Proti staranju s face liftingom

(Foto: Jupiterimages)

Rešitev za gube

Izraz iz nadnaslova je že tako udomačen, da sta nam poslovenjena izraza za face lifting, kot sta glajenje gub in napenjanje kože obraza, žal, nemara celo bolj tuja. Ko koža na obrazu postane ohlapna in se začne spuščati, začnete kupovati kozmetične preparate, za katere vam zagotavljajo, da bodo povrnili napeto, mladostno kožo, ter opravljate masaže in različne vaje, vse v želji, da bi si ohranili oziroma povrnili mladostni videz. Z vsem tem v resnici poskrbite za boljšo prekrvljenost in s tem za manjšo opaznost znakov staranja. Nekaterim to zadostuje, drugi si želijo povrniti mladostni videz oziroma učinkoviteje prikriti staranje.

Procesi staranja

Preden začnete razmišljati o plastični kirurgiji in liftingu, naj vas seznanim s procesom staranja in njegovim vplivom na kožo. Čvrsti maščobni sloj med kožo in mišicami se z leti tanjša. Gladka in napeta koža se spusti in naguba. Obrazne kosti postanejo izrazitejše, zato nemalokrat slišite starejše osebe reči, da jim raste nos. V resnici ne gre za rast nosnih kosti, marveč za upadlost mehkih delov - mišic, podkožja in kože. Zaradi postopnega zmanjševanja števila elastičnih niti in počasnejšega obnavljanja kolagena se koža nabira pod brado in na vekah, obrvni loki pa se spustijo. Mišice podelijo obrazu izraz, vraščajo se v kožo; z njimi izražamo čustvene reakcije, kot so smeh, žalost, jeza ... Sčasoma se pojavijo značilne mimične gube med obrvmi, na čelu, ob ustnih kotičkih. Izpostavljenost ostrim vremenskih razmeram ima za posledico drobne, fine gubice, ki navadno nastanejo okrog oči in ust. Zakaj pri nekaterih ljudeh te spremembe nastopijo prej kot pri drugih?

Eden od razlogov je dednost.

Nekateri posamezniki imajo naravne danosti za "odlaganje staranja", pri drugih se znaki začnejo pojavljati prej, ne glede na to, kako si prizadevajo, da bi proces upočasnili.

Drugi razlogi ...
... hitra izguba telesne teže, bolezni endokrinih žlez, pogosto izpostavljanje neugodnim vremenskim razmeram in pretirano sončenje. Čeprav je porjavela koža lepa, ni dvoma, da se pri izpostavljanju ultravijoličnim žarkom suši. Sonce povzroča tudi nevidne ranice in gubice na koži. Tudi nenehno delovanje težnosti povzroči spuščanje tkiv, tako kože kot podkožja in mišic.

Vprašanja pred posegom
* Kaj lahko pričakujete od liftinga obraza oziroma vratu?
* Ali je videz po posegu vreden vsega truda in bolečin?
* Ali ne bo obraz po posegu videti pretirano napet?
* Zakaj se upirati naravnemu procesu?
* Koliko mlajši boste videti?

O vsem tem se pogovorite s kirurgom, ki vam bo razložil, kaj lahko pričakujete. Uspeh operacije je namreč odvisen od številnih dejavnikov, kot so stanje kože, navade (spanje, prehrana) in razvade (uživanje alkohola, kajenje), seveda pa tudi od kirurgove izkušenosti.

"Dobro za svoja leta"

Nekateri menijo, da se pretirano mladosten videz obraza ne poda ostarelemu telesu, da je razlika lahko preveč očitna. S posegom želimo doseči, da boste videti spočiti oziroma "dobro za svoja leta". Kirurg preuči dele obraza, na katerih je koža najbolj ohlapna in spuščena, obris obraza, lasno linijo in pri moških mejo poraščenosti. Glede na vse to izbere mesto kožnih rezov. Brazgotine so skrite v naravnih linijah. Vsak kirurg ima svoj pristop, s katerim dosega najboljše rezultate.

Notranje stiske

Dva tedna po posegu se navadno že lahko vključite v ustaljeno življenje. Nekateri bolniki po operaciji doživijo depresijo, ki pa je kratkotrajna, a lahko tudi vznemirjajoča. Oteklost, nelagodje, dvom v pravilnost odločitve in postopka, sram pred mnenjem okolice ... vse to povzroča notranje stiske, ki lahko pripeljejo do depresije. Pogovor s kirurgom, zaupnim prijateljem ali svojcem naj jo pomaga premagati.

Kaj vas čaka po operaciji?

Obsežnost otekline je odvisna od individualnih lastnosti in izgine v nekaj dneh, najpozneje pa v dveh tednih. Podplutbe so lahko komaj opazne ali izrazite, vendar prej ali slej izginejo. V mestih okrog brazgotin boste nekaj časa občutili otrdelost, ki pa mine v dveh do treh mesecih.

Ura bo tiktakla naprej

Za konec naj ponovim stavek, ki sem ga zapisala že večkrat: Časa ne moremo zavrteti nazaj, lahko pa zavrtimo urine kazalce ... toda ura bo tiktakala naprej. S tem se moramo sprijazniti prav vsi.