Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Infekcije dihal


(stran 2 od 2)Preventiva

Seveda lahko za obrambo proti infekcijam veliko storimo tudi brez zdravil, in sicer s primernim oblačenjem, s pitjem toplih tekočin, z uživanjem prehrane, ki vsebuje primerno količino beljakovin, veliko vitaminov in mineralov, gibanjem. Alkoholne pijače bi dodatno oslabile obrambne zmožnosti, zato jih ne priporočamo. Najbrž je skoraj odveč omeniti, da kajenje po nekaj letih nepovratno okvari sluznico dihal in njene obrambne sposobnosti.

Ne takoj po antibiotikih

Čeprav so na voljo učinkoviti antibiotiki za zdravljenje bakterijskih infekcij v dihalih, se potrudimo in storimo vse za preprečitev tovrstnih bolezni, saj sta poslabšanje kroničnega bronhitisa in pljučnica v vsakem primeru in kljub vsem antibiotikom zelo resna ter nevarna bolezen. Na drugi strani svetujem, da pri vsaki prehladni bolezni, ki se kaže kot nahod, vnetje žrela ali kašelj (veliko pogosteje gre za virusno kot za bakterijsko infekcijo), ne sežemo takoj po ostankih antibiotikov v domači lekarni. Odločitev o zdravljenju z ustreznim antibiotikom in presojo o tem, ali je sploh potreben, prepustimo zdravniku.

Alkoholiki prej zbolijo za plučnico

Rizična skupina glede infekcije dihal, predvsem pa pljučnice, so zlasti alkoholiki. Pri njih je najpogostejši povzročitelj po Gramu negativna bakterija. Tudi pnevmokokna pljučnica poteka pri njih s težjo klinično sliko in z več zapleti, kot so sepsa, septični in toksični šok.

Pljučnica

Pljučnica domačega okolja (PDO) oziroma spontano pridobljena pljučnica je ena najpogostejših infekcijskih bolezni nasploh in najpogostejša akutna pljučna bolezen. Kljub bogatim kliničnim izkušnjam, dokaj lahko prepoznavnim znakom ter možnostim, ki jih ponujajo sodobna diagnostika in antibiotične terapije je umrljivost zaradi te bolezni, žal, še vedno desetkrat večja od umrljivosti pri drugih infekcijskih boleznih. Evropska poročila o letni incidenci pljučnice govorijo o 3 do 5 primerih na 1000 odraslih prebivalcev.
 Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd