Siva in zelena mrena

ZELENA MRENA ALI GLAVKOM
Glavkom je poškodba vlaken očesnega živca, katero najpogosteje povzroči povišan pritisk v očeh. Pojavi se neboleče in najpogosteje neopazno. Vse hujšo slepoto človek zazna šele takrat, ko je že močno napredovala. Ker je glavkom nepopravljiv, je zelo pomembno, da ga čim prej odkrijemo in ustrezno zdravimo.

Na nastanek glavkoma vplivajo:
  • povišan očesni pritisk,
  • starost (nad 40 let),
  • kratkovidnost,
  • glavkom v družini.

Od vseh naštetih dejavnikov ima najpomembnejšo vlogo očesni pritisk. Če je ta povišan, se zvišuje tudi tveganje za razvoj glavkoma. Le redko se pojavi glavkom pri normalnem očesnem pritisku.

Zakaj je pritisk pomemben?

Očesni pritisk skrbi za enakomerno obliko zrkla, ki je zgrajeno iz želatini podobne snovi. Prostor med lečo, šarenico in roženico je obdan s tekočino, ki te dele hrani. Ta tekočina ves čas nastaja na novo in odteka po krvnem ožilju. Če ne more odteči ali odteka s težavo, naraste očesni pritisk, ki povzroči poškodbe na očesnem živcu ali živčnih celicah na mrežnici. S kapljicami to lahko preprečimo, saj te omejujejo nastajanje tekočine ali izboljšujejo njeno odtekanje. Če kapljice nimajo učinka, mora očesni kirurg narediti umetni odtok. To lahko v lažjih primerih naredi ambulantno z laserjem, če ne pa s sodobno mikrokirurgijo.

Očesni pritisk je potrebno redno preverjati, kar naredi očesni zdravnik. Meritev je povsem neboleča in traja le kratek hip. Povprečen pritisk v očeh je 15 mmHg, meja, ko je potrebno začeti ukrepati, pa je 21 mm Hg oziroma več. Ta meja sicer še ne pomeni, da gre v resnici za glavkom; je bolj arbitrarno določena. Za diagnozo glavkom morajo biti izpolnjeni še drugi pogoji, kot je upad vidnega polja in pregled očesnega ozadja. V Sloveniji ima glavkom okrog 2 odstotka prebivalcev.

SIVA MRENA ALI KATARAKTA
Siva mrena je večinoma posledica staranja. Natančen vzrok ni znan, se pa siva mrena pogosto pojavi pri ljudeh, pri katerih jo ima tudi kateri od bližnjih sorodnikov. Pomembna dejavnika, ki naj bi vplivala na nastanek sive mrene, sta tudi kajenje in izpostavljenost UV žarkom. Po 65. letu ima zaradi sive mrene težave z vidom že več kot polovica ljudi. Zaradi splošnega staranja prebivalstva se število pacientov s sivo mreno neprestano povečuje. Katarakta se lahko pojavi tudi kot posledica sistemskih bolezni, predvsem sladkorne bolezni.

Simptomi

Siva mrena se lahko razvija počasi ali pa zelo hitro. Pojavi se poslabšanje vida, drugi simptomi so še bleščanje, pojav halojev okoli svetlečih predmetov, slabši kontrast, spremenjena percepcija barv in monokularna diplopija (dvojne slike pri gledanju z enim očesom)

Zdravljenje
Sivo mreno zdravijo edino kirurško. Operacija je neboleč poseg, med katerim z majhnim vrezom ob robu roženice kirurg odstrani skaljeno očesno lečo in vstavi novo, umetno. Rez je tako majhen (okoli 2 mm), da se običajno brez kirurških šivov zapre sam. Operacija praviloma ne traja dlje kot 20 minut. Pri operaciji sive mrene kirurgi običajno vstavijo monofokalno standardno lečo (omogoča oster vid le na daljavo ali bližino, ne pa obeh hkrati). Praviloma z lečo človek dobro vidi na daleč, za branje pa še vedno potrebuje bralna očala.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki