Najpogostejši vzroki za zamegljen vid

Slabo vidite in se počutite tudi omotično in slabotno? Potem imate morda nizek krvni pritisk.
Slabo vidite in se počutite tudi omotično in slabotno? Potem imate morda nizek krvni pritisk. (Foto: Shutterstock)

Vidite slabo? Predstavljamo nekaj možnih vzrokov, zaradi katerih imate lahko težave z vidom.

Potrebujete očala: če je vaše očesno zrklo bolj podobno obliki jajca kot krogli ali se vaša leča in roženica ne prilegata obliki zrkla, se svetloba ne more izostriti na pravem mestu. To pomeni, da lahko vidite razločno le na določeni razdalji (ste kratkovidni ali daljnovidni) ali pa imate popačen vid (astigmatizem). Te napake je mogoče odpraviti z ustreznimi očali, lečami ali operacijo.

Vaše oči so utrujene: ali pogosto dolgo časa strmite v ekran ali papir in ne odvrnete pozornosti? To verjetno pomeni tudi, da manj pogosto mežikate, s čimer po očesu razmažete solze, kar oko ustrezno navlaži, osveži ter čisti. Dobro bi bilo, da si pogosteje vzamete čas za oddih in spremenite razdaljo fokusa v bolj oddaljeno točko vsaj za nekaj minut, opomnite pa se tudi, da med delom večkrat pomežiknete.

Sladkorna bolezen: če je raven krvnega sladkorja previsoka, to lahko povzroči zatekanje tekočine v lečo očesa, kar povzroči zatekanje. To se lahko dogaja, še preden vam postavijo diagnozo ali preden vam zdravnik predpiše ustrezno zdravljenje. Ko bodo ravni glukoze v ustreznih mejah, se bo popravil tudi vid.

Vnetje: tkivo v očesu lahko nabrekne, če je poškodovano ali ste vanj zanesli neprimerno tekočino. Vname se lahko tudi, če spite z lečami, jih ne čistite pravilno ali jih ne odvržete, ko jim preteče rok. Tudi nekatere bolezni, kot so psoriaza, sindrom razdražljivega črevesa ali revmatoidni artritis lahko povzročijo vnetje očesa.

Nizek krvni tlak: slabo vidite in se počutite tudi omotično in slabotno? Potem imate morda nizek krvni pritisk (kar lahko hitro preverite z merilnikom), na katerega lahko vplivajo dehidriranost, jemanje določenih zdravil, težave s srcem, neustrezna prehrana, hormonsko neravnovesje …

V očesu se nabira tekočina: ta lahko pritiska na optični živec in ga tudi poškoduje. Če obenem vidite tudi kolobarje okrog luči in so vaše oči rdeče ter boleče, se počutite slabo, imate morda glavkom z zaprtim zakotjem, ki nastane zelo hitro in lahko v kratkem pomeni izgubo vida, če se ustrezno ne zdravi. Veliko pogostejši je glavkom odprtega zakotja, ki pa ne vpliva takoj na vid.

Začetek migrene: približno četrtina ljudi, ki trpi za migreno, ima migreno z avro. To pomeni, da kako uro prej, preden se začne glavobol, zaznavajo različne vidne, čutne in motorične simptome. Učinek avre, kot bi nekdo na primer polil tekočino po očesu, ki se čez oko širi ali kot bi gledal skozi razbito steklo, izzveni praviloma pred nastopom glavobola, lahko pa se glavobol sploh ne pojavi. Običajno se težava pojavi le na enem očesu.

Siva mrena: to je zamegljen del normalno čiste leče očesa. Širi se počasi, običajno na obeh očeh, pojavlja se po 55. letu starosti. Lahko pa se težave pojavijo tudi pri mlajših osebah. Obenem se človeku zdi, da so barve sprane, težje vidi ponoči in oči so občutljive na bleščanje. Zdravniki lahko predpišejo nošenje posebnih očal, ki pomagajo pri vidu, na voljo je tudi operacija – zamenjava leče z operacijo.

Starost: po 40. letu se vid začne slabšati, vse težje je prebrati tisto, kar je blizu očesa. Gre za to, da leča očesa ni več tako prožna, kot je bila v mladosti.

Opraskana roženica: čutiti je, kot bi imeli nekaj v očesu. Lahko je vzrok poškodba, lahko pa tudi posledica prahu ali drobnega peska. Poskusite očistiti oko s čisto vodo, večkrat mežikajte, očesa pa ne praskajte in ne dotikajte se zrkla, ker lahko to samo še poslabša stanje. Obiščite zdravnika.

Nevrološke težave: težave z vidom so lahko posledica tudi poškodbe možganov, tumorja, vnetja in otekanja …

Poškodovana očesna mrežnica: to je zadnji del očesa, v katerem se fokusira svetloba, kot na filmskem platnu. Če se ta površina poškoduje zaradi otekanja ali razpoke, je slika nejasna ali se izgubi. Poškodbo lahko povzročijo slaba prehrana, prejšnje poškodbe oči ali bolezni, visok pritisk in holesterol, sladkorna bolezen …

Multipla skleroza: signali lahko z večjo težavo potujejo od očesa do možganov, če potujejo skozi otečen ali poškodovan optični živec. Zdravniki sicer še ne vedo povsem, kaj povzroči optični nevritis, približno pri polovici ljudi s temi težavami pa se po nekaj letih pojavi tudi multipla skleroza.

Preberite še:
Suhe oči

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki