Povečanje dojk

(Foto: Jupiterimages)

Poveča se tudi spolna želja

Dojke, simbol ženskosti, lahko povečamo le z vstavitvijo vsadkov oziroma protez. Strah pred rakom je odveč. Z obsežnimi študijami so dokazali, da ženske s silikonskimi vsadki ne obolevajo za rakom na dojkah v nič večjem odstotku kot tiste, ki nimajo vsadkov. Za vsako dekle in žensko pomenijo prsi sposobnost za dojenje in privlačnost. Vsi dobro vemo, da mati narava nekatere prikrajša za ta dar. Vemo tudi, da funkcija dojenja ni odvisna od velikosti dojk - včasih mati z majhnimi dojkami lahko doji dlje kot mati z velikimi prsmi, ki pa nima mleka.

Že dekleta, ki se jim zdi, da njihove prsi v primerjavi z vrstnicami zaostajajo v rasti, si znajo pomagati. Podloženi nedrčki, katerih izbira je res velika, ohlapna zgornja oblačila, rute, šali, spuščeni lasje in materina tolažba, da so bile tudi njene prsi med manjšimi in da so ji zrasle pozno - vse to nekaj časa pomaga.

Občutek manjvrednosti?

Ko pa si dekle želi intimnejših stikov s fantom, se zdi, da nobena od naštetih rešitev ne zadošča več. Fant marsikdaj niti s komplimentom, da so mu najbolj všeč drobne prsi, ker so to prsi njegovega najdražjega dekleta, ne more premagati nesproščenosti in občutka manjvrednosti, ki lahko nastopi pri dekletu z majhnimi prsmi (in pri ženskah, ki so jim že tako majhne prsi po dojenju dodatno uplahnile).

A (1)

Merila o tem, kakšne so majhne in kakšne dovolj velike prsi, so pri različnih ljudeh različna. Toda spet ne tako različna, da pri odraslem dekletu (18 let), ki ji je prevelik celo najmanjši nedrček s košarico velikosti A (1), ne bi rekli, da ima majhne prsi. Navadno so taka dekleta suha in nemalokrat deležna opazke, češ da so "spredaj dila, zadaj ploh". Majhnost ni samo v absolutni velikosti. Dekle lahko nosi nedrček srednje velikosti, a so njene prsi videti majhne, ker je močnejše postave; v takšnem primeru so prsi neskladno majhne v primerjavi s telesom.

Prazne po porodu

Majhne, "prazne prsi" pestijo tudi ženske, ki so bile pred porodom povsem ali celo zelo zadovoljne s svojimi prsmi. Po dojenju lahko prsi upadejo in se zmanjšajo. Nega in telovadba oziroma krepitev prsnih mišic povečata napetost kože, ne povrneta pa prejšnjega stanja.

Kdaj odsvetujemo vsadke

Namestitev vsadkov odsvetujemo ženskam, ki imajo bolezni vezivnega tkiva ali avtoimunska obolenja (sklerodermija, revmatoidni artritis, lupus eritematodes ...), in sicer zato, ker je vsadek za telo tujek in bi lahko vzburil imunski sistem, to pa lahko pripelje do poslabšanja osnovnega obolenja. Kontraindikacije so tvorbe v dojkah in spremembe ali izcedek na bradavicah.

Poseg

Operativni poseg povečanja dojk je lahko ambulanten (bolnico nekaj ur po posegu odpeljejo v domačo oskrbo) ali pa ostane kak dan v medicinski oskrbi. To je odvisno od bolničinega stanja in kirurgove presoje. Po posegu bolnica občuti v prsih zmerno napetost, ki jo prvi in morda še drugi dan blažimo z analgetiki. Pri vstajanju občuti težo, ki izzveni že v nekaj dneh. Bolnica po približno mesecu vsadke sprejme "za svoje", torej ne občuti, da ima v prsih vsadka. Kožni rez, skozi katerega naredimo "žep" pod žlezo ali prsno mišico za vstavitev proteze, je lahko v pazduhah, na območju prsnega kolobarja ali v gubi pod dojko. Vstavitve skozi popek večina kirurgov ne izvaja. Uporaba endoskopa nam omogoča napraviti krajše reze.

Zapleti

Zgodnja, vendar redka zapleta sta krvavitev in okužba rane, ki pri pravočasnem prepoznavanju in ukrepanju mineta brez trajnih posledic. Vsadek je tujek in telo se od tujka vedno ogradi z vezivno ovojnico ali kapsulo. Če kapsula ostane ohlapna, in večinoma je tako, so prsi na videz in na otip naravne. Če se organizem na prisotnost tujka odzove bolj burno in oblikuje močnejšo kapsulo, ki se krči, dojkam podeli nenaraven, "žogast" videz.

Ali jih lahko odstranimo?

Vsadke je mogoče odstraniti kadarkoli zaradi kakršnegakoli razloga.

Posvet s strokovnjakom

Po posegu si lahko dekleta in ženske privoščijo kakršnakoli oblačila želijo. Če težav z oblačenjem, z nesproščenostjo, s pomanjkanjem samozavesti ... ne morete premagati na noben drug način, priporočam izčrpen posvet s strokovnjakom, ki opravlja opisani operativni poseg.

Pokanje vsadkov

Še o potovanju z letalom, potapljanju ... kar naj bi povzročalo pokanje vsadkov. Ženske z vstavljenimi protezami lahko živijo povsem normalno in niso omejene pri nobeni dejavnosti.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki