Kako operirati kot dragulj dragoceni organ?

(Foto: Jupiterimages)

Očesne bolezni

Zdravje je dobrina, ki se je zavemo šele, ko zbolimo. Zato pazimo na oči, preverjajmo vidne sposobnosti, bodimo pozorni na pešanje vida, bliskanje in bolečine v očeh ter ne pretiravajmo z obremenitvami. Privoščimo si sprostitev, svež zrak in uživajmo v naravi. Ne samo telo in um, hvaležne nam bodo tudi oči.

Oko ali očesno zrklo je parni organ, ki nam omogoča vidno zaznavanje okolice. Naši možgani ta vidni vtis spremenijo v vidno zaznavo. Razvoj oči se začne že zgodaj po spočetju in traja vse do pubertete. V tem času oko raste ter se spreminja po obliki in sestavi snovi, ki ga sestavljajo. V več kot desetletnem razvoju lahko pride do okvare, ki se kaže bodisi kot motnja v obliki ali funkciji očesa bodisi kot bolezen.

Takšno spremembo opazijo pri otroku že ob rojstvu ali pa jo pozneje opazimo sami. Očesne bolezni zdravimo podobno kot druga obolenja. Zdravljenje je odvisno od vzroka obolenja - infekcije zdravimo z antibiotiki, vnetja s protivnetnimi zdravili. Tudi operacije so pomemben in včasih odločilen del zdravljenja. Za operativno zdravljenje potrebujemo mikroskop in posebej izdelana orodja. Tudi laser si je že na začetku razvoja našel svoje mesto v zdravljenju očesnih bolezni.


Katere so najpogostejše očesne bolezni, ki jih je mogoče zdraviti s pomočjo operacije?

Škiljenje
Začnimo pri otrocih. Že prve mesece po rojstvu se lahko pojavi nenevaren pojav, ko eno oko gleda v drugo smer kot drugo. Očesi lahko gledata navznoter ali navzven. Temu pravimo škiljenje. Otrok nas gleda zdaj z enim zdaj z drugim očesom; redkeje vedno z enim, medtem ko drugo oko gleda drugam. Zdravljenje se začne z nošnjo očal in s posebnimi pleoptično-ortoptičnimi vajami. Če tovrstno zdravljenje po nekaj mesecih ali letih ne izravna pogleda, sledi operacija. Pri škiljenju operiramo očesne mišice, ki obračajo oko. To naredimo tako, da mišico zrkla skrajšamo ali pa njeno narastišče na zrklu premaknemo na drugo mesto. Tako dosežemo izravnavo pogleda. Temu sledijo vaje in spremljanje stanja vse do otrokovega petnajstega leta, včasih še dlje. Marsikdaj je potrebna tudi ponovna operacija.

Skalitev v leči
Če malčkovo zanimanje za okolico ni pravo ali če je zenica belkasto sivkasta namesto črna, je to lahko znak skalitve v leči ali celo nastajanja rašče v očesu. V takem primeru je razvoj vida ogrožen in lahko vodi v slepoto. Če se izkaže, da gre za sivo mreno (katarakto) ali tumor, je potrebna operacija, tudi če je otrok star samo nekaj mesecev. Ob pomoči ultrazvoka odstranimo skaljeno lečo in jo nadomestimo z umetno (IOL). Če je siva mrena nastala zaradi vnetja (uveitis), ne vstavimo umetne leče, marveč dioptrijo popravimo z očali ali s kontaktno lečo. Tudi zelena mrena (glavkom) se lahko pojavi že ob rojstvu ali v prvih letih življenja. Obolenje se kaže kot povečana roženica in pretirana rast očesa: v takšnem primeru operacija popravi porušeno razmerje med nastajanjem in odtekanjem prekatne vodice.

Poškodbe
V poznejših letih zahtevajo operativno zdravljenje predvsem poškodbe oči. V tej dobi se lahko dioptrija močno spreminja, kar vodi v kratkovidnost, medtem ko daljnovidnost obstaja že ob rojstvu in se do pubertete običajno manjša. Zdravljenje kratkovidnosti in daljnovidnosti z excimer laserjem običajno opravimo po dopolnjenem osemnajstem letu starosti, seveda če so izpolnjeni nekateri pogoji: stalna dioptrija, potreba po nenehnem nošenju očal ali kontaktnih leč, sicer zdrave oči. Če gre za visoko dioptrijo, lahko z vstavitvijo (implantacijo) umetne dodatne leče popravimo dioptrijo in bolniku povrnemo dober vid.

Staranje
Z minevanjem let se spreminjajo tudi oči - na slabše. Pri štiridesetih že opažamo, da nam branje navodil v drobnem tisku povzročajo manjše preglavice. Povišan krvni tlak, sladkorna bolezen ali povišan očesni tlak puščajo posledice na vidu in očeh nasploh. Siva mrena ni več redkost, pogosteje se pojavljajo tudi glavkom in bolezni mrežnice. Kadar je narava glavkomske bolezni takšna, da zdravila niso učinkovita, je potrebna operacija, ki poveča moten odtok prekatne vodice ali pa zmanjša njeno nastajanje. Za operacijo se težko odločimo, saj je potrebna že takrat, ko še dobro vidimo. Zavedati se je treba, da pri glavkomu in zeleni mreni okvare vida ne moremo popraviti, marveč lahko zgolj preprečimo poslabšanje. Nekateri si v teh letih želijo spremeniti videz in plastična operacija na vekah ali ob očeh je tista, ki nam vrne nekaj let tako zaželene mladosti. Različni izrastki, kronični ječmeni ali poškodbe vek zahtevajo operativno zdravljenje.

Operacija sive mrene
Ko zapuščamo Abrahama, zlasti po šestdesetem letu starosti, je operacija sive mrene ali katarakte ena najpogostejših nasploh. Pri katarakti ni vprašanje, ali operirati, marveč kdaj je najprimernejši čas za poseg. Če sta branje in opravljanje drugih vsakdanjih opravil zelo motena, je pravi čas za operacijo. Nič več ne čakamo, da mrena dozori, kot se je to dogajalo pred leti. Phacoemulzifikacija in implatacija intraokularne leče, kot se temu strokovno reče, je učinkovit in varen operativni poseg, ki v jeseni življenja bolniku vrne vid in veselje.

Tumorji so ozdravljivi
V teh letih so pogostejši tudi tumorji. Tumorji na kožni veki in veznici so zaradi vidnosti operativno povsem ozdravljivi; nevarnejši so tisti, ki zrastejo v očesu - zlasti melanomi.

Okvara žilja mrežnice
Leta bolehanja za hipertenzijo, sladkorno boleznijo in drugimi sistemskimi boleznimi pustijo posledice na očeh, in sicer v obliki okvare žilja mrežnice. Zaradi okvare žilne stene in s tem motene prehrane mrežnice se vid poslabša. Ko se pojavijo drobne krvavitve in nastajajo krhke mlade žilice, je potreben laserski poseg (laserska fotokoagulacija ali LFK) prizadetega območja mrežnice. Redko se pojavijo tudi obsežnejše krvavitve ali pa se nove žilice razraščajo po notranjosti očesa. V tem primeru je edina možnost, ki nas reši slepote, vitrektomija, kot se strokovno imenuje ta operacija.

Odstop mrežnice
Udarci v oko in skrajno napenjanje lahko pripeljejo do odstopa mrežnice. Bliski na določen delu vidnega polja ali izpad vida v obliki zavese so znaki, ki govorijo o odstopanju mrežnice (ablatio retinae). Nujna je zahtevna operacija, pri kateri očesni kirurg dvignjeno mrežnico položi na njeno mesto in jo pritrdi z laserskimi pečati. Do odstopa mrežnice ne pripeljejo samo poškodbe, tudi degenerativne spremembe lahko spremenijo mrežnico do te mere, da pride do odstopa.

Okvara rumene pege
V poznih letih se pojavi še ena nevarna bolezen na očeh, ki ogroža vid. Opazimo jo kot vse izrazitejšo nezmožnost branja in ločevanja podrobnosti (na primer obraza bližnjega). Pri tem je zaznava prostora (periferni vid) povsem ohranjena. Gre za okvaro rumene pege mrežnice (degeneratio maculae luteae). Pravega zdravila za to nadlogo sicer ni, vendar operacija lahko izboljša stanje. Zdravljenje s sredstvom, ki absorbira lasersko svetlobo (vbrizgamo ga v žilje), in obsevanje mrežnice s posebnim laserjem dajeta upanje v zaustavitev bolezni. Zdravljenje kratkovidnosti in daljnovidnosti z excimer laserjem običajno opravimo po dopolnjenem osemnajstem letu starosti