Labioplastika: Ko velikost sramnih ustnic postane težava

 Labioplastika, kakor se imenuje poseg preoblikovanja sramnih ustnic (labij), postaja vse bolj popularna estetska operacija, ki se po številu najhitreje povečuje.
Labioplastika, kakor se imenuje poseg preoblikovanja sramnih ustnic (labij), postaja vse bolj popularna estetska operacija, ki se po številu najhitreje povečuje. (Foto: Shutterstock)

Še pred nekaj desetletji skorajda ni bilo ženske, ki bi pri lepotnem kirurgu iskala pomoč za preoblikovanje svojih sramnih ulic, čeprav lahko njihova neustrezna velikost povzroča nemalo težav, zlasti pri športnih dejavnostih, spolnih odnosih, nošenju ozkih oblačil, ali več vnetij in izsušenost tega občutljivega predela.

Danes tudi intimni deli niso več tako zelo intimni. Želja po popolnem videzu tega dela telesa ni le modna muha, temveč izvira tudi za odpravljanje funkcionalnih težav. Labioplastika, kakor se imenuje poseg preoblikovanja sramnih ustnic (labij), postaja vse bolj popularna estetska operacija, ki se po številu najhitreje povečuje.

Operativno zmanjšanje sramnih ustnic ni nov poseg, v Sloveniji se izvaja že več kot 30 let. V preteklosti so indikacijo zanj postavljali predvsem ginekologi, saj so pri pregledih prvi opazili morebitne nepravilnosti ali spremembe spolnih organov, in če so presodili, da utegne imeti ženska zaradi njih težave oziroma da so spremembe resne, so jih napotili na poseg. In če je v takratnem času pogovor o tem veljal za tabu temo, se danes vse več žensk pogumno odloča za ta poseg, ki jim lahko izboljša kvaliteto življenja in samozavest.

Zunanje spolovilo sestavlja vhod v nožnico, ki ga obkrožajo male sramne ustnice. Te se na sprednji strani zaključujejo v gubo, ki objema ščegetavček, in so na zunanji strani omejene z velikimi sramnimi ustnicami. Pri opisu zunanjega spolovila pa ne moremo mimo funkcije. Male sramne ustnice zapirajo vhod v nožnico in sečnico. Mehansko varujejo notranjost rodil in sečil ter oblikujejo in usmerjajo curek pri uriniranju. Male sramne ustnice so senzibilno oživčene in prispevajo k občutenju pri spolnem odnosu. Ko med odnosom nabreknejo, se razpre vhod v nožnico. Neovirano delovanje malih sramnih ustnic omogočata tako njihova oblika kot zgradba.

Težave zaradi velikosti malih sramnih ustnic

Ločimo več stopenj povečanja malih sramnih ustnic. Predvsem pri višjih stopnjah lahko ženski povečanje predstavlja klinični problem. Močno povečane sramne ustnice, ki se povešajo več kot 3 cm pod zgornjim robom velikih sramnih ustnic, so za nas ginekologe zlasti klinična težava, ženskam pa lahko povzročajo težave pri samopodobi in zato motnjo intimnosti, saj v stoječem položaju kot zavesice visijo iz zunanjega spolovila. Vedeti pa moramo, da povečane sramne ustnice povzročajo tudi povsem realne, funkcionalne težave s higieno. V gubi med povečanimi malimi in velikimi sramnimi ustnicami se nabira zasušen izcedek, včasih celo delčki toaletnega papirja. Vnetja niso redka. Pri nošenju oprijetih tesnih hlač lahko pride do neprijetnega drgnjenja in celo precej bolečih poškodb.

Prav tako se nekatere ženske bojijo, da kopalke ne bodo zakrile povečanih sramnih ustnic in bodo te pri strani gledale ven. Nekatere težave, ki jih opažamo, se pojavljajo pri kolesarjenju, pa tudi pri drugih športih. Včasih se težave pokažejo šele v menopavzi, ko zaradi suhosti zunanjega spolovila drgnjenje postane še bolj neprijetno.

Povečane male sramne ustnice nimajo učinka le na samopodobo in čustveno plat ženske, pač pa lahko predstavljajo tudi fizično oviro pri spolnem aktu: med odnosom se lahko uvlečejo v nožnico in ob neprekinjenem drgnjenju povzročajo erozije, raztrganinice in bolečine. Pri spolnem odnosu namreč dobro oživčene male sramne ustnice omogočajo ugodje, prevelike pa bolečino. To lahko privede tudi do psihičnega odpora do spolnosti, nesproščenosti, nezadovoljstva in zavračanja spolnih odnosov, kar pa slabo vpliva na partnersko razmerje.

Težava niso samo povečane male sramne ustnice, temveč tudi njihova nesimetričnost, ki je estetsko in funkcionalno prav tako pomembna. Želeno asimetrijo lažje popravimo tako, da daljšo sramno ustnico odrežemo in jo naredimo simetrično s sosednjo.


Postopki so vse manj invazivni

V svetu se je dejavnost estetskega preoblikovanja zunanjega spolovila v zadnjem času zelo razmahnila. Postopki zmanjševanja malih sramnih ustnic postajajo tudi vse manj invazivni in so večinoma ambulantni. Ginekologov pri tem ne vodijo estetske smernice, s katerimi smo seveda seznanjeni, veliko bolj nam je pomembna ohranitev delovanja malih sramnih ustnic. Za to je idealno, če male sramne ustnice ne visijo pod velikimi, da je lahko bolj občutljivo, nežnejše tkivo zaščiteno z oblazinjenimi, kožnimi, velikimi sramnimi ustnicami.

Kadar so male sramne ustnice do tri centimetre daljše od velikih, govorimo o zmerni hipertrofiji ali povečanju. Sramne ustnice, ki so več kot tri centimetre daljše od vrha velikih sramnih ustnic, pa predstavljajo večje funkcionalne težave. In če še tako poskušamo zanikati pomen estetike v našem življenju, je videz bil in bo ostal pomemben dejavnik pri samozavedanju in zadovoljstvu.

Kako poteka poseg?

Labioplastiko, torej operativno popravljanje malih sramnih ustnic, opravljamo že vrsto let. Poseg izvajajo specialisti kirurgije ali ginekologi. Okrevanje je odvisno od načina operacije.

  • Kirurško popravljanje malih sramnih ustnic imenujemo labioplastika. Princip operacije je odstranitev odvečnega tkiva. Operacija je zahtevna. Male sramne ustnice so zelo dobro prekrvavljene in prepredene s čutili. Poleg običajnih kirurških zapletov, kot so krvavitve in okužbe, so šivi povzročali brazgotinjenje, bolečine in posledično izgubo občutljivosti.
  • Danes je v svetu začel klasično kirurško metodo uspešno izpodrivati laserski poseg. Laser deluje bolj natančno od noža, z njim tudi uspešno obvladujemo krvavitev. Ker pri laserskem posegu ni šivanja, je brazgotinjenje minimalno ali pa ga sploh ni. Laserski postopek je veliko manj invaziven, saj gre za ambulantni poseg, pri katerem ni potrebna splošna anestezija, ampak le lokalna. Okrevanje je hitro, šivanje le redko potrebno, krvavitev pa minimalna. V tem primeru tudi bolniški stalež ni nujen. Ker ni brazgotinjenja, je tudi občutljivost tkiva neokrnjena. Laserska labioplastika je ambulantni poseg. Spolne odnose odsvetujemo 14 dni po posegu ali do zacelitve operativne rane.

Laser tudi za druge težave

  • Laser nam omogoča tudi posvetljevanje malih sramnih ustnic. S termičnim učinkom laserja, ki deluje na tkiva tako, da jih krči, lahko do neke mere pokrčimo male sramne ustnice tudi samo z lasersko svetlobo.
  • Laser je seveda tudi nepogrešljiv pripomoček za uspešno odpravljanje in mehčanje brazgotin presredka.
  • Z lasersko svetlobo lahko pomagamo pri izboljšanju tkiva pri atrofiji zunanjega spolovila, ki se običajno pojavi z menopavzo in z leti napreduje.
Vsi opisani laserski posegi so namenjeni ženskam vseh starostnih skupin.

Za izboljšanje kakovosti življenja

Labioplastiko pri nas izvajajo specialisti kirurgi ali ginekologi, glavnino posegov pa opravijo plastični kirurgi. S posegi odstranijo tako pridobljene kot prirojene napake nožnice in zunanjega spolovila: popravljajo brazgotine in poškodbe zunanjega spolovila po porodih, prevelike ali poškodovane sramne ustnice, ohlapne stene nožnice in funkcionalne težave zaradi prirojenih anomalij zunanjega spolovila. Danes lahko in smejo ženske poseči tudi v ta najintimnejši, najmanj razkrit del ženskega telesa – zato, da bi izboljšale kakovost svojega življenja.


Z napotnico ali samoplačniško?

Če zdravnik presodi, da je labioplastika klinična težava, lahko napoti pacientko z napotnico v terciarni center, kjer na stroške ZZZS opravijo operativni poseg zmanjšanja sramnih ustnic. Za labioplastiko kot lepotni poseg se pri nas odločajo predvsem mlajše ženske. Cena posega v samoplačniških ambulantah se giblje od 600 do 1500 evrov.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki