Trendi v estetski kirurgiji

asist. Peter Zormanom in asist. dr. Andrej Repež
asist. Peter Zormanom in asist. dr. Andrej Repež

Tokrat smo se o novostih v estetski kirurgiji pogovarjali s specialistoma plastične kirurgije asist. dr. Andrejem Repežem, članom naše zdravniške linije, in asist. Petrom Zormanom. Oba sta predana zdravnika, ki poleg zapletenih mikrokirurških rekonstrukcij uspešno opravljata najrazličnejše estetske posege. Če je še nekdaj veljalo, da je kirurško pomlajen obraz že na daleč mogoče opaziti, danes ni več tako. "Sledi dobrega kirurškega posega na obrazu ni opaziti. Pacientke povejo, da okolica pohvali njihov pomlajeni in sveži videz, vendar večina niti ne pomisli, da je sprememba plod kirurgovega dela. Tako se lahko same odločijo, ali in komu bodo zaupale 'skrivnost'« poudarjata specialista.

V čem je razlika med plastično in estetsko kirurgijo? Je med njima sploh mogoče razlikovati?
Plastična kirurgija se je razvila za potrebe popravljanja telesnih nepravilnosti in nadomeščanje tkivnih vrzeli. Te so lahko prirojene, posledica poškodbe ali pa odstranitve tumorja. Že kirurgi v stari Indiji so pred poltretjim tisočletjem začeli razvijati tehnike, s katerimi bi te nepravilnosti naredili kar se da neopazne in ljudem povrnili naravni videz. Znanja in izkušnje, ki so jih plastični kirurgi pridobili z oblikovanjem in prerazporejanjem tkiv, so se izkazale kot nepogrešljive tudi pri odpravljanju estetskih nepopolnosti in znakov staranja. Tako je v prejšnjem stoletju na temeljih plastične kirurgije vzbrstela njena nova veja – estetska kirurgija. Čeprav zdaj poznamo izpeljanke operacij, ki služijo zgolj estetskim namenom, sta področji še vedno nerazdružljivo povezani. Kot primer vzemimo rekonstrukcijo nosu, uhlja ali dojke, pri kateri je estetski vidik ključen. Poleg tega, da je treba tkivo nadomestiti, ga moramo trajno oblikovati v zapleteno, naravno strukturo v treh dimenzijah. Odveč je poudariti, da so za vrhunsko delo na področju estetske kirurgije več kot dobrodošle ali celo nujne izkušnje, pridobljene pri reševanju zapletenih rekonstruktivnih primerov.

Kdo se odloča za estetske spremembe? Komu je torej namenjena estetska kirurgija?
Estetska kirurgija je namenjena vsem, ki jih telesna pomanjkljivost bremeni v tolikšni meri, da v življenje ne morejo zapluti s polnimi jadri. K sreči počasi izumira predsodek, da gre za posebneže. To so običajni ljudje, kot sva midva ali vi. Meniva, da je estetski poseg primeren za vsakega človeka, pri katerem lahko z veliko verjetnostjo napovemo, da ga bo sprememba osrečila.

Kako lahko med številnimi oglaševanimi pomlajevalnimi metodami izberemo najprimernejšo in katerim lahko zaupamo?
Plastična kirurgija pogosto nastopa v medijih, zlasti veliko zanimanja pa požanje estetski del stroke. Raven tega izpostavljanja je včasih vprašljiva. Pogosto je zaslediti nepravilnosti, kot je denimo ta, da ima kaka starleta polne ustnice botoksa. Če že kaj, ima v ustnicah polnilo, s katerim jih poudarimo. Botoks je nevrotoksin, ki začasno omrtviči mišice, med drugim pa ga uporabljamo za glajenje gub. Včasih so oglasna sporočila prikrita v kvazistrokovnih prispevkih. Brati jih je treba z zdravo mero dvoma. Kar se sliši neverjetno dobro, je največkrat samo neverjetno. Za številne lepotilne metode, kot so masaže, joga, odstranjevanje celulita z napravami in podobno, ni resnih dokazov o njihovi učinkovitosti. Izrazite znake staranja je mogoče odpraviti le kirurško. Poseg ali kombinacijo posegov, s katerimi je mogoče doseči največ, mora plastični kirurg prilagoditi vsakemu posamezniku, saj na izbiro metode vplivajo številni dejavniki – od tega, kako izrazite so starostne spremembe, do tega, kako dolgo okrevanje dovoljuje pacientov socialni koledar.

Kdaj pa je "primeren" čas za prve pomlajevalne posege?
Čas teče za vse enako hitro, vendar se biološko različno hitro staramo. V poznih tridesetih letih prve znake staranja prikrijemo z uporabo botoksa in polnil. V naslednjem desetletju, ko pri nekaterih postanejo znaki staranja že kar očitni, pridejo v poštev manj obsežne operacije s krajšimi brazgotinami (denimo dvig srednjega dela obraza ali obrvi, korekcije vek). Pravi facelift in pomladitev vratu sta običajno namenjena osebam v petdesetih letih in starejšim. Glede na prevladujoče znake staranja jih kombiniramo z manj invazivnimi posegi. Dokler to dopušča splošno zdravstveno stanje, starost ni ovira.
Članek se nadaljuje »


Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki