Operativno zdravljenje zlomov

  • MJS
  • sobota, 27. marec 2010
doc. dr. Rok Vengust, dr. med., spec. ortopedije
doc. dr. Rok Vengust, dr. med., spec. ortopedije (Foto: Diana Anđelić)

Pri zdravljenju kostnih metastaz v hrbtenici so na voljo trije načini zdravljenja: obsevanje, kemoterapija in operativno zdravljenje, ki ga opravljajo ortopedi ali travmatologi. Za operativni poseg se najpogosteje odločijo pri raku pljuč, prostate, dojke, ščitnice in ledvice. To so tudi karcinomi, ki najpogosteje zasevajo v skelet in hrbtenico. Pri raku je nadvse pomembna časovna usklajenost teh metod zdravljenja.

Razlog za operacijo je nevrološki izpad, kar pomeni utesnitev živcev, napredujoča deformacija hrbtenice, nestabilnost hrbtenice in neznosne bolečine, je povedal doc. dr. Rok Vengust, dr. med, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na Ortopedski kliniki v Ljubljani. "To so štiri indikacije, pri katerih se odločamo za operativni poseg in pri katerih je operativno zdravljenje prednostno.

Poznamo več vrst operativnega zdravljenja metastaz hrbtenice. Pri paliativnem zdravljenju v primeru razširjene metastatske bolezni največkrat odstranimo del tumorja, ki pritiska na živce, in hrbtenico stabiliziramo. V nekaterih primerih naredimo vertebroplastiko – polnjenje metastatsko spremenjenega ali zaradi metastaze zlomljenega vretenca s kostnim cementom." Kadar je v hrbtenici ena sama metastaza, odstranijo tumor, vretence pa v celoti nadomestijo z vijaki ali s kletkami, ki nadomeščajo telo vretenca. "Tako operacijo je mogoče opraviti z zadnje strani; v zadnjih nekaj letih tako opravimo večino posegov. Obstajajo tudi izjeme, ko operiramo kombinacijsko, tako zadaj kot spredaj." Zaradi manjše pooperativne travme pri bolniku največkrat operirajo samo z zadnje strani. Doc dr. Vengust je še opozoril, da pri bolnikih s kostnimi metastazami ne opravljajo zgolj dekompresije hrbtenice. "Hrbtenica ob metastazi je funkcionalno prizadeta, pride lahko do zloma vretenc, deformacije … Če samo razbremenimo živčne strukture, hrbtenico dodatno mehanično oslabimo in navadno pride do še večje deformacije, do še večjega preloma."

V Sloveniji je vsako leto približno dvesto bolnikov z razširjenimi metastazami v hrbtenici, ki bi jih bilo treba operativno oskrbeti. Žal se to ne zgodi. "Ocenjujem, da je od teh bolnikov optimalno oskrbljenih približno tretjina. Razlog za to gre iskati v načinu delovanja našega zdravstvenega sistema, ki nam onemogoča, da bi opravili več takih posegov," je kritičen doc. dr. Vengust. Za več operacij bi potrebovali več anestezistov in drugih strokovnih sodelavcev, za to pa ni dovolj denarja.


Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki