Okvara rumene pege: Zdravljenje

prim. Aleksandra Kraut, dr. med., spec. oftalmologije
prim. Aleksandra Kraut, dr. med., spec. oftalmologije (Foto: Diana Anđelić)

PRODOR BIOLOŠKIH ZDRAVIL

Starostno degeneracijo makule je potrebno nujno zdraviti, saj je bolezen progresivna, kar pomeni, da napreduje in se slabša. Nezdravljena se ponavadi konča s slepoto. Ko na podlagi bolnikovih težav in kliničnega pregleda, ki zajema določitev vidne ostrine in pregleda očesnega ozadja v razširjeni zenici na biomikroskopu zdravnik postavi diagnozo starostne degeneracije makule, mora najprej natančneje opredeliti bolezenski proces, razlaga prim. Aleksandra Kraut, dr. med., specialistka oftalmologinja z Očesne klinike v Ljubljani.

Če gre za začetne spremembe, brez hujše prizadetosti vida, kar je daleč najpogostejša oblika degeneracije, bolniku le razloži naravo bolezni. »Bolnika opozorimo na možne dejavnike tveganja za hitrejše slabšanje bolezni, kot so, denimo, kajenje, povišane maščobe v krvi ali neustrezna prehrana. Bolnik naredi tudi test s tako imenovano Amslerjevo mrežo. To je test za samokontrolo vida, ki jo bolnik naredi sam po naših navodilih. Vsakemu bolniku razložimo, kako naj preizkuša svoj vid na dva tedna in ob katerih spremembah naj pride takoj na pregled,« razlaga sogovornica in doda, da ob tem bolniku pogosto priporočijo še dodatek antioksidantov in lutein v tabletah. Nato bolnika naročijo na kontrolni pregled čez nekaj mesecev. Če se mu vid vmes poslabša, mora seveda priti na pregled že pred datumom, določenim za pregled.

»Kadar so potrebne nadaljnje preiskave zaradi degeneracije, največkrat je to fluoresceinska angiografija, jih oftalmolog opravi. Preiskava natančno prikaže naravo in stopnjo degeneracije makule in nakazuje možnosti zdravljenja.

Fluoresceinska angiografija pomeni hitro zaporedno slikanje očesnega ozadja z modro svetlobo, ki traja približno deset minut. Pred slikanjem vbrizgamo v roko majhno količino posebnega kontrasta, ki se po krvnem obtoku razporedi po celem telesu in tudi v oko, kjer prisotnost kontrasta zasledujemo s slikanjem.«

Različne možnosti zdravljenja

Po besedah sogovornice za suho obliko starostne degeneracije makule zdravljenja ni. Pomoč lahko zdravniki ponudijo le v obliki različnih optičnih pomagal, kot so povečevalna stekla in posebna očala, ki izkoristijo preostali vid. Po natančnem pregledu je možno svetovanje in predpis pripomočka v Ambulanti za slabovidne, ki deluje na Očesni kliniki v Ljubljani in v Mariboru. »Svetujemo tudi zdrav način življenja in dodatek antioksidantov, mineralov in drugih zaščitnih snovi, ki naj bi glede na velike študije v Ameriki upočasnili napredovanje degeneracije makule. Pri nas sta na voljo dve zdravili, ki vsebujeta primerno in varno količino tako imenovanih suplementov. S temi zdravili seveda ne zdravimo degeneracije, ampak le upočasnimo napredovanje bolezenskega procesa in njihova učinkovitost tudi ni enaka pri vseh ljudeh,« pojasnjuje dr. Kraut.

Za vlažno obliko SDM je v začetnih oblikah je možna laserka in tudi druga terapija, vendar je predpogoj, da pride bolnik do specialista za bolezni mrežnice dovolj zgodaj, po možnosti v prvih dveh mesecih bolezni. Klasični termalni laser lahko uporabijo, če je makula prizadeta le na robu, izven središča. »Z intenzivnim žarkom svetlobe uničimo obolelo mesto in s tem obvarujemo preostali del makule, da ne propada naprej. Druga razmeroma nova metoda je fotodinamična terapija (photodynamic therapy = PDT) z verteporfinom. V roko vbrizgamo na svetlobo občutljivo sredstvo, ki po krvotoku pride do očesa in mrežnice in se tam veže na novostvorjene žilice pod mrežnico v makuli. Z laserskim žarkom nizke energije (»hladni« laser) aktiviramo zdravilo v novostvorjenih žilicah, ki se začasno zaprejo, pri tem zdravega tkiva bistveno ne okvarimo. Navadno je potrebno tako zdravljenje ponavljati na tri mesece. Metoda ne vrača vida, ampak preprečuje hudo poslabšanje vida zaradi vlažne starostne degeneracije makule. Primerna je le za sveže spremembe, dolgotrajne spremembe zaradi vlažne degeneracije, ki so že zabrazgotinjene, niso primerne za fotodinamično terapijo.«

Biološka zdravila tudi v oftalmologiji

V zdravljenju neovaskularne oblike starostne degeneracije makule pa smo danes priče pravi revoluciji v zdravljenju z uporabo različnih bioloških zdravil. Ta zdravila se neposredno vpletajo v proces nastajanja novih žil in zavirajo njihovo propustnost, injecirajo pa jih neposredno v oko. Biološka zdravila lahko uporabljajo tudi v kombinaciji s fotodinamično terapijo. S tako kombinacijo so izidi zdravljenja boljši, propad vida je manjši in potrebno je manj ponovitev zdravljenja.

Raziskovalci nenehno iščejo še druge načine zdravljenja, kot so različni kirurški pristopi, ki dajejo sicer dobre anatomske rezultate, vendar zaenkrat bistveno ne popravijo vida.

Zdravljenje odvisno od klinične slike

Kot pravi dr. Kraut, način zdravljenja zdravnik izbere na temelju klinične slike degeneracije makule, fluoresceinske angiografije in včasih dopolnilnih preiskav, kot sta indocianinska angiografija in slika optične koherentne tomografije makule (OCT). Pred začetkom zdravljenja je potrebno vedno natančno opredeliti obseg in intenziteto bolezenskega procesa in narediti načrt zdravljenja.

Bolniki zdravljenje običajno dobro prenašajo, posebno kadar je učinkovito. Zdravljenje traja običajno nekaj mesecev, lahko pa tudi več let.

Namen zdravljenja

Z zdravljenjem zdravniki skušajo zaustaviti razraščanje novih žilic iz žilnice v mrežnico in zmanjšati propuščanje iz teh žilic v mrežnico. S tem ohranjajo vitalnost in delovanje fotoreceptorjev (čepki in paličice) in drugih celic v mrežnici, ki sodelujejo v procesu vida. 

Zgledno sodelovanje bolnikov

Po sogovorničinih besedah bolniki pri zdravljenju zelo dobro sodelujejo. »Najprej se z njimi in če je možno tudi s svojci izčrpno pogovorimo. Zdravljenje vedno poteka več mesecev. Bolnikom in svojcem razložimo, kako zdravljenje poteka, kako dajemo injekcije, kakšni so možni zapleti injekcij, kaj lahko pričakujejo od zdravljenja in kako izvajamo kontrolne preglede. Po treh mesecih zdravljenja ponovimo preiskavo slikanja očesnega ozadja s fluoresceinsko angiografijo in naredimo skupaj z bolnikom načrt za nadalnje zdravljenje. Nekateri bolniki se sprva bojijo injekcij v oko ali ne želijo ponavljanja injekcij enkrat-mesečno, ker nimajo nikogar, ki bi jih pripeljal na zdravljenje. Bolnikov nikoli ne silimo v zdravljenje, vedno jim damo čas za razmislek. Bolnik lahko zdravljenje kadarkoli prekine, moram pa reči, da do zdaj še nismo imeli takega primera,« zaključuje dr. Kraut.

Glavne novosti v zdravljenju

Uvedba fotodinamične terapije leta 2001 je prinesla prvo večjo spremembo v zdravljenju starostne degeneracije makule. Prava novost, ki je prinesla zasuk v obravnavi degeneracije, pa je uporaba bioloških zdravil. Trenutno sta na razpolago dve registrirani zdravili, v fazi kliničnega preiskušanja pa jih je še nekaj. Na očesni kliniki v Ljublani smo pričeli z zdravljenjem z biološkimi zdravili v oktobru 2006,  fotodinamično terapijo pa uspešno uporabljamo že od leta  2002.