Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kontaktne leče


(stran 2 od 4)

Čiščenje leč

Skrb za higieno leč se začne pred vstavljanjem in se konča, ko jih odstranite iz oči in shranite v ustrezni tekočini.
Posodico za shranjevanje leč po vsaki uporabi splaknite s svežo tekočino in jo pustite, da se posuši. Nikoli je ne splakujte z navadno vodo ali s fiziološko tekočino.
V posodici so bakterije, ki jih odstranite le z ustrezno tekočino za razkuževanje, kajti vodovodna voda in fiziološka raztopina sta idealno gojišče za bakterije. V vodovodni vodi so lahko celo amebe, ki povzročijo nevarno vnetje roženice.
V posodico vsakič vlijte svežo tekočino, nikoli že uporabljene!

Pred uporabo

Osnovno pravilo (zdi se tako preprosto, a je vendarle najpogosteje prezrto) je, da si pred dotikanjem posodice za leče, stekleničk s tekočinami za čiščenje in leč umijete roke! Če uporabljate ličila, najprej vstavite leče in šele nato naličite oči, zvečer pa najprej odstranite leče in zatem ličilo. Vsakokrat, preden vstavite lečo, jo preglejte, ali ni morda poškodovana take ne smete dati v oko, ker lahko povzroči nastanek roženične rane.

Po uporabi

Preden lečo odstranite iz oči, si umijte roke, nato pa lečo vsakič temeljito očistite. Uporabljajte vedno svežo v nobenem primeru že enkrat uporabljene tekočino za čiščenje kontaktnih leč (na trgu je veliko različnih tipov). Leč nikoli ne čistite z navadno vodo ali celo s slino, ker je polna bakterij!
Navaditi se morate, da vsaj vsake tri mesece zamenjate posodico za leče oziroma da z novo tekočino uporabite tudi novo posodico ponavadi je že priložena tekočini za čiščenje.

Med uporabo

Če imate občutek suhih oči (občutek tujka) si dodajajte umetne solze; naprodaj je več vrst, po sestavi pa so podobne naravnim solzam. Uporabljajte jih, če ste izpostavljeni vetru, če delate v suhem ali klimatiziranem prostoru, za računalnikom ali če je naravno izločanje solz zmanjšano.
Če vam leča pade iz oči, je nikoli ne vstavite takoj nazaj v oko, ampak šele potem, ko ste jo očistili s tekočino za leče in se prepričali, da na njej ni ostankov prahu ali smeti.

S čim čistimo leče?

Za čiščenje in shranjevanje leč obstajajo različne vrste tekočin

  • detergenti, ki odstranjujejo obloge encimov in proteine,
  • tekočine za čiščenje in shranjevanje za dezinfekcijo in vlaženje leč, kadar jih ne nosite,
  • fiziološka raztopina, sestavljena iz natrijevega klorida in destilirane vode, je namenjena izpiranju leč pred vstavljanjem,
  • kombinirane tekočine tekočine za čiščenje, izpiranje in dezinfekcijo ali vse v enem. Leče morajo v taki tekočini ostati najmanj štiri ali celo šest ur pred vnovično uporabo.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd