Preoblikovanje povešenih prsi - mastopeksija

(Foto: Jupiterimages)

S preoblikovanjem prsi do bolšega počutja ali pač ne? Po korekciji dojenje ponavadi ni več možno. Brez nedrčka... ni samo zelo "in", ampak tudi zelo zapeljivo - toda samo, dokler so prsi čvrste in pokončne. Povešenih prsi ni okusno razkazovati, poleg tega jih, k sreči, lahko zakrijemo z nedrčkom. Lahko pa se odločimo za operativno korekcijo.

Preden napišemo kaj več o kirurškem preoblikovanju povešenih prsi, na hitro preletimo preventivne dejavnike. Kako zmanjšamo možnost, da bi se dojke sploh povesile, oziroma dosežemo, da bi se povesile čim manj?

SILA TEŽNOSTI
Zavedati se je treba, da so tudi dojke podvržene delovanju sile težnosti, ta pa deluje ves čas, samo med ležanjem ne. Zato toplo priporočam vsem materam, naj hčere neutrudno opozarjajo, naj nosijo nedrček; ne samo tiste z velikimi prsmi, ampak tudi tiste z manjšimi. Seveda si občasno lahko privoščijo "svobodo" brez naramnic, toda zlasti pri športu in drugih dejavnostih, pri katerih se prsi tresejo, je treba prsi dobro podpreti.

DOJENJE
Seveda se dojenju ne bo odpovedala nobena ženska, saj se zavedamo, kako koristno in zdravo je za otroka. Toda težkim prsim, polnim mleka, z ustrezno oporo zmanjšamo možnost, da bi se povesile.

HITRO POVEČANJE TELESNE TEŽE
Ni pomembno, ali je povečanje telesne teže nastopilo zaradi nosečnosti, čezmernega hranjenja ali bolezenskih vzrokov, vsekakor lahko povzroči, da koža na dojkah razpoka ter pusti trajne posledice v obliki tako imenovanih strij in povešenih dojk.

DEDNOST
Včasih ne zaležejo niti pravilna podpora, ustrezna telesna teža in redna nega. Na to, kakšno kakovost kože prinesemo na svet, ne moremo vplivati. Če ste podedovali slabo kakovost kože, se bodo tudi manjše prsi kljub izvajanju vseh omenjenih ukrepov z leti povesile. Zagotovo pa se prsi s slabo kakovostjo kože, če boste nosili modrček, ne bodo povesile toliko, kot če modrčka ne bi nosili.

KOREKCIJA PRSI
Če se res ne morete ali nočete sprijazniti z videzom svojih prsi, se lahko posvetujete o operativni korekciji. Kadar gre za manjše prsi in majhno povešenost, jih je mogoče "dvigniti" z vstavitvijo prsnih vsadkov (več o tem v eni od naslednjih številk). Pri zmerni in očitni povešenosti ter slabi kakovosti kože pride v poštev poseg, pri katerem preoblikujemo žlezno tkivo tako, da odstranimo odvečno kožo. Spodaj ležeče žlezno tkivo preoblikujemo ter ga skupaj s prsnim kolobarjem in bradavico namestimo v višji položaj. Pri tem zmanjšamo tudi premer navadno prevelikega prsnega kolobarja. Pri preoblikovanju žleznega tkiva prekinemo del mlečnih izvodil, zato dojenje po takem posegu ni več možno.

POSEG
Poseg opravimo v splošni anesteziji ali kombinaciji lokalne anestezije z uspavanjem. Poseg traja od dve do tri ure.

Nekaj ur po posegu ... lahko odidete v domačo oskrbo ali pa ostanete pod medicinskim nadzorom nekoliko dlje, vendar navadno ne več kot en dan. Po operaciji nastopijo zmerne bolečine, ki jih lajšate z zdravili. Gibanje rok je nekaj dni zmerno boleče, v prsih je prisoten občutek teže.

Po enem do dveh dneh
... odstranimo drenažni cevki in zamenjamo obveze na ranah. Po posegu vedno nastopita oteklina in podplutba, ki običajno izgineta v sedmih do štirinajstih dneh. Šive (včasih to niti ni potrebno) odstranimo v dveh tednih po operaciji.

Vsaj teden dni
... priporočamo počitek in omejeno gibanje rok.

Po desetih do štirinajstih dneh
... se lahko vrnete na delo, vendar bodo proti koncu dneva dojke nekoliko boleče in občutljive.

Dva tedna
... odsvetujemo upravljanje z vozilom, tri do štiri tedne po posegu pa priporočamo izogibanje dviganju rok čez glavo ter naporom, ki pospešijo srčni utrip in povišajo krvni tlak.

Po šestih tednih
... lahko znova opravljate vse telesne (športne) dejavnosti, ki ste jih izvajali pred posegom.

Dva do tri mesece po operaciji ... je občutljivost bradavic in kože dojk lahko spremenjena (večja ali manjša).
Navedli smo povprečna časovna obdobja, v katerih poteka okrevanje, trajanje pooperativne nege pa je treba vselej prilagoditi posamezni bolnici.

PO KOREKCIJI PRSI
Po mastopeksiji se verjetno ne boste postavili v vrsto najstnic, ki zbujajo pozornost z "zgoraj brez". Brazgotine so z leti res vse manj vidne, toda na plaži, kjer je velika gneča, radovedne oči pa so oddaljene le kak meter, morda le ne bodo povsem neopazne, če boste "zgoraj brez".