in predvideti, koža na njem zadebeli. Nekatere tovrstne zaplete lahko popravijo z vnovično operacijo, žal pa to ni vedno možno.

Bolečin ni

Po operaciji bolniki praviloma ne čutijo bolečin. "Sledimo načelu, da nihče ne sme čutiti bolečin, zato že med operacijo začnemo dodajati protibolečinsko terapijo. Tovrstna terapija pa po treh dneh največkrat sploh ni več potrebna," razlaga sogovornik.

Vsaka operacija prinaša tudi določen odstotek možnosti za zaplete. Tudi rinoplastika ni izjema, čeprav sogovornik poudarja, da so redki. Nastopijo lahko krvavitve in okužbe ali pa se zamakne hrbtišče nosu in se spremeni njegova oblika. V takšnem primeru je možna korekcijska operacija.

Kontrolni pregledi še eno leto

Po operaciji vsak bolnik še leto dni prihaja na kontrolne preglede. Prvi pregled je na vrsti po mesecu dni, nato pa še po tretjem, šestem in dvanajstem mesecu od posega. Pacient po operaciji deset dni nosi posebno opornico, ki nos drži v želeni obliki. "Po mesecu dni je že jasno, ali smo odpravili funkcionalne motnje, estetski učinek pa opazujemo po šestih do dvanajstih mesecih."

Malo kontraindikacij

Kontraindikacij za rinoseptoplastiko je zelo malo, pojasnjuje sogovornik. Operacija ni možna, če je nos tako zelo poškodovan, da po poškodbi ni ostalo dovolj tkiva, ki bi dopuščalo poseg. V takšnih primerih poškodovancu vstavijo implantat ali pa uporabijo nadomestno tkivo. Močan argument proti operaciji so lahko tudi pretirana pričakovanja in nestvarne želje. Tudi zato se z vsakim potencialnim kandidatom za operacijo temeljito pogovorijo.


O Borisu Onišaku, dr. med.

Boris Onišak, dr. med. je zaključil Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani leta 2000, specializacijo iz otorinolaringologije in cervikofacialne kirurgije pa na ORL kliniki UKC Ljubljana leta 2007. Izpopolnjeval se je na številnih svetovno priznanih klinikah, med drugim tudi v Washingtonu, Seattlu, Virginiji (ZDA), Münchnu in na Dunaju.  
Med specializacijo je delal v UKC Ljubljana in UKC Maribor, redno pa je zaposlen kot predstojnik na ORL oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota. Predava na številnih strokovno znanstvenih kongresih, se nenehno izobražuje in dopolnjuje ter svoje izkušnje izmenjuje s kirurgi iz različnih držav. Od leta 2004 je član EAFPS (European Academy of Facial Plastic Surgery). Kot pravi, je že med študijem začutil, da želi postati lepotni kirurg, saj sta mu blizu  oblikovanje in umetnost.

Z delom, ki ga opravlja, je uspešno združuje prvine ORL in lepotne kirurgije. Številni zadovoljni pacienti pa so ga spodbudili, da je odprl tudi zasebno kliniko. Kot sam pravi, je nemogoče opisati zadovoljstvo, ki ga kot kirurg občuti vsakič, ko je za njim uspešna operacija, pred njim pa več kot zadovoljen pacient.

V kirurškem centru Estetika Onišak opravljajo operativne posege, pri katerih kombinirajo estetsko kirurgijo s klasičnimi kirurškimi tehnikami otorinolaringologije. Center ponuja vse posege na telesu, obrazu in vratu: korekcijo štrlečih ušes, povečavo brade in lic, povečavo ustnic, glajenje gub, odstranitev kožnih znamenj, v sodelovanju s plastičnim kirurgom pa tudi povečavo ali pomanjšavo prsi in liposukcijo.

Galerija

Slika obraza pred operacijo nosu.

Računalniška simulacija nosu pred operacijo.

Nos po operaciji.

Priprava na operacijski poseg s planiranjem končne oblike nosu. Grega Žunič

Med posegom je koncentracija zelo pomembna. Natančnost dela poteka v desetinkah milimetra. Grega Žunič

V kirurškem centru Estetika Onišak opravljajo operativne posege, pri katerih kombinirajo estetsko kirurgijo s klasičnimi kirurškimi tehnikami otorinolaringologije. Center ponuja vse posege na telesu, obrazu in vratu: korekcijo štrlečih ušes, povečavo brade in lic, povečavo ustnic, glajenje gub, odstranitev kožnih znamenj, v sodelovanju s plastičnim kirurgom pa tudi povečavo ali pomanjšavo prsi in liposukcijo. Grega Žunič

Med posegom je potrebno kontrolirano zlomiti nosne kosti. Grega Žunič

Odprta metoda rinoplastike. Prikazana sta hrustanca, ki oblikujeta vršiček nosu. Grega Žunič

Boris Onišak, dr. med. je zaključil Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani leta 2000, specializacijo iz otorinolaringologije in cervikofacialne kirurgije pa na ORL kliniki UKC Ljubljana leta 2007. Izpopolnjeval se je na številnih svetovno priznanih klinikah, med drugim tudi v Washingtonu, Seattlu, Virginiji (ZDA), Münchnu in na Dunaju. Med specializacijo je delal v UKC Ljubljana in UKC Maribor, redno pa je zaposlen kot predstojnik na ORL oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota. Predava na številnih strokovno znanstvenih kongresih, se nenehno izobražuje in dopolnjuje ter svoje izkušnje izmenjuje s kirurgi iz različnih držav. Od leta 2004 je član EAFPS (European Academy of Facial Plastic Surgery). Kot pravi, je že med študijem začutil, da želi postati lepotni kirurg, saj sta mu blizu oblikovanje in umetnost. Z delom, ki ga opravlja, uspešno združuje prvine ORL in lepotne kirurgije. Številni zadovoljni pacienti pa so ga spodbudili, da je odprl tudi zasebno kliniko. Kot sam pravi, je nemogoče opisati zadovoljstvo, ki ga kot kirurg občuti vsakič, ko je za njim uspešna operacija, pred njim pa več kot zadovoljen pacient. Grega Žunič

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki