Suhe oči nas najpogosteje pripeljejo k okulistu

(Foto: Shutterstock)

Suhe oči spadajo med najpogostejše tegobe, ki nas pripeljejo k okulistu. Ta težava nastopi, če je pretok solz čez oko prekinjen, če je torej okvarjen solzni film. Pri sindromu suhih oči gre za kronično pomanjkanje vlage v očesu, simptomi pa segajo od komaj zaznavnega občutka nelagodja do nenehnega draženja očesa in popolne zamašitve sprednjih očesnih tkiv.

Med simptome suhega očesa spadajo še nenehen občutek suhosti, srbenje in vnetje očesa. Nekaterim ljudem se zdi, kot da bi imeli v očesu tujek, utegne pa nastopiti tudi čezmerno solzenje. Med simptome spadata tudi preobčutljivost na svetlobo in slabo prenašanje sprememb v okolju.
Simptomi, ki spremljajo sindrom suhega očesa, najpogosteje zadostujejo, da očesni zdravnik postavi diagnozo, čeprav obstaja tudi test, s katerim določijo količino tekočine v očesu.

Zakaj se zmanjša tvorba solz?
Solzna tekočina vlaži oko, čisti ga prahu in iz njega odstranjuje druge nečistoče, vsebuje pa tudi encime, ki nevtralizirajo mikroorganizme, zato so solze nujne za zdravje očesa.
Tvorba solz se zmanjšuje s staranjem, ki je tudi najpogostejši vzrok za suho oko. Suhost oči pogosto spremlja različne bolezni: nastopi lahko pri ljudeh po obsevanju in po nekaterih kirurških posegih na očesu. Sindrom suhih oči lahko povzročijo nekatera opravila in navade, pa tudi neprimerna prehrana ali življenjsko okolje.

Suhe oči spadajo med neželene učinke številnih zdravil, kot so antihistaminiki in antidepresivi, zdravila proti povišanem krvnem tlaku in kontracepcijske tablete. Lahko so tudi posledica suhega in vetrovnega vremena. Suhost oči je pogosta pri ljudeh, ki veliko časa preživijo v prostorih s klimatsko napravo ali pa njihovo delo poteka pred računalnikom, zaradi česar manj mežikajo, to pa zmanjša nastajanje solz. Tudi dolgotrajno nošenje kontaktnih leč lahko povzroči pojav sindroma suhega očesa. Pogosto spremlja tudi sistemske bolezni, kot so lupus, revmatoidni artritis in Sjogrenov sindrom.

Pomoč
Simptome je mogoče omiliti z rabo umetnih solz. Tovrstnih izdelkov je veliko in so v prosti prodaji. Kapljice je treba uporabljati tako pogosto, da se težave omilijo, lahko tudi po večkrat na uro. Če kapljice uporabljate zelo pogosto, se odločite za takšne, ki ne vsebujejo konzervansa, saj se boste tako izognili toksičnim in alergijskim učinkom. Na voljo so tudi geli, ker pa povzročijo, da je vid nekaj časa moten, jih je priporočljivo nanesti pred spanjem.

Zdravljenje je učinkovitejše, če gre oftalmolog opravi natančen pregled, s katerim ugotovitvi vzrok težav. Cilj zdravljenja je primerna navlaženost očes, zdravljenje pa je odvisno od vzroka bolezni.
Številne študije so pokazale, da pri sindromu suhega očesa pomaga tudi laneno olje, saj vsebuje veliko omega 3 maščobnih kislin, ki ščitijo vse celične membrane. Olje lahko pijete, vendar morate biti pozorni na rok trajanja, saj je hitro pokvarljivo. Laneno olje v obliki tablet je poplakniti z veliko tekočine, saj bo tako absorpcija večja.

Solze so zapletena mešanica vode, maščobnih olj, beljakovin, elektrolitov, zaščitnih snovi proti mikrobom in rastnih snovi, ki uravnavajo celične procese. Solze na očesni površini ustvarijo solzni film, sestavljen iz treh plasti: maščobnega, vodnega in sluznega. Okvara katerekoli od teh plasti povzroči znake suhega očesa, k temu pa pripomorejo tudi težave z vekami, uživanje nekaterih zdravil in dejavniki iz okolja. Pri nekaterih ljudeh je suhost oči posledica nezadostne tvorbe solz.

Suhost oči je pogostejša pri ženskah, in sicer zaradi hormonskih sprememb, nemalokrat pa doleti tudi kadilce.

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki