Kako poteka transplantacija srca

Kirurška ekipa zbrano dela.
Kirurška ekipa zbrano dela. (Foto: Grega Žunič)

Novo srce, nov utrip, novo življenje

Darovalčevo srce je komaj čakalo, da začne biti v novem prsnem košu. Mlado, zdravo in močno ni potrebovalo nobene umetne spodbude. Od trenutka, ko je nehalo biti v prvotnem telesu, do vnovične prebuditve v življenje, je minilo vsega tri ure in tri četrt. Vmes je izurjena ekipa treh kirurgov v eni od nemških klinik odvzela srce, se z letalom odpeljala v Ljubljano in naravnost v operacijski blok UKC, kjer je že čakala preostala transplantacijska ekipa pod vodstvom prof. dr. Boruta Geršaka.Ta je podarjeno srce s spretnostjo virtuoza všil v prsni koš bolnika, ki je s tem trenutkom dobil novo priložnost za življenje. Ekipa Vive je bila priča temu izjemnemu strokovno-organizacijskemu dogodku, ki se za zidovi ljubljanskega kliničnega centra dogaja le nekajkrat letno!

Da sva mu bila s fotografom Grego priča, je bilo res veliko naključje, pravzaprav sreča. Tega sem se zavedela šele kasneje, ko sem si ogledala statistiko presaditev srca v Sloveniji. Sprva sva bila dogovorjena, da naju prof. dr. Borut Geršak, predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja na UKC Ljubljana, popelje v operacijsko dvorano, kjer bova prisostvovala napovedani in načrtovani operaciji, med katero bodo popravili okvarjeni zaklopki. Ko smo se v sedmem nadstropju naše najuglednejše zdravstvene ustanove rokovali, pa nama je gostitelj povedal, da tistega dne popoldne pričakujejo srce in da ga bodo vsadili slovenskemu bolniku, takrat prvemu z liste čakajočih, ki mu darovalčevo srce v vseh potrebnih parametrih ustreza.

Želiva prisostvovati? Ja, seveda, zdela se nama je enkratna priložnost, ki je nikakor nisva hotela zamuditi. Kasneje, ko sem pripravljala gradivo za reportažo, sem se pozanimala tudi o natančnem številu presaditev srca, ki jih opravijo na leto. Prvo presaditev srca so v ljubljanskem kliničnem centru opravili že leta 1993.
Z izjemo lanskega leta, ko so jih opravili kar 18, so bila prejšnja leta veliko skromnejša, od treh v letu 2004 do 11 v letu 2007. Torej je bilo res enkratno naključje, da sva bila povabljena na obisk ravno na dan, ko so opravljali presaditev!

Priznam, da me je številka presenetila. Razlog, da je opravljenih tako malo presaditev, ni v tem, da ne bi bilo bolnikov, ki bi potrebovali novo srce, nasprotno. Največja težava je v pomanjkanju darovalcev in posledično nizkem številu organov.


Čas je zlato

Transplantacija je poseg, ki zahteva razmeroma veliko in brezhibno utečeno ekipo izurjenih strokovnjakov, od katerih vsak skrbi za svoje področje: anesteziologi za pripravo bolnika na samo operacijo ter za zdravila, ki bodo preprečila okužbe in zavrnitveno reakcijo, perfuzionist za zunajtelesni krvni obtok, inštrumentarka za vse potrebne instrumente, ki jih bodo kirurgi uporabljali med operacijo, za tehnično izvedbo pa seveda poskrbijo kirurgi. Anesteziologi poleg tega poskrbijo tudi, da darovalčev organizem zdrži do odvzema srca (in/ali drugih organov).

Celotna transplantacijska ekipa je ves čas v pripravljenosti in se lahko zbere v eni uri. Znak dobre organizacije je tudi časovna usklajenost in hitrost. Srce, če že govorimo o presaditvi našega najpomembnejšega organa, mora biti odvzeto in vsajeno v novo telo najkasneje v šestih urah. Utečenost ekip to omogoča, a največ časovnih izgub se ponavadi nabere, kadar organ prihaja iz tujine.

Tudi tistega poletnega večera je bilo tako. V osrednji Nemčiji je v bolnišnici ugasnilo življenje mlajšega človeka, darovalca, in računalnik Eurotransplanta je za najprimernejšega prejemnika izbral bolnika iz Slovenije. Protokol je stekel v trenutku. Trije kirurgi, Aleš Brecelj, Matija Jelenc in Juš Ksela, so s posebnim letalom poleteli po srce, medtem pa se je v Ljubljani že zbrala ostala ekipa ter začela bolnika pripravljati na operacijo. Ura je bila petnajst minut do devetih zvečer, ob operacijski mizi so bili že prof. Geršak, njegov asistent Boris Robič in instrumentarka Sanja Arnautovič, vsi "oprani", kar v kirurškem žargonu pomeni, da so bili v sterilnih oblačilih in popolnoma pripravljeni na začetek operacije in odvzema srca.

Vsi prisotni so bili v pričakovanju telefonskega klica, ki bi naznanil, da je srce že na brniškem letališču in se lahko v kliničnem centru nadaljuje operacija za odvzem srca. A klica ni bilo. Tik pred deveto anesteziologinja Maja Mušič sama pokliče kirurško ekipo v Nemčijo in izve, da se je začetek odvzema zavlekel. V trenutku, ko je pogovor potekal, sta dva slovenska kirurga srce ravno začela "klemati". Z Gregom dobiva pojasnilo, da to pomeni rezanje žil in ločitev srca iz darovalčevega telesa. To je hkrati tudi trenutek, ko se začne odštevati šest ur.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Kirurška ekipa zbrano dela. Grega Žunič

Med čakanjem na prihod ekipe iz Nemčije … Grega Žunič

Srce je prispelo. Kirurg Matija Jelenc nese torbo, v kateri je zdravo srce. Ob njem kirurg Juš Ksela. Grega Žunič

Darovalčevo srce je v fiziološki raztopini z ledom. Preden ga bodo vsadili, ga je potrebno še ustrezno pripraviti. Pred njim je v posodi odvzeto srce, močno povečano, bolno in opešano. Grega Žunič

Prazen prsni koš čaka na novo srce. Grega Žunič

Srce tik pred vsaditvijo v novo telo. Grega Žunič

Šivanje žil. Še malo in novo srce bo začelo biti v prejemnikovem telesu. Grega Žunič

Anesteziološka ekipa med operacijo ves čas nadzoruje bolnikove življenjske funkcije, daje potrebna zdravila, nadzoruje pa tudi aparaturo za avtotransfuzijo. Na sliki je aparat, skozi katerega se filtrira bolnikova kri, ki jo asistent med posegom posesa iz prsnega koša. Kri se nato vrne v bolnikovo telo. Grega Žunič

Vse gaze, ki jih bodo uporabili med operacijo, prej dvakrat preštejejo. Na koncu se mora število uporabljenih gaz ujemati z gazami, položenimi na kompreso. Grega Žunič

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki