Estetski kirurg Nevio Medved o najnovejših trendih lepotnih posegov

Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije (Foto: Osebni arhiv)

Število lepotnih posegov se povečuje, tudi v Sloveniji. Z ozaveščanjem in širjenjem informacij preko različnih medijev, zlasti spleta, se predsodki okoli lepotne kirurgije postopoma razblinjajo, obenem pa tovrstni posegi postajajo dostopnejši. Slovenke in Slovenci si večinoma želijo naravnega in skladnega videza. S posegom ne želijo izstopati, temveč vzpostaviti ali povrniti skladnost svojega telesa. Prav v tej želji po skladnosti in naravnem videzu se bistveno razlikujemo od nekaterih sosednjih držav, kjer je želje po izpostavljenosti bistveno več. Tako imamo le občutek, da morda nismo tako odprti za lepotne posege, kot nekatere nam bližje regije, pravi Nevio Medved, dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije s klinike MedvedVišnjar estetska kirurgija. V pogovoru med drugim predstavlja najnovejše trende lepotnih posegov ter svetuje, kako izbrati pravega estetskega kirurga.

Za katere lepotne posege je največje zanimanje v Sloveniji?
Največ je zanimanja za nekirurške ambulantne posege, namenjene pomlajevanju obraza in telesa. Gre za posege, ki so zelo učinkoviti, čas okrevanja je kratek in so hkrati skoraj neboleči. Z botulin toksinom preprečujemo nastanek neželenih gub in zmehčamo tiste, ki nas delajo bolj stroge ali utrujene. S tkivnimi polnili obrazu povrnemo svežino in ponovno vzpostavimo mladostne proporce obraza. Videz in kvaliteto kože izboljšujemo s kemičnimi pilingi. V zadnjih letih z uporabo podkožnih niti zelo uspešno preoblikujemo in učvrstimo ohlapna tkiva obraza.
Med kirurškimi posegi tako pri ženskah kot pri moških prevladujejo posegi na telesu. Pri ženskah so najpogostejši posegi povečava prsi, dvig prsi in preoblikovanje telesa z liposukcijo ter zatezanje ohlapne kože trebuha – abdominoplastika. Pri moških pa operativno najpogosteje oblikujemo odvečna tkiva v področju moških prsi ter z liposukcijo oblikujemo področje trupa.

Ali se pred operacijo seznanite z vzroki, zaradi katerih se je oseba odločila za poseg? Kateri so najpogostejši?
Pregled in pogovor je vedno zelo natančen in poglobljen pred katerim koli lepotnim posegom. Motivacija pacienta je za nas izjemnega pomena. Veliko pozornosti posvetimo tudi pogovoru o pacientovih pričakovanjih. Običajno gre za kakšno prirojeno telesno lastnost, ki je pacienta ovirala skozi leta odraščanja ali pa gre za posledice staranja, nosečnosti, drugih zunanjih vplivov, zaradi katerih pacienti s svojim videzom niso (več) zadovoljni. To nezadovoljstvo ima velikokrat tudi pomemben vpliv na samopodobo. Pri mladih dekletih z zelo majhnimi prsmi ali nekom z močno štrlečimi ušesi želje po spremembi teh delov telesa ni težko razumeti. Prav tako je lahko za mlado mamico, pri kateri je prišlo do ohlapnih tkiv na območju trebuha in/ali povešenih ter zmanjšanih dojk, stanje izjemno moteče. Frustracija je še večja, ko kljub disciplini, redni telesni vadbi in zdravemu življenjskemu slogu stanja ne more nikakor popraviti. S kirurškim posegom lahko odpravimo za pacienta moteče telesne pomanjkljivosti, s čimer odpravimo tudi vzrok za njegovo nezadovoljstvo in tako poskrbimo za boljšo samopodobo, kar se nato odraža na vseh življenjskih področjih.

Zunanji videz postaja v današnjem svetu vse pomembnejši, čedalje več ljudi se težko sprijazni s staranjem. Kdaj je želja po lepotni operaciji upravičena?

V zadnjih letih smo na vseh ravneh našega življenja priča večjemu poudarjanju vizualnosti, videza, lepote. Ni več dovolj, da je nek izdelek samo funkcionalen, temveč mora biti tudi estetsko dovršen. Pogosto še tako kakovostna vsebina ne pride do izraza, če v nas ne vzbudi zanimanja tudi s svojim videzom. Tudi sami tako danes bistveno več pomena pripisujemo zunanjem videzu kot nekoč. Posledično se tako marsikdo težko sprijazni tudi s spremenjenim zunanjim videzom svojega obraza in telesa, ki ga prinašajo s seboj zrela leta.
Po drugi strani se številni izmed nas v svoji koži počutijo bistveno mlajše, kot so dejansko stari. Z zdravim življenjskim slogom in aktivnostjo so nekateri biološko mlajši od svoje kronološke starosti. Prepričan sem, da bi sleherni izmed nas, če bi le imel možnost, izbral mladosten videz namesto postaranega in utrujenega. Menim, da ne gre toliko za to, da se danes težje sprijaznimo s staranjem, kot da imamo na voljo številne učinkovite rešitve, da določene procese staranja upočasnimo ali omilimo. Nekateri pač možnosti, ki so na voljo, izkoristijo, drugim se to ne zdi potrebno. Dojemanje lastne podobe in zadovoljstvo s svojim zunanjim videzom je izrazito subjektivne narave. Nekoga lahko motijo že manjše gubice, nekdo pa se počuti zadovoljno s popolnoma zgubanim obrazom. Nismo poklicani, da bi podajali mnenje o upravičenosti posega, temveč smo poklicani, da pomagamo odpraviti neko stanje, ki pacienta navdaja z nezadovoljstvom. Če so želje in pričakovanja skladni z realnimi možnostmi, lahko že s preprostim lepotnim posegom pacienta osrečimo.

Zakaj ste se odločili za specializacijo iz lepotne kirurgije? Kako vas je pot pripeljala do tega?

Že od malih nog sem želel postati zdravnik. V času študija, ko sem razmišljal o usmeritvi, sem veliko časa preživel v operacijski dvorani in kmalu začutil, da mi je kirurgija pisana na kožo. Najbolj me je prevzela plastična, rekonstruktivna in estetska kirurgija. Gre za kirurško vejo, kjer do izraza pride kreativnost, iznajdljivost, kjer tkiva oblikujemo, posegov se je potrebno lotiti z izjemno natančnostjo, vztrajnostjo in potrpežljivostjo. Ker me je od nekdaj zanimalo oblikovanje, tudi kiparjenje, je bila odločitev za to vejo nekako zapisana že v podzavesti. Specializacijo sem opravil pod mentorstvom dr. Franca Planinška, v zadnjih letih sem tesno sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Zadnje leto pa sva se s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem odločila za samostojno pot in ustanovila kliniko. Gre za novo, razburljivo poglavje na najini strokovni poti, ki naju navdaja z velikim zadovoljstvom.

Kaj bi svetovali našim bralkam in bralcem, kako izbrati pravega strokovnjaka, na kaj je treba biti pozoren?
Najpomembnejše se mi zdi vzpostaviti zaupljiv odnos, ki je ključen za dobro sodelovanje. Kvalitete oziroma vrline, ki bi mene osebno prepričale pri izbiri strokovnjaka, da bi mu lahko zaupal, so srčnost, iskrenost, potrpežljivost in strokovnost. S srčnim človekom se lažje sprostim in mu zaupam. Iskrenost je ključna, da realno oceni svoje sposobnosti ter da predstavi realne možnosti glede na predstavljene želje ter pričakovanja. Potrpežljivost je nujna, da prisluhne mojim pogledom in si vzame čas za pogovor o mojih željah in strahovih. Strokovnost je nujna, da določi primerno metodo, jo zanesljivo izvede ter mi zna pomagati tudi v primeru, če se vse ne izide po načrtih. Da mi tudi v težkih časih zna stati ob strani. Strokovnost pridobivamo skozi leta usmerjenega izobraževanja, z urami, prebitimi v operacijski dvorani, v dnevih in mesecih, ki jih posvetimo obiskovanju klinik in kongresov najbolj priznanih svetovnih strokovnjakov na področju plastične in lepotne kirurgije.

Kateri so najnovejši trendi v lepotni kirurgiji?

Med nekirurškimi posegi je v središču zanimanja stroke zatezanje kože s posebno napravo - Ultherapy, ki ultrazvočno energijo usmeri v točno določene plasti kože obraza ali telesa. S postopkom lahko preoblikujejo globlje plasti kože, zato je ta metoda včasih celo zadovoljiv nadomestek kirurškega posega oziroma ga z njo odložimo za mnogo let. Okrevanja po takšnem posegu praktično ni, saj lahko že isti dan nadaljujemo z delovnimi obveznostmi, kar je dandanes še posebej dragoceno.

Na področju kirurških posegov je v zadnjih letih prišlo do zelo velikega napredka predvsem na področju oblikovanja telesa. Zlasti zanimiv je razvoj tehnologije VASER HD liposukcije, ki omogoča zelo natančno oblikovanje telesa. Gre za poseben tip liposukcije, ki je bistveno manj agresivna in omogoča hitrejše okrevanje zaradi svojega edinstvenega in usmerjenega delovanja na maščobne celice. Odstranjeno maščobo je mogoče uporabiti za preoblikovanje zadnjice z uporabo lastne maščobe, ki je vse bolj priljubljen poseg tudi pri nas. MedvedVišnjar estetska kirurgija je edina klinika v Sloveniji s to tehnologijo.

Viva predstavlja

Nevio Medved je po diplomi na Medicinski fakulteti v Ljubljani v letu 2013 opravil specialistični izpit za področje plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter specialistični izpit Evropskega združenja plastičnih kirurgov, s čimer je pridobil naziv »Fellow of EBOPRAS«. Je član Slovenskega združenja za plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo. Praktične izkušnje s področja estetske kirurgije je pridobival kot večletni sodelavec dr. Franca Planinška, v zadnjih letih je sodeloval tudi z dr. Barbaro Čokl. Leta 2017 je s kolegom dr. Igorjem Višnjarjem ustanovil svojo kliniko MedvedVišnjar estetska kirurgija.

Ob tej priložnosti se želimo v imenu uredništva revije Viva in številnih bralk in bralcev iskreno zahvaliti za sodelovanje Barbari Čokl, ki je bila v Vivini zdravniški liniji od samega začetka. Če imate vprašanje ali potrebujete strokovni nasvet estetskega kirurga, ga odslej lahko naslovite na Nevia Medveda, novo okrepitev Vivine skupnosti medicinskih strokovnjakov.


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki