Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kontaktne leče


(stran 4 od 4)

Tveganja

Pri rabi kontaktnih leč se je treba zavedati, da jo spremljajo tudi možna tveganja. Najpogostejši zapleti so naslednji:

Manjše površinske poškodbe:

če lečo vstavite nerodno, obstaja možnost, da si poškodujete površino roženice. To se lahko zgodi tudi v primeru, če je leča poškodovana ali če se na površini leče znajde prah, trepalnica ali ostanek ličila, ki se zatakne med lečo in roženico. Pri tem pride do površinske poškodbe, tako imenovane »erozije epitela«. Oko močno zaboli, pordi in se solzi. V takšnem primeru je treba rabo leč za nekaj dni opustiti. V hudih primerih je treba poiskati zdravniško pomoč in s tem preprečiti, da bi se poškodba razvila v vnetje roženice.

Keratitis:

je vnetje roženice, ki največkrat nastane zaradi nepravilne rabe in nege kontaktnih leč. Okužba je lahko nevarna, če je ne zdravimo pravočasno, saj lahko povzroči zmanjšanje vidne ostrine.

Okužbe:

so posledica pomanjkljive higiene pri rabi kontaktnih leč. Če se leč dotikate z umazanimi rokami ter ne upoštevate navodil o njihovem čiščenju in shranjevanju, se na lečo nalagajo depoziti, proteini in bakterije, ki jih leča vsrka. Če leče ne očistite, se bakterije prenašajo na oko in tako pride do okužbe.

Z natančnim pregledom pri zdravniku specialistu okulistu, ki vam bo svetoval ustrezen tip kontaktnih leč, s skrbno nego ter z rednim menjavanjem leč in občasnimi kontrolnimi pregledi lahko ohranite oster vid in zdrave oči .

NA KAJ MORATE BITI POZORNI

Podaljšana raba kontaktnih leč lahko vpliva to se zgodi le poredko na izločanje solz; količina in kakovost solz se spremenita.
Za predpis kontaktnih leč se obrnite na specialista oftalmologa, ki vam bo priporočil tip leč, ki je najprimernejši za vaše oči.

Hormonske spremembe med nosečnostjo, v obdobju menopavze ali v času jemanja kontracepcijskih tablet lahko vplivajo na kakovost in količino solz. V takih primerih je še posebno priporočljivo, da se obrnete na očesnega zdravnika, ki bo ocenil spremembe vaših oči in vam po potrebi priporočil drugačen tip leč, takšne, ki bodo odpornejše na izsušitev.

Z gledanjem v računalniški zaslon se utripanje z vekami zmanjša z 20-krat na minuto na 5-krat na minuto, če pa nosite leče, tudi na samo en utrip na minuto! Leča se zato izsuši. Priporočljivo je, da dodajate umetne solze večkrat na dan in zavestno karseda pogosto zavestno mežikate.

Izpostavljenost UV-žarkom & Infrardeča svetloba oči izsuši, zato lahko pri daljši izpostavljenosti sončnim žarkom ali umetni UV-svetlobi pride do težav, če nosite kontaktne leče.

MANJ RAZŠIRJENE LEČE
Poleg trdih, poltrdih in mehkih leč obstajajo leče, ki so manj znane in jih predpisujemo za specifično rabo.

TORIČNE LEČE: uporabljamo jih za korekcijo višjih vrednosti astigmatizma, do 3 cilindrov, in pri kombiniranem astigmatizmu (kratkovidnem, daljnovidnem).

MULTIFOKALNE LEČE: predpisujemo jih pri starostni slabovidnosti, ker zaradi svoje oblike in dioptrije omogočajo oster vid na daljavo in bližino (od centra proti periferiji imajo različno obliko in jakost).

BARVNE ali KOZMETIČNE LEČE: uporabljajo jih predvsem tisti, ki želijo spremeniti barvo oči. Na voljo so tudi za kratkovidne .

LEČE Z UV-ZAŠČITO: uporabljati jih je mogoče v vseh letnih časih, zlasti priporočljive pa so poleti, ob sočasni uporabi sončnih očal, saj ponujajo zaščito pred soncem. Lahko so z dioptrijo ali brez nje, obarvane so rjavo ali sivo, vendar ne spremenijo barve šarenice.

LEČE ZA OBČUTLJIVE OČI: to so najnovejše leče iz silikonskih hidrogelov, ki omogočajo največje udobje pri nošenju.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd